Παρά τις τελευταίες προβλέψεις για εξασθένιση του φαινομένου, πλημμυρισμένοι δρόμοι και σπίτια, υπερχείλιση ποταμών, «έμφραγμα» στο οδικό δίκτυο με διακοπές κυκλοφορίας αλλά και προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί.
Τις πληγές του μετρούν πολλές περιοχές της χώρας από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά», καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων.
Σε τελευταία εξέλιξη, η Πυροσβεστική αναζητά ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που αγνοείται στην Εύβοια, στην περιοχή ανάμεσα στο Μαντούδι και το Μετόχι, ενώ στο ίδιο σημείο αγνοείται κι ένας ακόμη άνδρας.
Παρά τις τελευταίες προβλέψεις για εξασθένιση του φαινομένου, πλημμυρισμένοι δρόμοι και σπίτια, υπερχείλιση ποταμών, «έμφραγμα» στο οδικό δίκτυο με διακοπές κυκλοφορίας αλλά και προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί στη χώρα.
Η Αργολίδα, η Κορινθία, η Μεσσηνία, η Λακωνία αλλά και η Εύβοια και Φθιώτιδα είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα, ο οποίος συνεχίζει την καταστροφική του πορεία.
Αγνοούνται τρία άτομα στην Εύβοια
Στο Μαντούδι Ευβοίας, μετά τις δύο το πρωί τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τους κατοίκους καθώς ο ποταμός Κηρέας κατέβασε πολύ νερό, δημιουργώντας λίμνη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και άνθρωποι να στις ταράτσες τους για να προστατευθούν.
Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια. Ο ποταμός Κηρέας με διαθέσεις απειλητικές δεν άφηνε τίποτα στο πέρασμά του.
Στις 4 το πρωί κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ένα αυτοκίνητο να το παρασέρνει ο χείμαρρος και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μέσα σε αυτό υπήρχαν δύο άνθρωποι. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί άρχισαν τις αναζητήσεις, ενώ στο ίδιο περίπου σημείο, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, αγνοείται ακόμη ένας άνδρας.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του tvstar, αυτή την ώρα υπάρχει μία εγκλωβισμένη μητέρα με δύο παιδιά στην Παραλία Βλαχιάς. Κλιμάκιο Πυροσβεστών από τα Ψαχνά σπεύδει στο σημείο. Ωστόσο η Πυροσβεστική δεν επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής αυτή την πληροφορία.
Έχει πληγεί σχεδόν όλη η Κορινθία
Στην Κορινθία, οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο δήμο Βέλου – Βόχας και ιδίως στο Βραχάτι, όπως επίσης και στους δήμους Ξυλοκάστρου και Κιάτου, ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης, Πελοπίδας Καλλίρης.
Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε κοινότητες, λόγω πτώσης δέντρων και στύλων ρεύματος, αλλά όπως μας έχουν ενημερώσει από τον ΔΕΔΔΗΕ από σήμερα το πρωί ενισχυμένα συνεργεία θα εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών».
Όσον αφορά τις ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, ο Πελοπίδας Καλλίρης είπε ότι «από σήμερα το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής», ενώ όπως συμπλήρωσε, «στην χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου αποφασίστηκε να μείνουν ανοικτές σήμερα οι υπηρεσίες των δήμων, ώστε οι κάτοικοι να προσέρχονται και να δηλώνουν τι ζημιές έχουν υποστεί.»
Όπως εκτιμά ο αντπεριφερειάρχης, «μέχρι τις απογευματινές ώρες αναμένεται να έχουμε μια πρώτη εικόνα τους μεγέθους της καταστροφής, κυρίως στους δήμους Βέλου – Βόχας, Ξυλοκάστρου και Κιάτου.
Επίσης, ο κ. Καλλίρης είπε ότι «όσοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να παραμείνουν στα σπίτια, λόγω των πλημμυρών, φιλοξενήθηκαν σε συγγενικά και φιλικά σπίτια».
Στην συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι υπάρχουν επίσης ζημιές στον δήμο Κορίνθου και συγκεκριμένα στις περιοχές Αλμυρή και Κόρφου, ενώ στο δήμο Νεμέας υπάρχουν ζημιές στην αγροτική οδοποιία.
Αναφερόμενος στο χθεσινό κύμα κακοκαιρίας, είπε ότι «το φαινόμενο ήταν πολύ ισχυρό και έπεσαν τεράστιες ποσότητες νερού», προσθέτοντας ότι ήταν σημαντική η βοήθεια από την πλευρά της Πυροσβεστικής, αφού περίπου 120 πυροσβέστες με 30 οχήματα, μεταξύ των οποίων και ερπυστριοφόρα, απεγκλώβιζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ανθρώπους από σπίτια και αυτοκίνητα και έκαναν αντλήσεις υδάτων.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο νομό Κορινθίας έχουν γίνει 640 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.
Μεγάλες καταστροφές σε Φθιώτιδα
«Τις πληγές της μετρά» και η Φθιώτιδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα.
Στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου της Αρκίτσας αλλά και της Αταλάντης σήμανε η συναγερμός λίγο μετά τα μεσάνυχτα, καθώς πλημμύρισαν αρκετά καταστήματα και μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αρκετές αντλήσεις υδάτων.
Λίγο αργότερα οι εκκλήσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας καθώς το νερό που έπεφτε και ο αέρας ήταν πρωτοφανή για την περιοχή.
«Μπλακ άουτ» στην Αττική
Το βράδυ του Σαββάτου, η έντονη βροχόπτωση σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Για επτά ώρες, είχε κλείσει το ρεύμα προς Πάτρα της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου από κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ η «Ολυμπία Οδός» ήταν αδιάβατη στο 55ο χιλιόμετρο, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, αφού το ύψος του νερού έφτανε το μισό μέτρο με αποτέλεσμα η Τροχαία να απαγορεύσει τη διέλευση των αυτοκινήτων που ήθελαν να κινηθούν προς Πάτρα από τα διόδια Ελευσίνας.
Περίπου στις 24:00 τα μεσάνυχτα, η Τροχαία είχε ανοίξει και το ρεύμα της εθνικής οδού προς την Αθήνα. Η κυκλοφορία από Κόρινθο προς Αθήνα είχε διακοπεί νωρίτερα από τα διόδια του Ισθμού, από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου όμως η κίνηση στο τμήμα της εθνικής από Κόρινθο προς Αθήνα επιτρέπεται.
Παράλληλα, διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων υπήρξε και στην Λ. Ποσειδώνος, από το ύψος της Λ. Αλίμου, στο ρεύμα προς Πειραιά, καθώς και στην οδό Πειραιώς, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της συμβολής με την οδό Πέτρου Ράλλη, έως την οδό Χαμοστέρνας.
Βυθίσεις σκαφών από την κακοκαιρία
Δεκατέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Καλαμάτα, λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών.
Ειδικότερα, οκτώ σκάφη βυθίστηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας Μάνης, τρία στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρογιαλού Μάνης και ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Ανδρέα Μεσσήνης. Από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβίστηκε σώα μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από Θαλαμηγό σημαίας Γερμανίας, που βρισκόταν στον λιμένα Καλαμάτας.
Επιπλέον, συνολικά οκτώ σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές στο λιμένα Καλαμάτας και ένα στον λιμένα Κορώνης. Από τις βυθίσεις των σκαφών δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ από το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας έχει απαγορευτεί ο απόπλους των σκαφών που υπέστησαν υλικές ζημιές μέχρι την αποκατάσταση αυτών και την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπλοΐας τους.
Στην Πύλο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκβράσθηκε το ιστιοφόρο σκάφος«DOC’S REMEDY» σημαίας Σουηδίας. Μετά από έρευνα των στελεχών εντοπίστηκαν οι τέσσερις επιβαίνοντες του σκάφους, οι οποίοι είχαν εξέλθει με ίδιες δυνάμεις, καλά στην υγεία τους.
*Πηγή: in.gr