Το αμερικάνικο fund-CVC εξαγοράζει την Ελλάδα-Τι κρύβεται πίσω από την επιδρομή;

3763
Το αμερικάνικο fund-CVC εξαγοράζει την Ελλάδα

Επείγουσα ανάγκη να επανασυσταθεί και να αναζωογονηθεί σε νέα βάση και σε νέο πιο πλατύ χαρακτήρα το κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Αφού η κυβέρνηση επιδείνωσε περαιτέρω την καταστροφή οικονομία της Ελλάδας με τα lockdown που επέβαλε, τα μέτρα για τον Covid-19 και με τις αντιαναπτυξιακές ολιγαρχικές στρατηγικές της, «ξεπαγώνει» τώρα τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι βέβαια ποτέ δεν είχαν σταματήσει ολοσχερώς.

Το CVC αρχίζει να εξελίσσεται σε επενδυτή που ξεπερνάει τα όρια του ελέγχου βασικών εταιριών και μετατρέπεται σε ένα επενδυτή που θα ελέγχει σχεδόν 3 – 4 εκατ καταναλωτές στην Ελλάδα, σχεδόν το 30% με 40% των ελλήνων καταναλωτών.
Επίσης αυτή η συστηματοποιημένη μεγέθυνση του CVC γεννά πολλά ερωτηματικά.

  • Μόνο το CCV υπάρχει που επενδύει στην Ελλάδα;
  • Μόνο το CVC βλέπει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα και κανείς άλλος;
  • Μόνο το CVC έχει καταφέρει να συνδέει ετερόκλητες επενδύσεις μεταξύ τους και ουσιαστικά να καθίσταται επενδυτής που επενδύει στα πάντα, πάλι προβληματίζοντας.

Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.

1)Το αμερικανικό fund CVC επένδυσε πάνω από 200 εκατ για την εξαγορά του Υγεία, του Metropolitan, του Μητέρα.
Έχει καταστεί ο μεγαλύτερος επενδυτής σε ιδιωτικά θεραπευτήρια στην Ελλάδα και τα αγόρασε από την Marfin Investment Group.

2)Το αμερικανικό fund CVC επένδυσε πάνω από 185 εκατ ευρώ – το τελικό ποσό της επένδυσης είναι μεγαλύτερο – στην εξαγορά της Vivartia η οποία διαθέτει μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων μεγάλη έκθεση στην αγορά τροφίμων, ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Goody’s, Everest κ.α.

3)Το αμερικανικό fund CVC επένδυσε 455 εκατ ευρώ για να αγοράσει το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το deal δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη καθώς ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ την DGComp μετά από καταγγελίες από άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και συλλόγους ιατρών αναφέροντας ότι η Εθνική Ασφαλιστική ελέγχει το 29% των ιατρικών συμβολαίων.
Η πραγματικότητα είναι ότι όσο διαρκεί ο έλεγχος CVC ο αγοραστής και Εθνική Τράπεζα ο πωλητής θα τηρήσουν στάση αναμονής, με στόχο κάποια στιγμή έως το α΄ τρίμηνο του 2022 να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Η πιθανότητα να χαλάσει το deal δεν είναι βασικό σενάριο, αντιθέτως βασικό σενάριο είναι ότι θα υλοποιηθεί το deal.
Ωστόσο όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews κυκλοφόρησαν πρόσφατα φήμες που ήθελαν ευρωπαϊκό fund να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσει τον κλάδο Υγείας του CVC στην Ελλάδα, κοινώς να πουλήσει τα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Η πληροφορία, ούτε έχει επιβεβαιωθεί, ούτε έχει διαψευστεί…

4)Το CVC υπέβαλλε προσφορά, με στόχο να αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ, ωστόσο ως γνωστό κατέληξε στον επενδυτικό όμιλο από την Αυστραλία τον Macquarie group.
Το αμερικανικό fund CVC δεν κατάφερε να πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι υπέβαλλε μια προσφορά που προσέγγισε τα 850 εκατ χωρίς την αποπληρωμή του δανεισμού.

5)Εσχάτως αναφέρεται ότι πάλι το CVC θα αποτελέσει ένα από τους ακρογωνιαίους επενδυτές στην αύξηση κεφαλαίου των 850 εκατ με 1 δισεκ. της ΔΕΗ αγοράζοντας το 10%.
Με τρέχουσα αποτίμηση 2 δισεκ. σημαίνει ότι μετά την αύξηση θα αποτιμάται 3 δισεκ. ευρώ η ΔΕΗ που σημαίνει ότι στην αύξηση θα μπορούσε να καλύψει έως το 10% ή 100 εκατ ευρώ.
Δεν πλειοδότησε στον ΔΕΔΔΗΕ τον διαχειριστή δικτύου που σε ποσοστό 51% ανήκει στην ΔΕΗ και το CVC έρχεται σε ρόλο ακρογωνιαίου επενδυτή με στόχο να αποκτήσει το 10% της ΔΕΗ.
Ήδη το αμερικανικό fund αγοράζει από την αγορά μετοχές της ΔΕΗ και δυνητικά μπορεί να φθάσει να ελέγχει το 10% μετά την αύξηση εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία.

Εάν συμβούν όλα αυτά το CVC θα έχει δημιουργήσει ένα πελατολόγιο στην Ελλάδα της τάξης των 3-4 εκατ και χωρίς να συμπεριλάβουμε τον μονοπωλιακό ρόλο της ΔΕΗ ως δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού.
Το βασικό εδώ ζήτημα είναι μπορεί ένας επενδυτής να τα πάρει όλα και πως συνδέονται όλα αυτά τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την γενικότερη πολιτική;
Είναι αληθές ότι συγγενικό πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη που εργαζόταν για πρακτική στην Goldman Sachs, ήδη εργάζεται στο CVC;
Όταν ένα fund αποκτάει τόσο μεγάλη ισχύει στην Ελλάδα ελέγχοντας ιατρική περίθαλψη, διατροφή, ασφάλειες και τώρα και την ΔΕΗ, μήπως το fund αποκτάει υπερβάλλουσα παρέμβαση στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα;
Μήπως το CVC πέραν από επενδυτής θα εξελιχθεί και σε ρυθμιστή ευρύτερων καταστάσεων;

Η παρουσία ενός ξένου επενδυτή, δεν πρέπει να δαιμονοποιείται σε κάθε περίπτωση.
Όμως όταν εμφανίζεται μόνο ένας επενδυτής στα προς πώληση assets γεννώνται ερωτηματικά.
Μόνο το CVC βλέπει τις ευκαιρίες όλα τα άλλα funds, έχουν τυφλωθεί;
Προβληματίζει αυτή η επενδυτική υπερμεγένθυση του αμερικανικού fund στην Ελλάδα αποκτώντας τεράστια παρέμβαση στην οικονομία και στην κοινωνία, θα εξελιχθεί σε ένα είδος ρυθμιστή…

Υποσημείωση

Η εμπειρία σε άλλες χώρες – βλέπε Ισπανία – ότι το CVC είναι δυνητικός πωλητής.
Βλέπει ευκαιρίες, όπως στην Ισπανία που αγόρασε ιδιωτικά θεραπευτήρια 950 εκατ και τα πούλησε μετά από λίγα χρόνια 5,5 δισεκ. ευρώ.
Πρακτικά λοιπόν και στην Ελλάδα δυνητικός πωλητής είναι.
Ωστόσο το γεγονός ότι σχεδόν ότι πωλείται το αγοράζει το αμερικανικό fund CVC, σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο, δεν περνάει απαρατήρητο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας