COMMERCIAL VALUE AAE ΥΠΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: Δυνάμει της υπ’ αριθμόν 176/25-2-2010 απόφασης της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) [ΦΕΚ 2682/21.4.2010 Τεύχος Α.Ε. & ΕΠΕ] ανακλήθηκε η άδεια σύστασης και λειτουργίας της εταιρείας, η οποία τέθηκε σε καθεστώς ασφαλιστικής εκκαθάρισης, όπως αυτό προβλέπεται από τις ειδικές διατάξεις του ΝΔ 400/1970. Με την ίδια απόφαση χαρακτηρίστηκε ως ασφαλιστική τοποθέτηση και δεσμεύθηκε το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων. Βάσει του ν. 3867/2010 (ΦΕΚ 128Α’) η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε την εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων υποκαθιστώντας, ως επί το πλείστον, στις αρμοδιότητές της, την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ), νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) του υπουργείου Οικονομικών.
Στην «Commercial Value AAE», λοιπόν, επικεφαλής τέθηκε η εκκαθαρίστρια Ελπινίκη Καράμπαλη, η οποία -όπως δείχνουν τα πράγματα- θέλει τους «δικούς» της ανθρώπους σε θέσεις – κλειδιά, και προσπαθεί με κάθε μέσο να απαξιώσει εργαζομένους που υπηρετούν με συνέπεια τόσο τη θέση τους, αλλά και υπερασπίζονται με σθένος τα εργασιακά δικαιώματα. Στο στόχαστρό της, μπήκε ο Μιχαήλ (Μίλτος) Αλικαρίδης, ο οποίος υπηρέτησε και υπηρετεί εδώ και περίπου 30 χρόνια σε διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες από τη θέση του μηχανογράφου, ειδικότητα με την οποία και προσελήφθη στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (σ.σ. έχει αναλάβει την… εκκαθάρισή της η «Commercial Value»).
Η εκκαθαρίστρια, λοιπόν, ζήτησε από τον εργαζόμενο να αλλάξει μέσα σε 10 λεπτά -μέσω εγγράφου που του ζητήθηκε να υπογράψει, χωρίς να μπορεί να πάρει αντίγραφο για να το μελετήσει ή να συμβουλευθεί κάποιο νομικό- να αλλάξει γραφείο, όροφο και… ειδικότητα: τον «μετέθετε» στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών. Αυτός αρνήθηκε, λέγοντας ότι αυτό είναι μονομερής βλαπτική μεταβολή. Μάλιστα, κατέφυγε στο ΣΕΠΕ ζητώντας την προστασία του και τη δικαίωσή του από τις αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας εναντίον του. Και από εκεί άρχισαν η απομόνωση, η ψυχολογική βία, η τρομοκρατία και τα… εξώδικα.
Το εξώδικο της «Commercial Value AAE»
Στο εξώδικό της προς τον εργαζόμενο -ο οποίος σημειωτέον βρίσκεται πολύ κοντά στη σύνταξη- η εκκαθαρίστρια εταιρεία του λέει ότι προσελήφθη στην εταιρεία εκκαθάρισης, «προκειμένου να παρέχετε τις εργασίες σας τόσο στην ασφαλιστική εκκαθάριση όσο και στη συστηματική αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου ζωής υπό την ιδιότητα του ασφαλιστικού υπαλλήλου». Μάλιστα, για να δικαιολογήσει τη βλαπτική μεταβολή που θέλει να κάνει, του λέει ότι «όπως προκύπτει και από τη σύμβαση εργασίας σας, αλλά και από την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη (σ.σ.: !!!), έχετε αναλάβει και αποδεχθεί να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στην ασφαλιστική εκκαθάριση με την ιδιότητα του ασφαλιστικού υπαλλήλου εν γένει, ήτοι να προσφέρετε την εργασία σας σε οποιοδήποτε τμήμα της ασφαλιστικής εκκαθάρισης κριθεί απαραίτητο με βάση τις ανακύπτουσες ανάγκες».
Επικαλούμενη η εκκαθαρίστρια Ελπινίκη Καράμπαλη το διευθυντικό δικαίωμα και λέγοντάς του, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το εργασιακό του μέλλον και τους όρους της σύμβασής τους, «εφόσον οι όροι αυτοί δεν έχουν προσδιοριστεί από κανόνες δικαίου ή από την εργασιακή σύμβαση, πόσο μάλλον σε υπό εκκαθάριση τελούσα εταιρεία», του λέει: ή δέχεσαι τη βλαπτική μεταβολή ή απολύεσαι χωρίς αποζημίωση. «Επειδή η συμπεριφορά σας αυτή (σ.σ.: το να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του δηλαδή) αντιβαίνει τους όρους της σύμβασης σας, στα συναλλακτικά ήθη και στην καλή πίστη και θεωρούμε ότι ασκείται όλως καταχρηστικώς, σας ενημερώνουμε ότι οι μισθωτοί υπάλληλοι, οι οποίοι προκαλούν καταχρηστικά την καταγγελία σύμβασης εργασίας με σκοπό να λάβουν την προβλεπόμενη αποζημίωση, δεν δικαιούνται αποζημίωσης».
Το εξώδικο του εργαζόμενου
Αντιδρώντας, ο Μίλτος Αλικαρίδης σε εξώδικο που έστειλε στην εκκαθαρίστρια εταιρεία κάνει λόγο για «ανακρίβειες», «αναλήθεια» και «κακοπιστία» από πλευράς «Commercial Value» και εκκαθαρίστριας και ζητεί «την αποκατάσταση κάθε βλάβης, τόσο ηθικής όσο και υλικής».
Πέραν τούτων, και για να μη μείνουν σκιές, επισημαίνει ότι «παρέχω αποκλειστικώς τις υπηρεσίες του μηχανογράφου και όχι του ασφαλιστικού υπαλλήλου εν γένει, και τούτο δεν αμφισβητείται, άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχω πάνω από 30 χρόνια προϋπηρεσία σε αυτό το αντικείμενο σε διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες. Η μετακίνησή μου από τη Μηχανογράφηση σε άλλο τμήμα και μάλιστα σε αυτό που μου προτείνετε μετά από 6 έτη, στην παρούσα σύμβαση και άλλα περίπου 10 στον εργοδότη τον οποίο διαδεχθήκατε, είναι σαφής μονομερής μεταβολή των όρων της εργασιακής μου συμβάσεως και αναμφιβόλως βλαπτική, καθώς μου αφαιρεί καθήκοντα».
Σε καμία περίπτωση, υπογραμμίζει στο εξώδικό του ο Μ. Αλικαρίδης, «δεν επιδιώκω να προκαλέσω την απόλυσή μου. Απλώς εμμένω στην εκτέλεση της εργασιακής μου συμβάσεως, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί επί σειρά ετών και η οποία ουδέποτε αμφισβητήθηκε από μέρου σας».
Θεωρώ, τονίζει προς την εκκαθαρίστρια Ελπ. Καράμπαλη, πως με τις ενέργειες της και την εμμονή της να του αλλάξει μονομερώς και βλαπτικά τους όρους σύμβασης «προλειαίνετε απλώς το έδαφος για να με απολύσετε προσχηματικώς και μάλιστα χωρίς αποζημίωση. Αν και κάθε τρίτος, ευλόγως, θα ανέμενε την έκβαση της εργατικής διαφοράς ενώπιον του ΣΕΠΕ, ωστόσο σεις σπεύσατε να δηλώσετε τα όσα προσβλητικώς και ανακριβή περιέχονται στο εξώδικό σας».
Καταλήγοντας στο εξώδικο, μεταξύ άλλων, ο Μ. Αλικαρίδης κάνει ξεκάθαρη τη θέση του, όσον αφορά στην τρομοκρατία που του έχει εξαπολυθεί: «Καμία πράξη από μέρους σας δεν είναι ικανή να κάμψει το φρόνημά μου, καθώς θεωρώ ως ύψιστο καθήκον κάθε εργαζομένου τον αγώνα μέσα από τους τόπους δουλειάς για τη βελτίωση των συνθηκών της παροχής της εργασίας».