Τουρκία: Πρώτη επιτυχής δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς

2334
πύραυλος
Τις… δοκιμές του Κιμ Γιονγκ Ουν μάλλον ζήλεψε ο Ρ.Τ.Ερντογάν, γι΄αυτό σήμερα προχώρησε στην πρώτη δοκιμή, βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, στη Σινώπη της Τουρκίας.
Την ανακοίνωση έκανε όπως ο υπουργός Άμυνας της χώρας Φικρί Ισίκ, σύμφωνα με το ΡΙΚ.
Στην Αμυντική Βίβλο 2016-2017 που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα μπορείτε να βρείτε μια «προφητική» μελέτη για το βαλλιστικό πρόγραμμα που αναπτύσσει η Τουρκία και τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει, αλλά και τον τρόπο της αντιμετώπισης της απειλής αυτής γενικώς και ειδικότερα από τη χώρα μας.
Πρόκειται για ένα νέο βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος ονομάζεται Kaan ή Khan  ή Bora αναλόγως από πού προέρχεται η ανακοίνωση, ο οποίος κτύπησε εικονικό στόχο σε απόσταση 280 χλμ. στην Μαύρη Θάλασσα.
Η σελίδα της Hurriyet  αναφέρει πως ο πύραυλος είναι ο «πρώτος εθνικός πύραυλος και ονομάζεται Kaan» ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τον ονομάζει Bora αλλά πρόκειται ουσιαστικά για τον ίδιο πύραυλο. .
Ο Bora (Project ‘B) που η ανάπτυξή του είχε αποκαλυφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο αναφέρεται ως πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς -πιθανότατα με στόχο τα 1000 χλμ. –  βρίσκεται θεωρητικά στην ολοκλήρωση της ανάπτυξής του και δεν αποκλείεται να ήταν αυτός που δοκιμάστηκε αλλά με μειωμένο βεληνεκές.
Άσχετα βέβαια το πώς ακριβώς ονομάζεται ο νέος πύραυλος η δοκιμή αφορούσε απόσταση 280 χλμ. αλλά δεν είναι γνωστό εάν επρόκειτο για δοκιμή πυραύλου μεσου βεληνεκούς ή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς με όριο πρώτης δοκιμής τα 280 χλμ.

Υπενθυμίζεται  πως η Τουρκία στην απόσταση των 300 χλμ. διαθέτει ήδη τον J-600T Yıldırım II οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη νέου πυραύλου στην ίδια εμβέλεια.
Επομένως το μόνο σίγουρο είναι να δοκιμάστηκε ο πύραυλος Bora των 1000 χλμ. (όπως είναι ο στόχος της ανάπτυξης) αλλά σε μικρότερη εμβέλεια  των 280 χλμ.
Σύστημα πυραύλων εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς  αναπτύσσει η υπό κρατικό έλεγχο τουρκική εταιρεία Roketsan, όπως ανέφερε η τουρκική γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος «Bora», όπως λέγεται, προχωρά κανονικά και τελικός του στόχος είναι να κατασκευαστούν πύραυλοι με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, με αυτή την εμβέλεια στο στόχαστρο των τουρκικών πυραύλων μπορεί να μπουν πολλές πρωτεύουσες ξένων χωρών, όπως η Δαμασκός, η Βαγδάτη, η Τεχεράνη, το Τελ Αβίβ, το Κάιρο, το Βελιγράδι, η Αθήνα, το Κίεβο και η Βουδαπέστη.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016, ο επικεφαλής του SSM Ισμαήλ Ντεμίρ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα επιθετικό πυραυλικό σύστημα, παράλληλα με τα θεωρητικά σχέδιά της για την κατασκευή ενός αντιπυραυλικού  αμυντικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς.
Πάντως, οι κύκλοι στην Ελλάδα που καλλιεργούν διαρκώς τον φόβο και την αδυναμία της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, στον βαθμό που δεν το κάνουν για ιδιοτελείς λόγους κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού και υποταγής στον σημερινό αποικιακό ζυγό, είναι είτε αφελείς είτε όχι καλά ενημερωμένοι. Η Τουρκία δεν μπορεί, ιδιαίτερα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, να απειλήσει στην πράξη και με έργα την Ελλάδα. Αντίθετα, η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα διαμελισμού υπό το βάρος του αναπτυσσόμενου κουρδικού κινήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας