Τραμπ: Ρεσιτάλ πολεμοκαπηλείας στην Κορέα

1591
τραμπ

Μετά την Ιαπωνία, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφθασε σήμερα στη Νότια Κορέα, δεύτερο σταθμό της πρώτης του περιοδείας στην Ασία, ξεσπώντας σε παραλήρημα πολεμοκαπηλείας, με τη δήλωση, «η εποχή της στρατηγικής υπομονής της Ουάσινγκτον έναντι της Πιονγκγιάνγκ έχει παρέλθει».
Κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Ιαπωνία, ο φάκελος των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Αιτία, η εντατικοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ, η οποία προχώρησε τον Σεπτέμβριο στην έκτη της δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου—την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα—και σε πολλές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, ορισμένοι από τους οποίους θα μπορούσαν δυνητικά να πλήξουν την αμερικανική επικράτεια.
«Οι (βορειοκορεατικές) παράνομες δοκιμές πυρηνικών όπλων και οι σκανδαλώδεις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων αποτελούν μια απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», επανέλαβε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο οποίος από την πλευρά του επιβεβαίωσε την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του στην αμερικανική προσέγγιση—με βάση την οποία, σημειωτέον, «όλα» τα ενδεχόμενα είναι «πάνω στο τραπέζι», περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης.
«Ο καιρός της στρατηγικής υπομονής έχει παρέλθει», διεμήνυσε ακόμη ο Τραμπ, αναφερόμενος στο δόγμα του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.
Έπειτα από μια ευχάριστη Κυριακή μέρος της οποίας πέρασε στο γρασίδι ενός γηπέδου γκολφ μαζί με τον Άμπε, ο Τραμπ συναντήθηκε τη Δευτέρα μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια με τον αυτοκράτορα και την αυτοκράτειρα, χωρίς να σταματήσει να εκθειάζει την ποιότητα της σχέσης των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Ψυχραμένες οι σχέσεις Τραμπ με τον Μουν Τζε-ιν

Ωστόσο η προσωπική σχέση ανάμεσα στον ευερέθιστο αμερικανό πρόεδρο και τον νοτιοκορεάτη ηγέτη Μουν Τζε-ιν είναι πολύ λιγότερο θερμή.
Ενώ είχε τακτικά επαφές με τον Άμπε κατά τη διάρκεια των βορειοκορεατικών δοκιμών πυραύλων, δεν μίλησε με τον Μουν παρά 24 ώρες και πλέον μετά τη δεύτερη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της Πιονγκγιάνγκ, τον Ιούλιο.
Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την απόσταση μεταξύ των δύο ηγετών στην προσέγγιση του κεντροαριστερού προέδρου της Νότιας Κορέας έναντι της Πιονγκγιάνγκ, καθώς ο Μουν θα προτιμούσε τον διάλογο. Σε μια ανάρτησή του στο Twitter στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ είχε μεμφθεί την πολιτική «κατευνασμού» του Μουν, που χαρακτήρισε καταδικασμένη σε αποτυχία.
Το σχόλιο αυτό προκάλεσε δυσαρέσκεια στη Σεούλ, καθώς ο Τραμπ παρομοίασε τον Μουν με τον Νέβιλ Τσάμπερλεν, τον αρχιτέκτονα της βρετανικής πολιτικής έναντι του Αδόλφου Χίτλερ στα τέλη της δεκαετίας του 1930.
Ο Μουν Τζε-ιν απαίτησε από πλευράς του οι ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε καμιά στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Βόρειας Κορέας χωρίς τη συναίνεση της Σεούλ—η νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα βρίσκεται άλλωστε εντός του δραστικού βεληνεκούς του βορειοκορεάτικου πυροβολικού.
Η Νότια Κορέα δεν θα ξετυλίξει το κόκκινο χαλί για τον Τραμπ. Το ζητούμενο για τη Σεούλ είναι να λάβει εξασφαλίσεις για τη σταθερότητα της διμερούς συμμαχίας.
Ο πληθυσμός της Νότιας Κορέας είναι μοιρασμένος έναντι του Τραμπ, που αποτελεί αντικείμενο εκδηλώσεων συμπάθειας αλλά και διαδηλώσεων από το Σαββατοκύριακο στη Σεούλ.

Βόρεια Κορέα: «Ο τρελόγερος του Λευκού Οίκου»

Στην άλλη πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, μερικά χιλιόμετρα από τη Σεούλ, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον Τραμπ με εχθρικό τόνο. Η εφημερίδα-όργανο του μοναδικού κόμματος της χώρας, η Rodong Sinmun, «καλωσόρισε» τον πρόεδρο των ΗΠΑ με την έκφραση «ο τρελόγερος του Λευκού Οίκου».
Ο αμερικανός πρόεδρος προγραμματιζόταν αρχικά να επιθεωρήσει τους αμερικανούς στρατιώτες στο στρατόπεδο Χάμφρεϊς, 90 χλμ. νότια της Σεούλ, το αρχηγείο των 28.500 ανδρών των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στη Νότια Κορέα.
Κατόπιν θα έχει μια συνάντηση με τον Μουν στον Κυανό Οίκο, τη νοτιοκορεάτικη προεδρία, πριν από ένα επίσημο δείπνο.
Την Τετάρτη θα μιλήσει στους νοτιοκορεάτες κοινοβουλευτικούς, αλλά θα αποφύγει να επισκεφθεί την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, κάτι μέχρι τώρα περίπου υποχρεωτικό για τους προέδρους των ΗΠΑ.
Μετά την επίσκεψη του Ρόναλντ Ρίγκαν στη Νότια Κορέα το 1983, μόνο ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους δεν είχε πάει εκεί.
Με το κλίμα εξαιρετικά τεταμένο και στις δύο πλευρές των συνόρων, ο τόνος με τον οποίο θα εκφραστεί ο παρορμητικός αμερικανός πρόεδρος—ο οποίος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα τον Κιμ «άνθρωπο-πύραυλο σε αποστολή αυτοκτονίας»—αναμένεται με μια δόση ανησυχίας από πολλούς ειδικούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας