Το νέο ιστορικό χαμηλό της τουρκικής λίρας, αλλά και οι αναφορές των Financial Times για τις ανησυχίες της ΕΚΤ σχετικά με την Τουρκία, τρομάζουν τους επενδυτές που στρέφονται στα ασφγαλή καταφύγια – Ισχυρές πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές, ευρώ, ενίσχυση για bund και αμερικανικό 10ετές – Ερντογάν: Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο
Αναταραχή προκαλεί στις διεθνείς και τις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές η βουτιά της τουρκικής λίρας, ενώ οι εντεινόμενοι φόβοι για ευρύτερες επιπτώσεις έστρεψαν τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.
Η τουρκική λίρα έφτασε να υποχωρεί νωρίτερα έως και 14,6% -πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τις αρχές του 2001- λόγω της επιδείνωσης της διαμάχης με τις ΗΠΑ, των ανησυχιών για την οικονομία της χώρας και της απουσίας δράσης από τους φορείς χάραξης πολιτικής.
Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στις αγορές σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος, πραγματοποιώντας δημοπρασίες για καταθέσεις σε συναλλάγμα. Όπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε δημοπρασίες 1,5 δισ. δολαρίων για καταθέσεις σε συνάλλαγμα έναντι καταθέσεων σε τουρκική λίρα.
Αυτό είχε ως συνέπεια οι απώλειες στο τουρκικό νόμισμα να περιορίστουν στις 13:25 ώρα Ελλάδος στο 6,79% με τη λίρα στα 5,917 δολάρια.Το αμερικανικό δολάριο έχει ενισχυθεί έναντι της λίρας κατά 37,2% το τελευταίο τρίμηνο και κατά 21,9% μόνο τον τελευταίο μήνα.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 σημειώνει απώλειες 0,94% στις 386,38 μονάδες με τις τράπεζες και τον τομέα πρώτων υλών να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE100 με πτώση 0,72%, ο γερμανικός DAX -1,74%, o γαλλικός CAC40 -1,32%, o ιταλικός FTSE MIB – 1,81%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 υποχωρεί 1,11%.
Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA, των τραπεζών που θεωρούνται ότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, σημείωσαν βουτιά έως και 4%. Αυτό οδήγησε τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σε πτώση 1,3% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,7%.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,6%. Πτωτικό αναμένεται να είναι και το άνοιγμα στη Wall Street.
Καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν νωρίτερα σε χαμηλό τριών εβδομάδων ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων έπεσαν στο 2,8913%.
Το ευρώ υποχωρεί σήμερα σημαντικά έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές των Financial Times ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχει η πτώση της τουρκικής λίρας στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτή την ώρα, το κοινό ευρωπαικό νόμισμα καταγράφει απώλειες 0,49% στο 1,14 71 έναντι του δολαρίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas ενδέχεται να επηρεαστούν σημαντικά από το sell off της λίρας.
Στο μεταξύ, μετά από πέντε ημέρες σιωπής, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστικός με αφορμή τις ανησυχίες για την υποχώρηση της τουρκικής λίρας, ενώ αναμένεται να δώσει προγραμματισμένη ομιλία σήμερα.
Ορμώμενος από τις ανησυχίες αυτές, καθώς η τουρκική λίρα κατέρριψε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ υπό τον κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας κάλεσε τους Τούρκους «να μην έχουν καμία ανησυχία».
Το απόγευμα στο μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο της οικονομικό μοντέλο, επιχειρώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες και υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές τράπεζες και εταιρίες δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους, παρά τις ανησυχίες για το επίπεδο του χρέους.
«Σε αντίθεση με τις κερδοσκοπικές δηλώσεις που γίνονται στην αγορά για τις τράπεζες μας και για τις εταιρείες μας, οι ρυθμιστικές αρχές μας δεν βλέπουν να δημιουργείται πρόβλημα από τα ρίσκα στη συναλλαγματική ισοτιμία και τη ρευστότητα.
Συστήνουμε στους επενδυτές και τους πολίτες μας να λαμβάνουν υπόψη τις εκθέσεις που αντανακλούν την πραγματική κατάσταση και όχι τέτοια σχόλια», αναφέρεται.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Τουρκία έχει στόχο να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2018 κάτω από το 2% του ΑΕΠ.
Παράλληλα αναμένει ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει σε 3% με 4% τον 2019, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 5,5%.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ πέρυσι, αναμένεται να κλείσει κάτω από το 4% την επόμενη χρονιά και ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται τώρα στο 15%, θα επιστρέψει «σε σύντομο διάστημα» σε μονοψήφια νούμερα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.
Πτωτικά κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες στον Nikkei, καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα λόγω των αυξανόμενων εμποριών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ – Κϊνας.