Τουρκία: Εκμεταλλεύεται την αοριστία-υποχωρητικότητα Αθήνας. Προτείνει όλα “πακέτο” στη Χάγη

1263
τουρκία

H Τουρκία, βλέποντας το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο να προτείνει συναινετικά την προσφυγή, χωρίς προϋποθέσεις, στο Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών “διαφορών” (βλ. αρθρογραφία Ιωακειμίδη) ή της οριοθέτησης της ΑΟΖ, ως μόνης υπαρκτής ελληνοτουρκικής διαφοράς (βλ. Κυριάκος Μητσοτάκης), άδραξε την ευκαιρία και προτείνει την παγίδα της προσφυγής “πακέτο” όλων των “διαφορών” στη Χάγη.

Η ενδεχόμενη αποδοχή της τουρκικής πρότασης είναι περιττό να τονίσουμε ότι ισοδυναμεί με παράδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας (βλ. εδώ).

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, κάνοντας ψευδώς λόγο για συστηματική παραβίαση των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων.

Ανοιχτή στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εμφανίστηκε η Τουρκία, επιμένοντας – βέβαια – στις κατηγορίες περί παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, κάτι όμως που συνιστά θεμελιώδες κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας έκανε λόγο για τη δήθεν συστηματική παραβίαση των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων – ήδη από τη δεκαετία του 1960.

«Θα θέλαμε να διευθετήσουμε το ζήτημα της παραβίασης του αποστρατιωτικοποιημένου status στο Αιγαίο, όπως και τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, μέσω του διαλόγου» έσπευσε να προσθέσει.

Και συνέχισε: «Αυτό δεν αποκλείει κάθε μέσο ειρηνικής διευθέτησης μέσω μιας αμοιβαίας συμφωνίας των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η Ελλάδα, ως συνήθως, επιλέγει να διαμαρτυρηθεί στην Ε.Ε. για την Τουρκία, αναζητώντας λύσεις μέσω τρίτων. Αυτή η συμπεριφορά δεν αρμόζει σε καλές σχέσεις γειτονίας» κατέληξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα με ευθύνη της τελευταίας για μία σειρά ζητημάτων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως τα τουρκολιβυκά μνημόνια και οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χαρακτηριστικά, το πρωί της Παρασκευής, ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περιέγραψε τις πέντε απαράδεκτες βασικές αξιώσεις της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα:

  • Η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, τη θαλάσσια δικαιοδοσία
  • Η αποστρατικοποίηση νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο
  • Η κυριαρχία σε βραχονησίδες, μικρότερα νησιά και τα Ίμια
  • Ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο
  • Οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και ποια χώρα έχει την ευθύνη

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της Αθήνας, στις αξιώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών:

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο.

»Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου. Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων».

Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αφήσει επανειλημμένως ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα του Αιγαίου.

«Αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η διαφορά, την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη, σε ένα διεθνές δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο» δήλωσε, προσφάτως, ο κ. Μητσοτάκης.
Εκτίμησε δε, ότι «η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου», ενώ διαμήνυσε ότι η πόρτα του διαλόγου παραμένει «ανοιχτή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας