Στα άκρα η ένταση. Εφησυχάζουν η ελληνική και κυπριακή πλευρά;
Προκλητικότατος και ακραία απειλητικός ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα, κάτι άλλωστε που αναγνώρισε και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ από την ιστοσελίδα του Μιχ. Ιγνατίου.
Ο Mevlut Cavusoglu εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.
Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.
Στον Τσαβούσογλου απάντησε εμμέσως από την Θράκη όπου συναντήθηκε με τους ομολόγους του από Σερβία και Βουλγαρία ο Αλ. Τσίπρας.
Ο Αλ. Τσίπρας παρομοίασε άτεχνα Ελλάδα και Τουρκία με σκύλους (!), λέγοντας ότι “πιο αποτελεσματικός δεν είναι ο σκύλος που γαβγίζει (βλ. Τουρκία) αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας χωρίς να γαβγίζει (βλ. Ελλάδα)”.
Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν, πάντως, στην Iskra ότι, παρά τον εφησυχασμό, την επανάπαυση και την “υπεροψία” της ελληνικής και μάλλον και της ελληνοκυπριακής πλευράς, η ένταση, με ευθύνη της Τουρκίας, κλιμακώνεται στην περιοχή και δεν αποκλείεται καθόλου να φθάσει σε ακραίες μορφές το επόμενο διάστημα.
Οι ίδιο κύκλοι τόνιζαν ότι η Ελλάδα δεν δείχνει να έχει κατανοήσει τους κινδύνους, που μπορεί να προκύψουν από την τούρκικη επιθετικότητα, θεωρεί, ίσως, ότι διαθέτει την απαραίτητη προετοιμασία και την πολιτική και στρατιωτική θωράκιση και επομένως έχει την πολυτέλεια σχεδόν να αδρανεί και να βλέπει επιπόλαια και αφ’ υψηλού τις επικίνδυνες εξελίξεις.
Οι ίδιοι κύκλοι επέκριναν αυτήν την τακτική της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής τάξης, τονίζοντας ότι τώρα η Ελλάδα θα όφειλε να επιδείξει την μέγιστη δυνατή προετοιμασία και ενεργητικότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, δραστηριοποιούμενη για να λάβει δημόσιες σαφείς δηλώσεις καταδίκης της Τούρκικης στάσης και δημόσιες δεσμεύσεις έμπρακτης αλληλεγγύης απέναντι σε, τυχόν, Τουρκικά μέτρα.
Ειδικότερα, η Ελλάδα θα έπρεπε να κινηθεί τώρα και ταχύτατα, ζητώντας στήριξη από την πλευρά της Ρωσίας και δηλώνοντας έτοιμη να προβεί, ως αντάλλαγμα, σε συγκεκριμένες θετικές κινήσεις από την πλευρά της.
Όλα τούτα, όμως, απουσιάζουν, ενώ πρωθυπουργός και συναρμόδιοι υπουργοί είτε δεν συνεργάζονται λόγω κακών σχέσεων μεταξύ τους είτε ασχολούνται με ”σοβαρότερα” θέματα εσωτερικής σκοπιμότητας είτε και το κυριότερο υπνώττουν, αναμένοντας την ”προστασία” του Ισραήλ και της ευρωατλαντικής αυταπάτης.