Το σχέδιο του Macron για την Ευρώπη και η Γερμανία

2246
macron

Τις προτάσεις του για το μέλλον της Ευρώπης και τη μεταρρύθμισή της παρουσίασε στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, με βασικούς πυλώνες την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή. Όπως εξήγησε, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει έχουν ορίζοντα υλοποίησης 5 με 10 έτη, αλλά είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνουν βήματα προς μια κοινή ευρωπαϊκή κουλτούρα, καθώς η στροφή των κρατών της Ευρώπης στην εσωστρέφεια θα καταστήσει αδύνατο να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα που τις δοκιμάζουν.
Ξεκινώντας την ομιλία του με μια ιστορική αναφορά στον 20ο αιώνα και τονίζοντας τους δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους, ο Em. Macron σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει καταστεί ευάλωτη ξανά, καθώς έχοντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που απορρέουν από την παγκοσμιοποίηση έχει στραφεί προς το λαϊκισμό και τον προστατευτισμό. Όπως ανέφερε, έχουμε ξεχάσει πώς να προστατεύσουμε την Ευρώπη και τα οράματά μας.
Η παγκόσμια φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, πρόσθεσε, δεν θα επιτρέψει στις χώρες που θα επιλέξουν την εσωστρέφεια να πετύχουν. Η εσωστρέφεια θα «μας καταστρέψει συλλογικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το καθήκον που έχουμε είναι να εντοπίσουμε το μονοπάτι και να δημιουργήσουμε μια κυρίαρχη Ευρώπη, είπε.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη μεταρρύθμιση που ζήτησε ο γάλλος πρόεδρος αφορά στην ασφάλεια της Ευρώπης, όπου πρότεινε κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό άμυνας, ειδικά υπό το βάρος της αυξανόμενης τρομοκρατικής δράσης. Σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει συμμετέχοντας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ζήτησε την κοινή χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας και την ανάπτυξη μιας κοινής στρατιωτικής κουλτούρας. Αναλύοντας την πρότασή του, ανέφερε τη δημιουργία ευρωπαϊκή στρατιωτικής ακαδημίας, ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας, μυστικής υπηρεσίας, αλλά και ευρωπαίο γενικό εισαγγελέα.
Το δεύτερο σημείο του κ. Macron, αφορά στην προσφυγική κρίση και τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Η πρσφυγική κρίση θα συνεχιστεί αναπόφευκτα, είπε ο γάλλος πρόεδρος, καθώς γεννήθηκε από τις επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης και των παγκόσμιων ανισοτήτων. Ως προς την αντιμετώπισή της, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής και την ανάπτυξη ευρωπαϊκής δύναμης που θα φυλά τα σύνορα της ηπείρου. Πρότεινε ακόμα τη δημιουργία πανευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου και κοινά σε ευρωπαϊκά έγγραφα αναγνώρισης για την καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ προειδοποίησε για την εκλογή της ακροδεξιάς στο γερμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια, λέγοντας ότι «θεωρούσαμε ότι το παρελθόν δεν μπορούσε να επιστρέψει».
Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθούν και οι άνθρωποι που κατέφυγαν στην Ευρώπη για να αναζητήσουν άσυλο. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, «γυρίσαμε την πλάτη μας στη Μεσόγειο» και τόνισε ότι η σχέση της Ευρώπης με την Αφρική πρέπει να επανοικοδομηθεί. Σε αυτή τη βάση πρότεινε την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ώστε να χρηματοδοτηθεί η συνεργασία με την Αφρική. Όπως σημείωσε, μόνο δύο χώρες έχουν σχετικό φόρο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προτείνοντας να υιοθετηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο τρίτος πυλώνας των μεταρρυθμίσεων που εισηγήθηκε ο Emmanuel Macron αφορά στην κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τον πλανήτη και αυτό είναι γεγονός στο οποίο οφείλουμε να δράσουμε συλλογικά ανέφερε, τονίζοντας ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει ενωμένη την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους κυριότερους αντιπάλους της ηπείρου.
Σχετικά με την πορεία της Ευρώπης σε οικονομικό επίπεδο, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα ήθελε η ευρωζώνη να έχει δικό της προϋπολογισμό και υπουργό Οικονομικών, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα καθοριστικής σημασίας σημείο προκειμένου να διασφαλίζεται η σταθερότητα της ενιαίας νομισματικής ένωσης και να αντιμετωπίζονται οι οικονομικές κρίσεις.
Η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει θέση οικονομικής και νομισματικής δύναμης, σημείωσε, το οποίο απαιτεί ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο την ύπαρξη των απαραίτητων εργαλείων ώστε να παραμείνει στο έδαφος της ανάπτυξης και της σταθερότητας, με κοινή χρηματοδότηση επενδύσεων.
«Το βασικό ζήτημα που διακυβεύεται δεν είναι ένας μηχανισμός που θα λύσει μαγικά όλα τα προβλήματά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, αλλά «να μειωθεί η ανεργία που πλήττει έναν στους πέντε ευρωπαίους νέους», ωστόσο τόνισε ότι η επιθυμία του δεν είναι να κατασταθούν «αμοιβαία τα χρέη του παρελθόντος» ή να προσπαθήσουμε να «επιλύσουμε τα οικονομικά προβλήματα ενός ή του άλλου κράτους».
Σημείωσε ακόμα ότι από σήμερα έως το 2024, ο στόχος θα είναι να ενοποιηθούν πλήρως οι αγορές και να δημιουργηθούν ίδιοι κανόνες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, εξηγώντας ότι η ενιαία αγορά πρέπει να γίνει μια σφαίρα σύγκλισης και όχι ανταγωνισμού.

Σιδερένια γερμανική Ευρώπη

Το σχέδιο Macron οδηγεί σε ακόμη πιο Γερμανική Ευρώπη και μια Ευρώπη πιο στρατιωτικοποιημένη, με περισσότερες ανισότητες, ακόμα λιγότερη δημοκρατία και πιο σκληρή λιτότητα.

Η Ευρώπη των τραπεζών και του πολυεθνικού κεφαλαίου, κεντρικά και πιο ασφυκτικά ελεγχόμενη, θα είναι η Ευρώπη του Macron, η οποία για να γίνει αποδεκτή από την πιο εθνικιστική Γερμανία θα χρειάζεται ως αντίτιμο την πιο ασφυκτική θηλιά του Βερολίνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας