Σε διαβούλευση και συνεργασία με την Τουρκία η «κυβέρνηση» είναι αποφασισμένη να πει στοπ στο να χρησιμοποιεί η ε/κ πλευρά το στάτους κβο εναντίον των Τ/κ, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ την επομένη της απόφασης του «υπουργικού συμβουλίου» για την δημιουργία ομάδας ειδικών που θα κάνει καταγραφή περιουσιακών στοιχείων και κατάστασης στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ μίλησε για πρώτο βήμα με τις εργασίες καταγραφής για το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση. «Όταν ανοίξουν τα Βαρώσια σίγουρα θα ληφθούν υπόψην τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των παλιών ιδιοκτητών μαζί με την περιουσία των βακουφίων».
Στο «κυβερνητικό» πρόγραμμά τους, συνέχισε, ένας από τους βασικούς στόχους στο Κυπριακό είναι να προστατεύσουν τα υφιστάμενα δικαιώματα και οφέλη των Τ/κ και πως σε συνεργασία με την Τουρκία είναι αποφασισμένοι να πουν στοπ στο να χρησιμοποιεί η ε/κ πλευρά το στάτους κβο εναντίον των Τ/κ. «Γι’ αυτό και θα εφαρμόσουμε μια προληπτική πολιτική που θα αρμόζει στην διεθνή συγκυρία και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Οι πραγματικότητες είναι εκεί. Λόγω των δηλώσεων, των επιθυμιών και της πολιτικής που ακολουθεί η ε/κ πλευρά στο Κυπριακό δεν είναι πλέον εφικτό να βρεθεί μια ομοσπονδιακή λύση».
Αξιολογώντας, είπε ο κ. Τατάρ, η «κυβέρνηση» αυτή την κατάσταση, από τη μια έφερε στην επικαιρότητα την λύση δύο χωριστών κρατών κάτω από την Ε.Ε και από την άλλη προβαίνει σε κινήσεις που θεωρεί ενδεδειγμένες για να υπάρξει μια πρωτοβουλία στο θέμα των Βαρωσίων. Ανακοίνωσε επίσης θα ενημερώσουν για το θέμα την «βουλή» και τον Τ/κ ηγέτη. «Είμαστε ακόμα στην αρχή του δρόμου».
Τατάρ στο DHA: Με τα Βαρώσια η ‘τδβκ’ θα αποκτήσει εμπορική αξία
“Η κλειστή πόλη των Βαρωσίων η οποία είναι πόλη φάντασμα θα γίνει και πάλι Λας Βέγκας”, δήλωσε ο ‘πρωθυπουργός’ Ερσίν Τατάρ υποστηρίζοντας ότι “η ‘τδβκ’ θα αποκτήσει εμπορική αξία”.
Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι παλαιότερα τα Βαρώσια ήταν μια πόλη που προσέλκυε διασημότητες όπως η Μέρλιν Μονρόε και η Σοφία Λόρεν, προσθέτοντας ότι “θα έρθουν και πάλι στα Βαρώσια οι διάσημοι του κόσμου και θα ζωντανέψει”.
Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, “το νομικό καθεστώς στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων θα οριστεί ξανά”, υποστηρίζοντας ότι εκεί υπάρχουν και οθωμανικές περιουσίες οι οποίες ανήκουν στη Διοίκηση Βακουφίων η οποία αποτελεί εγγύηση για τους Τ/Κ. “Οι κάτοικοι της κλειστής πόλης των Βαρωσίων θα μπορούν να έρθουν να ζήσουν στην περιοχή”, ανέφερε λέγοντας ότι είναι ευτυχισμένος θα την απόφαση αυτή. “Αυτός είναι ένας μεγάλος δρόμος. Μπροστά μας έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου. Μετά την πραγματοποίηση του νέου αεροδρομίου στο Ερτζάν (Τύμπου) θα αυξηθούν οι πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη. Αυτό θα σημαίνει μεγάλη αύξηση του τουρισμού”, ανέφερε.
Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι από εδώ και πέρα δεν θα μπορεί να υπάρξει λύση ομοσπονδίας. “Δίνουμε ένα μήνυμα στον κόσμο.
Στο νησί υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο κράτη. Από δω και μπρος δεν μπορεί να υπάρξει ομοσπονδία. Η ‘τδβκ’ θα συνεχίσει το δρόμο της”, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ προσθέτοντας ότι έχουν πάντοτε πίσω τους την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη.
Απευθυνόμενος στην Ε/κ πλευρά είπε “ελάτε πλέον να μάθουμε να ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, από εδώ και μπρος δεν γίνεται λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο. Αυτό έχει αποκαλυφθεί”.
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ακόμη ότι παρακολουθεί με μεγάλη χαρά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. “Ως ‘πρωθυπουργός’ της ‘τδβκ’ τον ευχαριστώ χίλιες φορές στο όνομα του ‘Τ/κ λαού’”, ανέφερε.
Κουντρέτ Οζερσάι
Τα Βαρώσια έχουν μετατραπεί σε ένα σύμβολο του υφιστάμενου στάτους κβο, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος από το 2015 είχε προτείνει να ανοίξει η περίκλειστη περιοχή υπό τ/κ διοίκηση.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή σήμερα το πρωί, ο «υπουργός εξωτερικών» είπε ότι δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα το πώς θα εφαρμοσθεί αυτή η πολιτική τους, ενώ για την ειδική ομάδα που θα προχωρήσει στην καταγραφή ανέφερε ότι θα αφορά το σε ποιον ανήκει τι, την ανάγκη να γίνει σωστή διαπίστωση του τι ανήκει στα βακούφικα, λέγοντας πως δεν θα κάνουν βήματα που θα ακυρώνουν τα δικαιώματα των κατοίκων πριν το 1974.
Θα δουν, συνέχισε, την κατάσταση των κτιρίων, των υποδομών ώστε με βάση τα στοιχεία αυτής της δουλειάς να διαμορφώσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν μετέπειτα. «Δεν το σχεδιάζουμε ως ένα βήμα που θα το διαπραγματευτούμε με την ε/κ πλευρά. Δεν θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα καθίσουμε να το συζητήσουμε με την ε/κ πλευρά». Πρόκειται, είπε ο κ. Οζερσάι, για μια περιοχή, κομμάτι της «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – που έχει το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής, αλλά κατά κάποιον τρόπο είναι μέρος και της πολιτικής ζωής. «Όμως από την σκοπιά του διεθνούς δικαίου, θα πρέπει να παύσει πλέον να είναι νεκρό έδαφος. Κάνουμε ένα βήμα ώστε να αποκτήσει εκεί ζωή. Τέτοια απόφαση δεν λήφθηκε στο παρελθόν».
Οι αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ για την περίκλειστη πόλη, είπε ο κ. Οζερσάι, αφορούν κυρίως την επιστροφή στους παλιούς – όπως ανέφερε – κατοίκους της. «Αλλά να μην παραβλέπουμε το εξής, όπως έχουν δικαιώματα ως έναν βαθμό οι παλιοί κάτοικοι σε περιουσίες, έχουν δικαιώματα και τα βακούφικα και το ΕΒΚΑΦ. Η γενική προσδοκία είναι ότι θα γίνει ένα βήμα αφού διαπιστωθούν όλα αυτά, ένα βήμα προς την κατεύθυνση του διεθνούς δικαίου».
Όσον αφορά για τα μέλη της ειδικής ομάδας, ο «ΥΠΕΞ» είπε ότι υπάρχουν ονόματα με διεθνές κύρος, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, πρέπει να γίνει μια σοβαρή εργασία όσον αφορά το περιουσιακό στην κλειστή περιοχή και στοχεύουν αυτή η εργασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Δεν γνωρίζει, ανέφερε, ποια θα είναι η αντίδραση της ε/κ πλευράς σε αυτή την κίνηση φέροντας ως παράδειγμα την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», στην οποία – όπως είπε – εναντιώνεται ακόμα η ε/κ ηγεσία, αλλά χιλιάδες Ε/κ έχουν προσφύγει σε αυτή.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν θεωρεί εφικτό να συνεργαστούν με την ε/κ πλευρά γι’ αυτό το έργο, την εργασία που θα γίνει, για να προσθέτει την εκτίμησή του ότι «αύριο, μεθαύριο κάποιοι ατομικά με τα βήματά τους θα ενωθούν με τα δικά μας βήματα και θα μπορεί να γίνει μια συνεργασία και η ε/κ ηγεσία θα προσαρμόσει την στάση της σε πιο ρεαλιστική βάση».
Ερωτηθείς για την χρηματοδότηση αυτών των εργασιών, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για την καταγραφή, θα γίνει με την συμβολή «από την διεθνή αρένα, μπορεί να είναι Τ/κ που ζούνε στο εξωτερικό, ξένοι». Σημείωσε δε ότι «δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι, δεν είναι μόνο στο θέμα των Βαρωσίων, αλλά μια πλειάδα θεμάτων στο Κυπριακό, που εφαρμόζουμε την εξωτερική πολιτική σε διαβούλευση, συνεργασία και σε συμμαχία με την Τουρκία».
Δημοσιεύματα
Στην απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου αναφέρεται το σύνολο του τ/κ Τύπου σήμερα, ενώ πολλές το έχουν κύριο θέμα. Κάποιες θεωρούν ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα για το άνοιγμα των Βαρωσίων και κάποιες βλέπουν «παιχνίδια».
Η Χαβαντίς με τίτλο «Παιχνίδι της Άγκυρας για την Αμμόχωστο» γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Τατάρ δήλωσε στο τουρκικό κανάλι A Haber ότι διαβουλεύθηκαν με την Άγκυρα για το θέμα της Αμμοχώστου. Μετά από αυτή την δήλωση, ο Τατάρ έκλεισε το τηλέφωνό του και κανείς δεν είχε μπορούσε να τον εντοπίσει. Στο ίδιο τουρκικό ΜΜΕ, ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι ο Κουντρέτ Όζερσαϊ ήταν αυτός ετοίμασε την κίνηση για την Αμμόχωστο και ότι η απογραφή αφορά εκατοντάδες ξενοδοχεία, πολλά οικόπεδα και μερικά οικόπεδα του ΕΒΚΑΦ που είναι θέμα συζήτησης ο τίτλος ιδιοκτησίας τους.
Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξει κάποια ένσταση σε αυτή την ενέργεια από την «νότια Κύπρο», ο κ. Τατάρ είπε ότι «μπορεί να υπάρξει, αλλά στο τέλος της ημέρας το μέρος αυτό βρίσκεται υπό την δική μας διοίκηση. Φυσικά το αξιολογούμε μαζί και με την Τουρκία. Θα γίνουν αυτά που πρέπει. Αυτή είναι μια αρχή. Θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα».
Σε άρθρο του στην Χαλκίν Σεσί, με τίτλο «Το βήμα για την Αμμόχωστο θα γκρεμίσει το στάτους κβο», ο δημοσιογράφος Μετέ Τουμερκάν υποστηρίζει ότι με το βήμα για τα Βαρώσια φαίνεται ότι τα πράγματα θα πάνε πέραν από τα συνηθισμένα «την ώρα που καθορίζονται εκ νέου οι ρόλοι στο Κυπριακό μαζί με τους πόρους των υδρογονανθράκων». Θεωρεί δε ότι με το πρόγραμμα της νέας «κυβέρνησης» δόθηκε το μήνυμα ότι τίποτα πλέον δεν θα είναι όπως παλιά στο Κυπριακό και προσθέτει ότι οι δηλώσεις Όζερσαϊ για την Αμμόχωστο και τους Μαρωνίτες αποτελούν συγκεκριμένα βήματα που άρχισαν να γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. «Με το βήμα για τα Βαρώσια φαίνεται ότι θα κλονιστεί και θα γκρεμιστεί το στάτους κβο στο Κυπριακό», σχολιάζει ο Τουμερκάν.