Τι σημαίνει η συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom για την αγορά και τους καταναλωτές;
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, που ολοκληρώθηκε χθες μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom για τη νέα συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου. Οι επίπονες συζητήσεις με τη ρωσική εταιρεία, οι οποίες έφτασαν μέχρι και σε πολιτικό επίπεδο, αφού το ελληνικό αίτημα για καλύτερους όρους, μεταφέρθηκε τόσο από τον υπουργό ενέργειας Κ. Σκρέκα όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν, κατέληξαν σε μια δομή συμφωνίας με θετικούς όρους για την ελληνική πλευρά.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι η Gazprom αρχικά είχε ζητήσει την πλήρη αλλαγή των όρων της συμφωνίας, προκειμένου η τιμή να καθορίζεται σε ποσοστό 100% από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου TTF, τελικώς έγινε δεκτό το ελληνικό αίτημα να συνυπολογίζεται σε ποσοστό 20% η διεθνής τιμή του πετρελαίου και σε ποσοστό 80% το TTF, για τον πρώτο χρόνο της 4ετούς συμφωνίας.
Για τη δεύτερη χρονιά, δηλαδή το 2023 η συμφωνία προβλέπει σύνδεση της τιμής σε ποσοστό 85% με το TTF και σε ποσοστό 15% με το πετρέλαιο. Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια της συμφωνίας, μέχρι το 2026, η ΔΕΠΑ θα προμηθεύεται σταθερή ποσότητα 2 δις κυβικών μέτρων.
Υπογραμμίζεται ότι βάσει της φόρμουλας πετρελαίου, η τιμή που προκύπτει για το φυσικό αέριο είναι, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, πολύ χαμηλότερη από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΔΕΠΑ για το 2022 θα προμηθεύεται από τη Gazprom ποσότητα 2 δις κυβικά μέτρα, με σημαντικό discount, έναντι της τιμής TTF.
Τι σημαίνει αυτό για την αγορά και τους καταναλωτές; Δημιουργείται για τη ΔΕΠΑ ένα σημαντικό περιθώριο ώστε να μπορέσει να μετακυλήσει ένα σημαντικό κομμάτι του οφέλους από τη συμφωνία προς την αγορά, είτε πρόκειται για τους οικιακούς καταναλωτές, μέσω των εταιρειών παροχής αερίου, είτε πρόκειται για βιομηχανικούς πελάτες και ηλεκτροπαραγωγούς.
Βεβαίως, το ύψος του οφέλους που θα προκύψει θα εξετάζεται ανά μήνα, ανάλογα με τα έσοδα της ΔΕΠΑ αλλά και την πορεία των τιμών του αερίου. Ωστόσο είναι σαφές ότι πρόθεση της διοίκησης της εταιρείας να επανεξετάσει το ύψος των εκπτώσεων προς τους οικιακούς και βιομηχανικούς πελάτες, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη συμφωνία.
Άλλωστε, την τελευταία διετία είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΠΑ έχει επιστρέψει στην αγορά ποσό που φτάνει τα 175 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα 120 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από τη θετική εξέλιξη της διαιτησίας με την τουρκική Botas, ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρεία έχει επιστρέψει στην αγορά ακόμη 55 εκατ. ευρώ μέσω των εκπτώσεων που δίνει στους οικιακούς καταναλωτές.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι με τη συμφωνία με τη Gazprom, η ΔΕΠΑ ισχυροποιεί τη θέση της στην ελληνική αγορά καθώς αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έχοντας πρόσβαση σε σημαντικές ποσότητες αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές κάτω από τιμές που ισχύουν στην αγορά.
Πηγή: Capital.gr