Τουρκία: Ανακαλεί τη διαπίστευση 9-επίτιμων προξένων πριν λήξει η θητεία τους

631
Τουρκία: Ανακαλεί τη διαπίστευση 9-επίτιμων

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε τη διαπίστευση εννέα επίτιμων προξένων παρά το γεγονός ότι η θητεία τους αναμενόταν να λήξει το 2025, ανέφερε η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle

Κι ενώ όλη η Τουρκία ασχολείται με το θέμα της υγείας του Ερντογάν έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία η είδηση πως η γειτονική μας χώρα ανακαλεί τη διαπίστευση 9 επίτιμων προξένων πριν από τη λήξη της θητείας τους

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε τη διαπίστευση εννέα επίτιμων προξένων παρά το γεγονός ότι η θητεία τους αναμενόταν να λήξει το 2025, ανέφερε η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle.

Οι επίτιμοι πρόξενοι που έχασαν τα διαπιστευτήριά τους βάσει απόφασης του υπουργείου με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου είναι ο επίτιμος πρόξενος της Σουηδίας στην Αττάλεια Nil Sağır, ο επίτιμος πρόξενος του Ηνωμένου Βασιλείου στην πόλη της Αλικαρνασσού Neşe Çoşkunsu, ο επίτιμος πρόξενος του Βελγίου στην Σμύρνη Nezih Öztüre, ο επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας, Faruk Rende, ο επίτιμος πρόξενος της Αιθιοπίας στην πόλη του Ικόνιου Servet Mehmet Hekimoğlu, ο επίτιμος πρόξενος της Δομινικανής Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη Emir Uyar, ο επίτιμος πρόξενος της Μπελίζ στην Κωνσταντινούπολη Mustafa Çıkrıkçıoğlu και ο επίτιμος πρόξενος της Λιθουανίας στο Νεβσεχίρ Yakup Dinler.

Το υπουργείο δεν επικαλέστηκε κανέναν λόγο για την απόφασή του να ανακαλέσει τη διαπίστευση των επίτιμων προξένων.

Οι επίτιμοι πρόξενοι δεν είναι αξιωματούχοι σταδιοδρομίας του εκπροσωπούμενου κράτους. Μπορεί να είναι ντόπιοι, με την εθνικότητα της χώρας αποστολής και σε μικρότερες πόλεις ή σε πόλεις που απέχουν από διπλωματικές αποστολές πλήρους απασχόλησης, και μια ξένη κυβέρνηση που θεωρεί ωστόσο επιθυμητή κάποια μορφή εκπροσώπησης μπορεί να διορίσει ένα τέτοιο άτομο για να εκπληρώσουν αυτόν τον ρόλο.

Ο επίτιμος πρόξενος της Σουηδίας στην Αττάλεια Σαγίρ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και την εξήγησε υπό το φως της τρέχουσας πολιτικής ατμόσφαιρας στη χώρα. Είπε στην DW ότι θα συνεχίσει να προάγει τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεροχή του δικαίου στην Τουρκία, όπως ακριβώς έκανε, προσθέτοντας ότι το σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών εργάστηκε σκληρά για να ανατρέψει την απόφαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά οι προσπάθειές του δεν είχαν αποτέλεσμα.

Η Τουρκία και 10 δυτικές χώρες απέφυγαν μετά βίας μια διπλωματική κρίση προ ολίγων ημερών αφού 10 πρεσβευτές εξέδωσαν δήλωση στις 18 Οκτωβρίου ζητώντας την απελευθέρωση του φυλακισμένου επιχειρηματία Osman Kavala την τέταρτη επέτειο της κράτησής του.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να απελάσει τους πρεσβευτές, κατηγορώντας τους για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, υπαναχώρησε από τις απειλές του, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές από τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες εξέδωσαν πανομοιότυπες δηλώσεις λέγοντας ότι σέβονται τη σύμβαση του ΟΗΕ που απαιτούσε από τους διπλωμάτες να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας υποδοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας