Τουρκία: επιχειρεί θαλάσσια σύνορα με Λιβύη και τη “στρέφει” κατά Ελλάδας

1269
Τουρκία

Θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη φαίνεται πως επιδιώκει η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να συμμαχήσει με την Τρίπολη κατά της Αθήνας.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου,  ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παρουσίασε χάρτες στην Λιβυκή κυβέρνηση για να αποδείξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να σφετερισθεί όχι μόνο την τουρκική, αλλά και τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα για να στερήσει έτσι τα “κοινά σύνορα” μεταξύ των δύο χωρών.

Τα δημοσιεύματα συνοδεύονται και από δυο χάρτες που φέρεται να παρουσίασε ο Ακάρ σε κυβερνητικά στελέχη της Λιβύης. Σύμφωνα δε με τον ένα χάρτη που φέρεται να παρουσίασε ο κ. Ακάρ κανένα νησί, όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά ούτε η Κύπρος και η Κρήτη μπορεί να έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες, και συνεπώς μπορεί έτσι να υπάρξουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, κάτι που φυσικά προϋποθέτει την “εξαφάνιση” όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. “Οι Έλληνες κλέβουν την ΑΟΖ της Λιβύης” αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι για να σφετερισθεί μεγάλο μέρος της Λιβυκής υφαλοκρηπίδας, κάτι που όπως ανέφερε, έχει κάνει η Ελλάδα εις βάρος και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του κ. Ακάρ, η Ελλάδα έχει “υφαρπάξει” 39.000 τ. χλμ. από την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης ενώ στο χάρτη που ο ίδιος είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να περιορίσει την Τουρκία σε υφαλοκρηπίδα μόλις 41.000 τ. χλμ., με την Ελλάδα και την Κύπρο να “διεκδικούν για λογαριασμό τους 104.000 τ.χλμ” σε βάρος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης!

 

Αυτοί είναι οι χάρτες που παρουσίασε ο Ακάρ στη Λιβύη και αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα

 

Η Τουρκία στρέφεται προς τη Λιβύη και με χάρτες επιδιώκει να δημιουργήσει πρόβλημα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sigmalive στην Κύπρο.

Κυκλωτική κίνηση προκειμένου να μπλοκάρει τις έρευνες της Ελλάδας κάτω από την Κρήτη για υδρογονάνθρακες προσπαθεί να κάνει η Άγκυρα, στη σκιά των εξελίξεων με την έλευση του γεωτρύπανου στη Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ. Η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ στη Λιβύη έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και μαζί του ήταν και ο Τούρκος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, ενώ το ραντεβού στο οποίο παρουσιάστηκαν οι χάρτες έγινε σε στρατιωτική βάση.  Στον πρώτο χάρτη εμφανίζεται η Ελλάδα να έχει καταπατήσει την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης και στον δεύτερο ποια σύνορα θαλάσσια θεωρεί σωστά η Τουρκία. Και στον χάρτη αυτό δεν υπάρχει ελληνική ΑΟΖ κάτω από την Κρήτη αλλά ούτε και στην Κύπρο.

Με τους χάρτες που παρουσίασε ο Ακάρ στους Λύβιους, επιχειρείται να εμφανιστεί η Ελλάδα ως η χώρα που θέλει να «πατήσει» στην ΑΟΖ της Λιβύης και να καταχραστεί τα θαλάσσια κοιτάσματά της. Επί της ουσίας η Τουρκία επιδιώκει να αποκόψει τη χώρα και να εμποδίσει τη συμμαχία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Κι επίσης, η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει να βρει συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να καθίσει και αυτή στο τραπέζι της μοιρασιάς, ακόμη και σε περιοχές που δεν της ανήκουν.

Μη μπορώντας να εμποδίσει τις εξελίξεις με την γεώτρηση της ExxonMobill στο οικόπεδο 10, καθώς οι Αμερικανοί της έχουν στείλει πολλαπλά μηνύματα, στρέφεται προς τη Λιβύη και με χάρτες επιδιώκει να δημιουργήσει πρόβλημα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sigmalive στην Κύπρο.

Ο Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε να στείλει μήνυμα για την ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει η εφημερίδα και με τους χάρτες που παρουσίασε στους συνομιλητές του στην Τρίπολη, προσπάθησε να τους πείσει ότι αν Τουρκία και Λιβύη υπογράψουν συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας τους, τότε – σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ – θα χαλάσουν τα σχέδια «κατοχής» της Ελλάδας.

«Αν η Τουρκία υπογράψει με τη Λιβύη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, θα ορθωθεί ‘τουρκική ασπίδα’ απέναντι στη γραμμή ‘κατοχής’ που εκτείνεται από τη ‘νότια Κύπρο’ έως την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η ‘νότια Κύπρος’ και το Ισραήλ σχεδιάζουν να περάσουν τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και της Λιβύης», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Το άρθρο υπενθυμίζει μάλιστα και δύο προσφυγές της Λιβύης στο παρελθόν προς το Διεθνές Δικαστήριο, με την Τυνησία το 1982 και με τη Μάλτα το 1985. Οι αποφάσεις της Χάγης τότε έκλιναν στην ουσία προς τις λιβυκές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες αμφισβητείται το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Ο Χουλουσί Ακάρ δεν παρέλειψε να προσφέρει ακόμη και τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας με την επανασύσταση τουρκικής δύναμης στη Λιβύη.

Αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός ότι, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Αμυνας στην Άγκυρα, κατέφτασε στην Τουρκία για επίσκεψη ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας