Και ελληνικό ενδιαφέρον έχουν τα Pandora Papers, η δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύσαν χθες διεθνή ΜΜΕ και την οποία συντόνισε το διεθνές δίκτυο ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ).
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ενημερωτικού ιστότοπου newsbomb.gr που υπογράφει ο Αθανάσιος Κουκάκης:
Τα Pandora Papers περιλαμβάνουν 11,9 εκατομμύρια αρχεία για offshore και καταπιστεύματα σε φορολογικούς παραδείσους όπως ο Παναμάς, το Ντουμπάι, το Μονακό, η Κύπρος, η Ελβετία και τα Νησιά Κέιμαν.
Τα Pandora Papers αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, τις offshore 35 παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένων νυν και πρώην προέδρων, πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών. Επίσης, ρίχνουν φως σε μυστικά περισσότερων από 300 άλλων δημοσίων λειτουργών, όπως αρχηγών κυβερνήσεων, υπουργών, δικαστών, δημάρχων και στρατιωτικών στρατηγών σε περισσότερες από 90 χώρες.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μεταξύ των 27.000 πραγματικών δικαιούχων offhsore εταιρειών που έχουν εντοπισθεί συμπεριλαμβάνονται και 283 Έλληνες.Τα δεδομένα για κάποιους από αυτούς θα γίνουν γνωστά μέσα στον Οκτώβριο.
Τα αρχεία, τα οποία έχουν συσχετιστεί με περισσότερες από 30.000 εταιρείες, είναι σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών, ισπανικών, κινεζικών, κορεατικών, ελληνικών και ρωσικών.
Μεγάλο μέρος της διαρροής, ήτοι 470.000 αρχεία από το 1993 έως το 2021 έχουν προέλθει από το κυπριακό δικηγορικό γραφείο Demetrios A. Demetriades LLC, γνωστό ως DADLAW.
Σύμφωνα με τα Pandora Papers η κυπριακή νομική φίρμα κατά την πάροδο των ετών, έχει βοηθήσει δεκάδες πελάτες να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία σε καταπιστεύματα και σε εταιρείες κελύφη που είναι εγκατεστημένες στην Κύπρο.
Κατά την έρευνα της ICIJ, στους πελάτες της περιλαμβάνονται δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούνται επιρρεπείς σε δωροδοκία και άλλες μορφές διαφθοράς (πολιτικά εκτεθειμένα άτομα), υπόδικοι και επιχειρηματίες από τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Η DADLAW ανήκει στους δικηγόρους Δημήτρη και Χάρη Δημητριάδη. Τα αρχεία που διέρρευσαν τεκμηριώνουν τα συχνά ταξίδια των αδελφών Δημητριάδη στο Κίεβο και τη Μόσχα για να συναντήσουν δικηγόρους, επιχειρηματίες και παρόχους σχετικών υπηρεσιών.
Τα Pandora Papers δείχνουν ότι η εταιρεία παρείχε μεταξύ άλλων υπηρεσίες σε Ρώσο τραπεζίτη που κατηγορείται για υπεξαίρεση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε επιχειρηματία του Λιχτενστάιν που κατηγορείται για τη διαχείριση «πυραμίδας» αξίας 1 δισ. δολαρίων και στον γιό του πρώην υπουργού Οικονομικών της Αρμενίας, ο οποίος διέφυγε της σύλληψης αφού κατηγορήθηκε για διαφθορά.
Κατά την έρευνα, ο Χάρης Δημητριάδης, ο οποίος έχει και το ρόλο του υπεύθυνου της εταιρείας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έχει καθησυχάσει επανειλημμένα τις κυπριακές αρχές για την ορθότητα των πρακτικών της DADLAW, ως προς το ξέπλυμα χρήματος.
Κάθε χρόνο από το 2015 έως το 2019, η έκθεσή της DADLAW προς την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος της Κύπρου περιείχε την ίδια πρόταση: «Ως αποτέλεσμα των κατάλληλων πολιτικών/διαδικασιών για την καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών που εφαρμόστηκαν από το δικηγορικό μας γραφείο, δεν υπήρξε ανάγκη να αναφερθεί οποιαδήποτε ύποπτη συναλλαγή».
Να σημειωθεί πως το κυπριακό δικηγορικό γραφείο Demetrios A. Demetriades LLC δεν απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσε η ICIJ.