Η νέα Υπουργός εργασίας, μέσα από την πρόσφατη συνέντευξη της στην εφημερίδα «Έθνος», έδωσε το «θανατηφόρο» σε σχέση με τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα στίγμα της, σε σχέση με όσα σχεδιάζει να κάνει, πάντα στη βάση του «δηλητηριώδους» για την πλειονότητα της κοινωνίας 3ου μνημονίου και όσων εξοντωτικών μέτρων εφαρμόζονται στη βάση των πρώτων δύο της περιόδου 2010 – 2014.
Εκτός από τα εργασιακά, στα οποία η νέα υπουργός ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις απαιτήσεις των δανειστών, όταν ερωτήθηκε για το ασφαλιστικό είπε ότι το θέμα έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση αλλά λάθη ή παραλείψεις θα διορθωθούν.
Τί εννοούσε η μέχρι πρότινος συνεργάτιδα του προκατόχου τους, στο υπ. Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, όταν ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει συνηθίσει στο να αναδεικνύει την πολιτική της “δια της ολισθήσεως”»;
Προφανώς, η υπουργός Εργασίας σε αυτή την κατεύθυνση κινείται σε σχέση με το ασφαλιστικό. Η πρόσφατη εγκύκλιος που βγήκε από το Υπουργείο Εργασίας το αποδεικνύει.
Συγκεκριμένα, οι αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στα ψηφισθέντα από τον πρόσφατο νόμο Ν4387/2016, τα οποία είναι ούτως ή άλλως πολύ σκληρά. Η κυρία Αχτσιόγλου προχωράει παραπέρα κάνοντας διασταλτική ερμηνεία του νόμου, με στόχο να περιορίσει τις συντάξιμες αποδοχές, ακόμα και αυτών που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική πράξη μέχρι την ψήφιση του νόμου.
Ποιοι θα «πληρώσουν το μάρμαρο» πάλι
Εκτός από τις περιπτώσεις δηλαδή που αφορούν στις διπλές συντάξεις (οι εισφορές για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί από τους δικαιούχους) αναφέρεται εκτεταμένα σε αυτούς οι οποίοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Σε αυτούς οι οποίοι, είτε είχαν παραμείνει στην Υπηρεσία, είτε (αυτό είναι και το σημαντικότερο) είχε εκδοθεί συνταξιοδοτική πράξη, απλώς δεν είχε καταβληθεί η σύνταξη λόγω ορίου ηλικίας.
Για αυτούς, η εγκύκλιος ορίζει ότι η σύνταξη την οποία θα λάβουν, θα είναι αναπροσαρμοσμένη σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του νόμου.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες υπαλλήλων:
α) Οι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και είχαν αποχωρήσει από την Υπηρεσία αναμένοντας την καταβολή της σύνταξης με την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και
β) Οι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, είχε εκδοθεί συνταξιοδοτική πράξη -με αναστολή καταβολής της σύνταξης- και ανέμεναν την χορήγηση της. Τώρα, ξαφνικά διαπιστώνουν ότι εντάσσονται σε ένα νέο δυσμενέστερο καθεστώς και όσον αφορά τις συντάξιμες αποδοχές και όσον αφορά την ηλικία.
Αυτό είναι πλήρως αντισυνταγματικό. Διότι οι υπάλληλοι αυτοί, είχαν στηριχθεί στη μέχρι την αποχώρηση τους, νομοθεσία και είχαν ασφαλιστική προσδοκία βάσει αυτής.
Η νέα «δηλητηριώδης» αλλαγή είναι εντελώς απαράδεκτη. Είναι ενδεικτική των προθέσεων της Κυβέρνησης. Σιγά σιγά, δηλαδή, τροποποιούν το καθεστώς και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαιώματα με την προηγούμενη νομοθεσία.
Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης οι παλιές συντάξεις
Ας μην αυταπατώνται συνεπώς οι παλιοί συνταξιούχοι ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν. Το «ροκάνισμα» έχει ήδη αρχίσει.
Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και η γενικότερη λεηλασία της ζωής, είναι οι αγώνες. Διαφορετικά οι συντάξεις των 300 ευρώ, θα είναι γεγονός σε λίγο καιρό.
*Μέλος Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ)