Τραπεζικό σκάνδαλο μεγατόνων στην “οσία” Γερμανία

1921
bild

Το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD και άλλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν σκάνδαλο με συμμετοχή τραπεζών που αφορά επιστροφές φόρων από κέρδη κεφαλαίου!

 

Όπως αποκαλύπτεται, από το 2013 οι φορολογικές αρχές στην Κολωνία έχουν ξεκινήσει έρευνες για να διαπιστώσουν εάν τράπεζες όπως η Barclays, η Goldman Sachs, η Bank of America, η BNP Paribas, θυγατρική της UniCredit στη Γερμανία, η Deutsche Bank και η αυστραλιανή Macquarie έλαβαν μέρος σε τέτοιες πρακτικές το διάστημα 2007 με 2011 σύμφωνα με το Bloomberg και το Reuters. Από τον περασμένο Ιούνιο ερευνάται και η Santander.

Το Reuters μίλησε με τραπεζίτες, κρατικούς αξιωματούχους και άλλα στελέχη που συνδέονται άμεσα με τις έρευνες και αφορούν τις επίμαχες συναλλαγές -γνωστές ως “Cum-Ex”– οι οποίες μόνο στη Γερμανία υπολογίζεται ότι έχουν κοστίσει στο κράτος περίπου 10 δις. ευρώ. Οι συναλλαγές αφορούσαν συνεχείς μεταβιβάσεις μετοχών με δικαίωμα μερίσματος (“cum”) ή χωρίς τέτοιο δικαίωμα (“ex”) με στόχο να μείνει κρυφή η πραγματική ταυτότητα του δικαιούχου.

Οι αρχές που διερευνούν την υπόθεση αναφέρουν ότι με τις συναλλαγές αυτές παραπλανήθηκε η γερμανική και άλλες κυβερνήσεις επιστρέφοντας φόρους μερισμάτων σε περισσότερους μετόχους από όσους τα δικαιούνταν. Αυτό έγινε επειδή οι τράπεζες και πελάτες τους εκμεταλλεύτηκαν παραθυράκια στη νομοθεσία που επέτρεπαν να γίνονται νόμιμα τέτοιες διευθετήσεις μέσω short selling μετοχών.

Το κόλπο

Ουσιαστικά οι αρχές κατηγορούν τους εμπλεκόμενους ότι όταν πλησίαζε η περίοδος να χορηγηθούν μερίσματα τους μετόχους, τράπεζες και πελάτες τους διαπραγματεύονταν με πολύ μεγάλη ταχύτητα μετοχές με δικαίωμα μερισμάτων. Με τον τρόπο αυτό δεν ήταν εύκολο να διαπιστωθεί η ταυτότητα των πραγματικών κατόχων των μετοχών αυτών επιτρέποντας σε περισσότερα του ενός μέρη να διεκδικούν και να παίρνουν την ίδια επιστροφή φόρου. Οι επιστροφές αυτές θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί σε έναν μόνο δικαιούχο και τελικά αποδίδονταν σε περισσότερους.

Εκπρόσωπος της Santander που είναι η τελευταία προσθήκη στη λίστα των ελεγχόμενων ανέφερε ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα τη δική της έρευνα και ότι η έρευνα αυτή αφορά τρία στελέχη που έφυγαν από αυτή πριν από χρόνια. Η Goldman έχει αναφέρει ότι δεν γνωρίζει να έχει ξεκινήσει έρευνα για την τράπεζα ή τους εργαζομένους τους. Εκπρόσωπος της Macquarie ανέφερε ότι η τράπεζα πίστευε ότι η πρακτική αυτή είναι νόμιμη. Εκπρόσωπος της UniCredit ανέφερε ότι έχουν τερματιστεί οι διώξεις μετά την πληρωμή προστίμων. Η Deutsche Bank ανέφερε ότι συνεργάζεται με τις αρχές.

Σύμφωνα με τις αρχές, η πρακτική αυτή στήθηκε από τον Γερμανό φορολογικό ελεγκτή που στη συνέχεια έγινε φορολογικός σύμβουλος, Χάν Μπέργκερ. Ο Μπέργκερ που ζει εξορισμένος στις Ελβετικές Άλπεις και είναι κεντρικός ύποπτος στην έρευνα, ανέφερε ότι οι τράπεζες χρησιμοποίησε νόμιμο παραθυράκι το οποίο έκλεισε το 2012 και ότι δεν παρέβην τη νομοθεσία, σύμφωνα με το Reuters.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας