Τουρκία–Ισραήλ επιχειρούν επαναπροσέγγιση-πραγματοποιούνται μυστικές επαφές πρακτόρων τους

910
Τουρκία–Ισραήλ επιχειρούν επαναπροσέγγιση

Στην αποκάλυψη αυτή προβαίνει η αραβόφωνη εφημερίδα Al Monitor, η οποία επικεντρώνεται σε θέματα Μέσης Ανατολής

Μυστικές συνομιλίες με ισραηλινούς αξιωματούχους, σε μια πρωτοβουλία για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χώρων, φέρεται να είχε ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Στην αποκάλυψη αυτή προβαίνει η αραβόφωνη εφημερίδα Al Monitor, η οποία επικεντρώνεται σε θέματα Μέσης Ανατολής.

Μιλώντας στην εφημερίδα με την προϋπόθεση ανωνυμίας, τρεις πηγές επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ισραηλινών αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Χακάν Φιντάν να εκπροσωπεί την Τουρκία σε τουλάχιστον μία από αυτές,

Οι πηγές πάντως απέφυγαν να προσδιορίσουν την τοποθεσία των συναντήσεων.

Μία εξ’ αυτών υποστήριξε πως «η προσέγγιση [μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ] συνεχίζεται». Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται πως δεν υπήρξε πρεσβευτής σε καμία από τις δύο χώρες από τον Μάιο του 2018, όταν η Τουρκία απέλασε τον πρέσβη του Ισραήλ για τις αιματηρές επιθέσεις στη Γάζα και την απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Χακάν Φιντάν, ως διοικητής της ΜΙΤ, θεωρείται ότι συμμετείχε σε πολλές συναντήσεις στο παρελθόν όπου έλαβαν μέρος και ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι προκειμένου να συζητηθούν σοβαρά ζητήματα ασφαλείας που είχαν στο μεταξύ προκύψει στη Συρία ή τη Λιβύη. Οι πηγές της Al Monitor ωστόσο, επισημαίνουν πως αυτή τη φορά οι συζητήσεις μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ σε επίπεδο αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών έχει ως μοναδικό στόχο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων τους και την επανατοποθέτηση πρέσβεων στις δύο πρωτεύουσες.

Η ανησυχία της Τουρκία

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο που υπογράφει το θέμα, στην Άγκυρα υπάρχει έντονη ανησυχία ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να είναι τόσο «εξυπηρετική» με την Τουρκία όσο η απερχόμενη ηγεσία του Λευκού Οίκου.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, αυτή η νέα πραγματικότητα αναγκάζει τον Ταγίπ Ερντογάν να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η χώρα του είναι όλο και περισσότερο απομονωμένη.

Η Gallia Lindenstrauss, ανώτερη ερευνητής στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Εθνικών Μελετών Ασφαλείας, συμφωνεί ότι υπάρχει ένα «παράθυρο» ούτως ώστε οι δύο χώρες να γυρίσουν σελίδα.

«Και τα δύο κράτη μπορούν να το παρουσιάσουν [την προσέγγιση] ως βήμα καλής θέλησης για την επικείμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία πιθανότατα θα ενδιαφέρεται περισσότερο για τη χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία δεν προωθούσε καθόλου αυτή την ατζέντα» επισημαίνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας