Το νόημα των βουλγαρικών πιέσεων προς Σκόπια

1735
τουρκία

Η απόφαση του πρωθυπουργού της (προεδρεύουσας της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο) Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του στην Σόφια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον οποίο είχε ήδη υποδεχθεί ο Βούλγαρος ομόλογός του, Ρούμεν Ράντεφ αποτελεί ενέργεια σχεδόν πρωτοφανή στη διπλωματική πρακτική, η οποία εικονογραφεί τις πιέσεις που πρόκειται να δεχθεί το “απορριπτικό” στρατόπεδο της ΠΓΔΜ από τον διεθνή παράγοντα.

Όμως, όπως αποκαλύπτουν οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις, η βουλγαρική κυβέρνηση ενήργησε κινούμενη και από ιδιαίτερα εθνικά συμφέροντα, ενώ το ζήτημα διεπλάκη και με εσωτερικές πολιτικές διαμάχες της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με την επίσημη αιτιολογία “η βουλγαρική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει νόημα να την εκμεταλλεύονται για εσωτερικές πολιτικές διαμάχες των Σκοπίων. Η ένταξη της γειτονικής μας χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αποτελεί κλειδί για την μελλοντική ανάπτυξή της και η ένταξη αυτή δεν πρέπει να αμφισβητείται” όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

“Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός φέρει την ευθύνη για την άρνησή του να συναντηθεί μαζί μου, αλλά έτσι τίθεται υπό αμφισβήτηση η υλοποίηση της κύριας προτεραιότητας της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.” ήταν η απάντηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του.

“Ο Μπόικο Μπορίσοφ είναι πρωθυπουργός της χώρας-μέλους της ΕΕ που ασκεί τώρα την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. και ο ίδιος μιλάει συχνά για διάλογο. Η πράξη του αυτή είναι μεροληπτική και δεν συμβάλει στην υλοποίηση της βασικής προτεραιότητας της βουλγαρικής προεδρίας”, τόνισε ο Ιβάνοφ.

“Όταν καλείς την άλλη πλευρά σε διάλογο, δεν θα έπρεπε εσύ ο ίδιος να αποφεύγεις τον διάλογο. Ελπίζω η προτεραιότητά μας για τα Δυτικά Βαλκάνια να μη σημαίνει μόνο αγκαλιές, αλλά και να μη εγκαταλείπουμε τα προβλήματα. Θεωρώ ότι η Βουλγαρία πρέπει να αναζητά ενεργό διάλογο όχι μόνο με την κυβέρνηση της “Μακεδονίας’, αλλά και με τον πρόεδρο, την αντιπολίτευση και άλλους. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε εποικοδομητικές και φιλικές σχέσεις” είπε από την πλευρά του ο Ρούμεν Ράντεφ, κινούμενος σε σαφώς διαφορετικό μήκος κύματος από τον πρωθυπουργό του.

Παράλληλα τόνισε ότι η Βουλγαρία χρειάζεται σταθερές εγγυήσεις ότι η συμφωνία καλής γειτονίας Σόφιας-Σκοπίων θα παραμείνει σε ισχύ και μετά την αλλαγή της ονομασίας. “Από την συμφωνία “Μακεδονίας” – Ελλάδας απορρέει και αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της “Μακεδονίας”. Αυτό σημαίνει για μας τήρηση των δεσμεύσεων, σε ό,τι αφορά στην ερμηνεία του Συντάγματός της, ώστε να μη επιτραπεί επέμβαση στα εσωτερικά των γειτόνων της. Στην συμφωνία με την Ελλάδα υπάρχει πρόβλεψη ότι η συμφωνία αυτή δεν θα στρέφεται κατά τρίτων χωρών και το κείμενο αυτό περιέχει αρκετά γενικές διατυπώσεις. Αν συγκρίνουμε τις δύο συμφωνίες θα διαπιστώσουμε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα απαγορεύει να υπάρξουν διορθώσεις και ακύρωση, ενώ στην συμφωνία με τη Βουλγαρία είναι δυνατή η ακύρωση. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η Βουλγαρία πρέπει να ζητήσει επιπλέον εγγυήσεις από την “Μακεδονία”. Π.χ. πρέπει να αναφέρεται ρητά ότι θα απαγορεύεται οποιαδήποτε δράση στην βουλγαρική επικράτεια οργανώσεων υποστηριζόμενων από τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” η δραστηριότητα των οποίων στρέφεται κατά του Συντάγματος της Βουλγαρίας. Ζητάω από τη βουλγαρική κυβέρνηση οι εν λόγω απαιτήσεις να αναφερθούν στο κεφάλαιο 35 των ενταξιακών συνομιλιών της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” με την Ε.Ε.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος υπενθύμισε ότι καμία βουλγαρική κυβέρνηση δεν πρότεινε τα τελευταία 25 χρόνια συγκεκριμένες λύσεις για το όνομα και οι βουλγαρικοί θεσμοί ήταν αδρανείς στο θέμα. “Τώρα η πρόταση είναι για “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά παράλληλα η “Μακεδονία” βρίσκεται νοτιοδυτικά της Σόφιας και δυτικά του Πίριν. Υπάρχουν γεωγραφικές πραγματικότητες και βάρος από το παρελθόν που μας υποχρεώνουν να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να παρακολουθούμε από κοντά και να κρίνουμε προσεκτικά όχι μόνο την έκβαση των συνομιλιών, αλλά και την εφαρμογή και την τήρηση των συμφωνηθέντων στις διμερείς μας σχέσεις”, επεσήμανε, σύμφωνα με το πρακτορείο Focus, ο Ράντεφ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας ζήτησε από τον Γκιόργκι Ιβάνοφ να αποκαταστήσει τον διάλογο μεταξύ των κομμάτων και των θεσμών σ’ αυτή τη κρίσιμη για τη χώρα περίοδο ώστε να μη σταματήσει η πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Όπως είπε: “Στο τραπέζι τώρα βρίσκεται η τύχη όχι μόνο της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Η Βουλγαρία είναι η χώρα που υποστήριζε περισσότερο την ευρωατλαντική και την ευρωπαϊκή προοπτική της “Μακεδονίας”. Δεχόμαστε επίσης τα αποτελέσματα των συνομιλιών με την Ελλάδα, επειδή η συμφωνία καταργεί τα εμπόδια στην ένταξη της “Μακεδονίας” στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επανέλαβε δε ότι το σημαντικότερο για τη Βουλγαρία είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων της συμφωνίας καλής γειτονίας: “Η αυστηρή εφαρμογή και τήρηση της συμφωνίας αυτής αποτελεί προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη πορεία της “Μακεδονίας” προς την Ευρώπη.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν όμως και την αντίδραση του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας. “Η άρνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον πρόεδρο της “Μακεδονίας” αποτελεί άμεση παρέμβαση σε μια εσωτερική για την “Μακεδονία” διαμάχη. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι τέτοιο από την νεότερη ιστορία της χώρας μας. Αντιλαμβάνομαι ότι η ενέργεια αυτή του Μπορίσοφ ήταν προσχεδιασμένη”, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Focus, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κριστιάν Βιγκένιν.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι: “ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ θα έπρεπε να συναντηθεί με τον Ιβάνοφ και να του εξηγήσει ότι η κατάσταση απαιτεί περισσότερο σοφία, λογική και νηφαλιότητα, καθώς και μεγαλύτερες προσπάθειες αναζήτησης λύσης και όχι επιδεικτικές ενέργειας, όπως είδαμε χθες στα Σκόπια”.

*Πηγή: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας