Τουρκικό-μανιφέστο: “Η μπλε εποχή των ΗΠΑ φεύγει-Η Γαλάζια πατρίδα Τουρκίας έρχεται”

669
Γαλάζια πατρίδα Τουρκίας έρχεται

Ο Μπάιντεν φέρνει το τέλος των ΗΠΑ

Η Τουρκία διαθέτει στρατηγική και όραμα, ενώ η κατεστημένη Ελλάδα της έσχατης υποτέλειας οδηγείται στο περιθώριο, τη δορυφοροποίηση και σε οδυνηρό ακρωτηριασμό.

Λιτός και κατηγορηματικός είναι σύμβουλος του Ερντογάν και εν αποστρατεία Ναύαρχος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, για το το μέλει γενέσθαι στην Α.Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και κεντρική Ασία, αναφέροντας την πτώση της εποχής της αμερικανικής παντοδυναμίας.

«Καθώς φεύγει η μπλε εποχή των ΗΠΑ, θα ξεκινήσει η εποχή της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας. Αυτό το ιδανικό θα είναι η εγγύηση του πολιτισμένου και ευημερούμενου μέλλοντός μας στον 21ο αιώνα. Αυτό θα ήθελε και ο Ατατούρκ”, αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Τούρκος Νάυαρχος.

Ο ίδιος τονίζει ότι “η «μπλε εποχή» της Αμερικής φτάνει στο τέλος της, ειδικά μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, χωρίς ενημέρωση των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, η οποία συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρά κενά και ρήγματα σε όλα τα μέτωπα.

Οι μετασεισμοί αυτής της απόσυρσης, που αποτελούν σημαντική απόδειξη για το τέλος της παγκόσμιας ηγεσίας της υπερδύναμης των ΗΠΑ, θα γίνει κατανοητή σε πολλούς τομείς το επόμενο διάστημα.

Αρχικά στις περιοχές μεταξύ των Ωκεανών και των Θαλασσών, όπου οι ΗΠΑ ήταν η ισχυρότερη πολεμική μηχανή του κόσμου.

Η συρρίκνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ειδικά από την εποχή του Ομπάμα, είναι ένα γεγονός που οι Αμερικανοί στρατηγικοί αναλυτές αποδέχονται ομόφωνα σήμερα, κατηγορώντας τον Λευκό Οίκο.

Η αποκαλούμενη “Μπλε Εποχή”, που τα αμερικανικά πολεμικά πλοία κυριαρχούσαν  στους ωκεανούς και τις θάλασσες μετά το 1945, έχει φτάσει στο τέλος της.

Σήμερα, το 89% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται στις θάλασσες. Όλοι χάνουν αν διακοπεί αυτή η ροή. Το πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν προκαλέσει προβλήματα σε ωκεανούς και θάλασσες, ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στη Μαύρη Θάλασσα, στον μεγάλο αγώνα εξουσίας τους με την Κίνα και τη Ρωσία.

Με άλλα λόγια, οι ωκεανοί και οι θάλασσες, που πρέπει να βρίσκονταν μακριά από συγκρούσεις και κρίσεις, αλλά τώρα μετατρέπονται σε ελεγχόμενες περιοχές κρίσης από την ηγεσία των ΗΠΑ, προκειμένου να περικυκλώσουν Ρωσία και Κίνα.

Για παράδειγμα ο συγγραφέας του βιβλίου “Γαλάζια εποχή” επικρίνει τις προκλήσεις των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ορθώς διερωτάται: “Τι θα κάναμε αν κινεζικά πολεμικά πλοία έκαναν το ίδιο πράγμα στο Λος Άντζελες;”

Σήμερα, οι θαλάσσιες μεταφορές, που έχουν ήδη γίνει εξαιρετικά εύθραυστες λόγω της πανδημίας του Covid, γίνονται όλο και πιο ευάλωτες στις προκλήσεις των ΗΠΑ και των στενών συμμάχων τους.

Επιτρέψτε μου να δώσω ένα τρέχον παράδειγμα. Η κρίση των εμπορευματοκιβωτίων, η οποία αυξάνεται μέρα με τη μέρα στις ΗΠΑ, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, προκαλείται από τον αγώνα εξουσίας ΗΠΑ-Κίνας στη θάλασσα, κλονίζοντας τα θεμέλια της Μπλε Εποχής της Αμερικής.

Όλη αυτή η κατάσταση μετατρέπεται σε μια τεράστια παγκόσμια κρίση που θα επηρεάσει τις θαλάσσιες μεταφορές και το παγκόσμιο εμπόριο προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία ”, τόνισε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Η Τουρκία μετά την απόσυρση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ξεσαλώσει στην Α. Μεσόγειο 

Το σχέδιο “Γαλάζια πατρίδα” θα διαλύσει μια Τουρκία, η οποία προωθεί την ιδέα της μονομερούς επέκτασης των χωρικών υδάτων της πέρα από την Ανατολία σε περιοχές όπου έχει στρατηγικό και ενεργειακό ενδιαφέρον.

Για την ακρίβεια, αυτό φαίνεται να αντικατοπτρίζουν οι σημερινές διαφορές της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο για τους υπεράκτιους ορυκτούς πόρους στην περιοχή, αναφέρει Αμερικανός ειδικός με επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ.

Ο Δρ Ryan Gingeras, αναπληρωτής καθηγητής στο Ναυτικό Μεταπτυχιακό Σχολείο του Μοντερέι της Καλιφόρνια, είχε δηλώσει προ καιρού, ότι η ιδέα είναι σχετικά νέα στην τουρκική στρατηγική σκέψη και αντικατοπτρίζει μια ιδεολογική θέση που κατέχουν αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί στο στρατό εδώ και χρόνια.

Ο ίδιος αφού μελέτησε το τουρκικό δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας, τόνισε ότι αυτό έχει αποκτήσει εξέχουσα θέση  στην τουρκική ατζέντα τα τελευταία χρόνια, αν και η ακριβής του προέλευση παραμένει ασαφής. Ωστόσο, ο ίδιος αποδίδει μεγάλο μέρος του σε έναν εν αποστρατεία Τούρκο Ναύαρχο με το όνομα Cem Gurdeniz.

Για να ακολουθήσει τα ευρύτερα περιφερειακά της σχέδια, η Τουρκία έχει επενδύσει εδώ και χρόνια σε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ναυτικού της. Η  Άγκυρα κατασκευάζει νέα πολεμικά πλοία, όπως κορβέτες, υποβρύχια, ακόμη και ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο που ονομάζεται Anadolu.

Τόσο η φιλοσοφία του ευρασιανισμού όσο και το δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας όμως, εξηγεί όλες τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στο εξωτερικό οι οποίες κατά τον Αμερικανό ειδικό είναι πολύ συζητήσιμες.

Η ουσία όμως όλων αυτών των δεδομένων παραμένει, αν οι ΗΠΑ αποσύρουν για παράδειγμα από την Μεσόγειο τα πολεμικά τους πλοία, τότε η Τουρκία θα πάρει αμέσως την θέσης τους, αφού εκεί βασίζεται ολόκληρη η φιλοσοφία της τουρκικής νεο-οθωμανικής πολιτικής  και η δημιουργίας της αμυντικής της  βιομηχανίας  με κορωνίδα την “Γαλάζια Πατρίδα”.    

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας