Το μνημόνιο «τελειώνει», οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται…

1981
τουρισμού
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών διαπιστώθηκε μια φαινομενική απόκλιση από όσους πήραν τον λόγο. Την άποψη ότι θα είναι καλύτερα μετά το τυπικό τέλος του μνημονίου τον προσεχή Αύγουστο, να υιοθετηθεί μια προληπτική γραμμή πιστωτικής στήριξης διατύπωσε και πάλι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Στην άποψη αυτή συνέκλινε και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Στουρνάρας δεν είπε τίποτα καινούριο. Εδώ και καιρό υποστηρίζει την άποψη αυτή προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης που δεν θέλει την προληπτική γραμμή διότι όπως υποστηρίζει, συνεπάγεται νέα μορφή επιτροπείας και δίνει σήμα στους διεθνείς επενδυτές ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει πλήρως σταθεροποιηθεί. Ετσι, οι κύριοι Δραγασάκης και Παππάς που πήραν το λόγο στο Φόρουμ των Δελφών «κατακεραύνωσαν» τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας επιμένοντας στην «καθαρή» έξοδο.
Από το βήμα του Φόρουμ ήταν η πρώτη φορά που στην άποψη του κ. Στουρνάρα συνέκλινε καθαρά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μητσοτάκης λέγοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν την θέλει για λόγους εσωκομματικούς. Η επιχειρηματολογία Στουρνάρα – Μητσοτάκη ήταν εστιασμένη, στην αναγκαιότητα να μην αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και να διατηρηθεί το waiver, της δυνατότητας δηλαδή να γίνονται αποδεκτά από το ευρωσύστημα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Mηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ που πήρε τον λόγο στο ίδιο Φόρουμ, ήταν περισσότερο διαφωτιστικός. Πρώτα από όλα θύμησε ότι η χώρα μας θα ξεπληρώσει το χρέος σε41 χρόνια από τώρα δηλαδή το 2059! Και ο κ. Ρέγκλινγκ και ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κομισιόν στην Ελλάδα υποστήριξαν καθαρά ότι «το ταξίδι δεν έχει φτάσει στο τέλος του» και η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και να προωθεί μεταρρυθμίσεις και μετά τον Αύγουστο του 20158 προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους είπε ο κ. Ρέγκλινγκ αναφερόμενος όχι σε μέτρα ρύθμισης που επιδιώκει η κυβέρνηση αλλά σε αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί (μεσοπρόθεσμα) και που δεν το καθιστούν βιώσιμο όπως όλοι παραδέχονται. Τι σημασία έχει λοιπόν ο καυγάς για την προληπτική γραμμή αφού η ουσία δεν αλλάζει και η θηλιά στον λαιμό θα παραμένει σφιχτή μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του συνολικού χρέους όπως έχει υπογράψει και έχει κυρώσει με νόμο η χώρα μας.
Ο καυγάς γίνεται για τις εντυπώσεις. Αυτές που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση Τσίπρα δημιουργώντας μια εικόνα επίπλαστης αποδέσμευσης από την επιτροπεία και αυτές που επιχειρεί να δημιουργήσει η αντιπολίτευση επιχειρώντας να απαξιώσει την κυβερνητική «επιτυχία» και να θυμίσει πως η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου είχε φέρει τα πράγματα στην ίδια θέση το φθινόπωρο του 2014. Εξ όνυχος τον λέοντα…
Η κατάσταση δεν αλλάζει. Οι δανειστές δεν κάθονται μόνο στον σβέρκο της εθνικής οικονομίας αφαιμάζοντάς την για να πάρουν τα δανεικά αλλά και στον σβέρκο κάθε Έλληνα πολίτη που θα του παίρνουν την όποια περιουσία για χρέη στις τράπεζες, στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το πώς θα προκύψει ανάπτυξη με υποχρέωση για τόσο τερατώδη πλεονάσματα είναι κάτι που κανένας οικονομολόγος στον πλανήτη δεν το έχει απαντήσει. Η επιτροπεία και η λιτότητα για τους πολλούς θα συνεχιστούν για δεκάδες χρόνια ακόμα είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν μνημόνια. Όλα τα άλλα είναι αφελείς αφηγήσεις που δεν επιτρέπεται να πιάνουν στον ύπνο ή να αποκοιμίζουν τους χειμαζόμενους πολίτες…
*Πηγή: pagenews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας