Πραγματοποιήθηκε στις 16/1 από το Σωματείο ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας) η ημερίδα – συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε για την ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία, λίγες ώρες προτού συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος για να αποφασίσει -όπως όλα δείχνουν- να βάλει λουκέτο σε πέντε περιφερειακά παραρτήματά του, αλλά και να απολύσει 16 εργαζομένους, με τη σύμφωνη γνώμη του ενός εκ των εργοδοτών, της ΓΣΕΕ. Η συνεδρίαση θα γίνει σήμερα το απόγευμα.
Όπως είπε η πρόεδρος του Σωματείου ΕΛΙΝΥΑΕ Εύη Γεωργιάδου, μεταξύ άλλων, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας -σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου– νίπτει τας χείρας του για το μέλλον του Ιδρύματος αλλά και το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων, «η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι άλλοι ιδρυτικοί φορείς (ΕΣΕΕ,ΓΣΕΒΕΕ) συμπλέουν στην πράξη το σχέδιο του ΣΕΒ, το οποίο υπηρετείται είτε με συνολικό λουκέτο, είτε με την απαξίωση του ΕΛΙΝΥΑΕ».
Και ποιον εξυπηρετεί τελικά το κλείσιμο; «Το κλείσιμο ή η απαξίωση του μόνου αυτή τη στιγμή εξειδικευμένου μη κερδοσκοπικού ερευνητικού Ινστιτούτου για θέματα υγείας και ασφάλειας, εξυπηρετεί την πολιτική του ΣΕΒ για την ευελιξία στην αγορά εργασίας, τη διασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης και τη συγκάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου»,
Να σημειωθεί πως στην ημερίδα πραγματοποιήθηκαν εισηγητικές ομιλίες από το ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων και το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΙΝΥΑΕ, καθώς και σύντομες παρεμβάσεις από εκπροσώπους ομοσπονδιών, σωματείων, ΕΥΑΕ και συλλόγων που συμμετείχαν. Από πλευράς ΜΕΤΑ, στην ημερίδα συμμετείχαν το μέλος του ΔΣ ΠΟΠΟΚΠ και εργαζόμενος στον ΕΦΚΑ, Χρήστος Βαγενάς, και το μέλος του ΔΣ στο Σύλλογο Εργαζομένων στο υπ. Εργασίας, εργαζόμενος στο ομώνυμο υπουργείο, Νίκος Μποσινάκος.
Αναλυτικά η δήλωση – εισηγητική ομιλία της προέδρου του Σωματείου ΕΛΙΝΥΑΕ:
Μετά την προσχεδιασμένη αποχώρηση του ΣΕΒ από το ΕΛΙΝΥΑΕ, δρομολογείται η πλήρης απαξίωσή του με την προώθηση τουλάχιστον 16 απολύσεων που αντιστοιχούν στο 50% του επιστημονικού του δυναμικού και διακοπή λειτουργίας 5 περιφερειακών παραρτημάτων. Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου κάθε τρεις μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα, χιλιάδες τραυματίζονται, ενώ οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν.
Το κλείσιμο ή η απαξίωση του μόνου αυτή τη στιγμή εξειδικευμένου μη κερδοσκοπικού ερευνητικού Ινστιτούτου για θέματα υγείας και ασφάλειας, εξυπηρετεί την πολιτική του ΣΕΒ για την ευελιξία στην αγορά εργασίας, τη διασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης και τη συγκάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι άλλοι ιδρυτικοί φορείς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) συμπλέουν στην πράξη το σχέδιο του ΣΕΒ, το οποίο υπηρετείται είτε με συνολικό λουκέτο, είτε με την απαξίωση του ΕΛΙΝΥΑΕ.
Η μεθόδευση πραγματοποιείται με πρόσχημα την ελλιπή χρηματοδότηση. Οι ιδρυτικοί φορείς και οι διοικήσεις έχουν συνευθύνη για την οικονομική διαχείριση έως σήμερα. Έχουν απορροφηθεί σημαντικά κοινοτικά κονδύλια με επίκληση της περιφερειακής δομής που τώρα ξαφνικά δεν τη θεωρούν αναγκαία. Υπάρχουν δυνατότητες αύξησης της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου, ωστόσο οι ιδρυτικοί φορείς αρνούνται να συμφωνήσουν, π.χ. σε αύξηση της χρηματοδότησης από τους πόρους του ΛΑΕΚ.
Το Υπουργείο Εργασίας μόνο στα λόγια υποστηρίζει τη σημασία και τις δυνατότητες αξιοποίησης του Ινστιτούτου (π.χ. από το ΣΕΠΕ, για μετρήσεις κ.λπ.), ενώ εμφανίζεται να «σηκώνει τα χέρια ψηλά» στο σχεδιασμό του ΣΕΒ για το ΕΛΙΝΥΑΕ, αφήνοντάς το στην πράξη τελικά να οδηγηθεί στην απαξίωση.
Οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία μας μπορούμε και πρέπει να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική που τσακίζει το σύνολο των δικαιωμάτων μας. Η προστασία από τις συνεργικές επιπτώσεις στην υγεία από εργασιακό και ευρύτερο περιβάλλον (επαγγελματικός κίνδυνος, φυσικές καταστροφές, βιομηχανική ρύπανση, τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης), απαιτούν κλιμάκωση της δράσης μας στις σημερινές συνθήκες.