Τουρκία: Αλματώδης άνοδος πληθωρισμού – ισχυρές πιέσεις στη λίρα

1305
τουρκία

Νέα άνοδο του ήδη εκρηκτικού πληθωρισμού, αλλά και για πλήγμα στη μεταποιητική δραστηριότητα επιβεβαίωσαν τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας στην Τουρκία. Στον απόηχό τους η λίρα δέχεται νέες πιέσεις στην αγορά συναλλάγματος, με την κεντρική τράπεζα να παρεμβαίνει δραστικά.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Αύγουστο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ έκαναν άλμα 17,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Στο 17,9% ο πληθωρισμός δεν υπεβαίνει απλώς τις προβλέψεις, αλλά κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2003.

Ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων δηλαδή των ευμετάβλητων τομέων τροφίμων και ενέργειας) σκαρφάλωσε στο 17,22%.  Όσο για τις τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 6,6% σε μηνιαία και 32,13% σε ετήσια βάση.

Σε τροχιά συρρίκνωσης παρέμεινε τον Αύγουστο, για πέμπτο διαδοχικό μήνα, ο μεταποιητικός κλάδος. Η έρευνα της Markit έδειξε μάλιστα βαθύτερη ύφεση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 46,4 από 49 μονάδες τον Ιούλιο.

Επιβράδυνση παρουσίασαν τόσο οι νέες παραγγελίες όσο και η παραγωγή, με την Markit να σημειώνει ότι η υποτίμηση της λίρας κατά περίπου 43% φέτος καθιστά εξαιρετικά δύσκολες τις συνθήκες επιβίωσης για τις μεταποιητικές βιομηχανίες, καθώς εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών. Αυτό το μαρτυρούν άλλωστε και τα προαναφερθέντα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού.

Χθες, λίγο μετά τις 10:00 π.μ., το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε κατά περίπου 2,7% στις 6,74 λίρες ανά δολάριο.

Στην Τουρκία έχουμε να κάνουμε με ένα φαύλο κύκλο. Η άνοδος του πληθωρισμού τον Αύγουστο αντανακλά εν πολλοίς την υποτίμηση της λίρας κατά 25% έναντι του δολαρίου τον συγκεκριμένο μήνα.  Το αδύναμο νόμισμα δίνει ώθηση στις τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών και το κόστος αυτό μετακυλύεται στους καταναλωτές. Όσο πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο περισσότερο οι επενδυτές σφυροκοπούν τη λίρα.

Η Capital Economics προβλέπει από αυτές τις συνθήκες περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού και νέες πιέσεις για το τουρκικό νόμισμα.

Αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών δηλώνει η κεντρική τράπεζα. «Οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών έχουν αυξηθεί. Θα προσαρμόσουμε κατάλληλα την πολιτική μας στην επικείμενη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Μετά από τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας ότι θα λάβει κάθε μέτρο για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, η λίρα διαμορφώνεται στις 6,6120 έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κατά 1,1%, έναντι της πτώσης 3% που σημείωνε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των 15 τελευταίων ετών σχεδόν.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το μέσο σταθμισμένο κόστος χρηματοδότησης κατά 700 μονάδες βάσης φέτος, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό να αποτρέψει τη λίρα να απολέσει το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας