Τσίπρας: Έχουμε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ «λουκούμι» για το ΝΑΤΟ

1952
συμφωνία

Για «καλή συμφωνία», η οποία «καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον ζωντανό διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον οποίο ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως τόνισε, η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου η ΠΓΔΜ εκπληρώσει τις βασικές υποχρεώσεις.

«Μεταφέρω καλά νέα, γιατί πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει και αποτελούν τους βασικούς άξονες της εθνικής γραμμής των τελευταίων 20 ετών».

Ο Αλ. Τσίπρας ουσιαστικά διαμήνυσε στον Πρ. Παυλόπουλο, ότι η συμφωνία που βρίσκεται προ των πυλών ανάμεσα στον ίδιο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ είναι «λουκούμι» και εξυπηρετεί απόλυτα τα γεωπολιτικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων, μετατρέποντας την γειτονική χώρα σε στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, δηλαδή «erga omnes».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς πέραν της αλλαγής του ονόματος καλούνται να παρέμβουν όπου υπάρχει αναφορά για αλυτρωτισμό». «Μ’ αυτή τη συμφωνία διασφαλίζεται και κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να οριστεί ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Παυλόπουλος: Πλέον η ευθύνη εναπόκειται στην ΠΓΔΜ

Παίρνοντας τον λόγοο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε πως η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, «εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί».

«Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας για την Ευρώπη» πρόσθεσε, αποκρύπτοντας και αυτός ότι βασικός λόγος για την επίτευξη «συμφωνίας» ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η επίτευξη των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών στόχων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και όχι η ουσιαστική επίλυση του «Μακεδονικού».

Νωρίτερα, για επίτευξη συμφωνίας είχε κάνει λόγο κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας πως «πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας