Τουρκία έλαβε 20 δισ. δολ από Κατάρ για να “επιτρέψει” έρευνες στην Κυπριακή-ΑΟΖ!

1397
Η Τουρκία έβγαλε κέρδος χρησιμοποιώντας κάτι που δεν της ανήκει

Mία ουσιαστική εξήγηση για τον ρόλο του Κατάρ στις έρευνες υδρογονανθράκων που διεξάγονται στα βυθοτεμάχια 5 και 10 της κυπριακής ΑΟZ, δίνει ο Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ, ο οποίος αποκαλύπτει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν μεταβίβασε στο Κατάρ για 20 δισεκατομμύρια δολάρια το «δικαίωμά» του να διεξάγει γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Αυτό εξηγεί επαρκώς την μη αντίδραση της Τουρκίας στα συγκεκριμένα πεδία ερευνών, καθώς έχουν δοθεί προς εκμετάλλευση στην κοινοπραξία της αμερικανικής ExxonMobil και της καταριανής Qatar Petroleum.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή «Αβρούπα», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο κ. Ελτζίλ αναφέρει ότι δεδομένου του γεγονότος ότι έναντι 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων η Τουρκία παρέμεινε σιωπηλή στις έρευνες της εταιρείας Qatar Petroleum στο οικόπεδο 5 της κυπριακής ΑΟΖ, οι Τουρκοκύπριοι κρατούνται πολιτικά όμηροι εκ μέρους της Τουρκίας.

Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κάνουν πολιτική μέσω των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων την ώρα που τους οδήγησαν στην φτώχεια αναγκάζοντάς τους να χρησιμοποιούν την τουρκική λίρα, ο Ελτζίλ επισημαίνει ότι «σήμερα γίνεται καλύτερα αντιληπτό γιατί ρίχθηκε επί τάπητος η πολιτική της γαλάζιας πατρίδας και των δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών» μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Προφανώς η Άγκυρα θα πάρει οικονομικά ανταλλάγματα και όχι μόνο και για τα άλλα βυθοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που τα θεωρεί «δικά της» ή ανήκοντα στο Ψευδοκράτος.

Στην ουσία η Άγκυρα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αρπάξει κάτι από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς η ΑΟΖ της Κύπρου έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ. Κι όμως βρήκε τρόπο να βγάλει κέρδος από… το φυσικό άεριο των άλλων πριν καν αυτό βγει.

Ένα κέρδος 20 δισ. δολαρίων για κάτι που ανήκει σε άλλον…

Αυτό είναι το άμεσο οικονομικό αντάλλαγμα, στην πραγματικότητα όμως η Ντόχα δεν «τρύπωσε» τυχαία στην «λεκάνη» της Ανατολικής Μεσογείου, ο στόχος της είναι να βοηθήσει την Τουρκία να συμφιλιωθεί με την Αίγυπτο.

Ήδη το Κατάρ, βοήθησε να υπάρξει επανεκκίνηση στις σχέσεις της Τουρκίας με τα ΗΑΕ και θα κάνει το ίδιο και για την Σαουδική Αραβία.

Ο διακαής πόθος όμως του Ερντογάν είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Θέλει να τις αποσπάσει από «μπλοκ» των ελληνικώ συμμαχιών.

Γι’ αυτό τον λόγο το Al Monitor θεωρεί πως δεν θα αντιδράσει επί της ουσίας η Άγκυρα για την εκμετάλλευση των βυθοτεμαχίων 5 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ τώρα αποκαλύπτεται ότι υπήρξε και χρηματικό αντίτιμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας