Τι σημαίνει "δημοκρατική αντίσταση" των Καταλανών;

2173
δημοκρατική

Τη θύελλα της Παρασκευής, οπότε το μεν καταλανικό κοινοβούλιο προχώρησε σε ανακήρυξη ανεξαρτησίας η δε ισπανική Γερουσία σε ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, διαδέχθηκε το Σάββατο η εμφανής προσπάθεια και των δύο πλευρών να χαμηλώσουν τους τόνους.
Η ισπανική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε κινήσεις που εγγυημένα θα τροφοδοτούσαν την ένταση, όπως λ.χ. η σύλληψη των ηγετών της Καταλονίας, ενώ και για την απομάκρυνση του επικεφαλής των Mossos d’ Esquadra, ήτοι της καταλανικής αστυνομίας, φρόντισε να τονίσει ότι ο αντικαταστάτης του είναι ο μέχρι τώρα δεύτερος στην ιεραρχία, άρα η ακεραιότητα του σώματος έχει γίνει σεβαστή.
Ο Carles Puigdemont, πάλι, προέβη σε ένα σύντομο διάγγελμα από την ιδιαίτερη πατρίδα του Ζιρόνα, στο οποίο υποσχέθηκε “το μέγιστο της σταθερότητας και ηρεμίας”, ενώ κάλεσε τους πολίτες να δείξουν “υπομονή” και πνεύμα “δημοκρατικής αντίστασης”. Στο φόντο υπήρχαν οι σημαίες της Καταλονίας και της Ε.Ε., όμως ο Puigdemont ουδέποτε αναφέρθηκε στην άρτι αυτοανακηρυχθείσα Καταλανική Δημοκρατία, ούτε ο ίδιος συστήθηκε ως Πρόεδρός της. Ασφαλώς αυτό δεν είναι τυχαίο – ούτε και το γεγονός ότι η διακήρυξη ανεξαρτησίας δεν έχει δημοσιευθεί στα Δελτία της Βουλής ή της Κυβέρνησης.
Άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης δεν τοποθετήθηκαν την μέρα αυτή, δηλώνουν ωστόσο ότι τη Δευτέρα θα μεταβούν κανονικά στα υπουργεία τους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς Oriol Junqueras με άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα Κυριακή στην El Punt-Avui επιχειρεί να απαντήσει στις απορίες και τις ανησυχίες των πολιτών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “η Καταλανική Δημοκρατία δεν γεννήθηκε με τη δύναμη που θα θέλαμε, αλλά πάντως με την νομιμοποίηση της κάλπης” και πλέον “δεν μπορούμε παρά να προχωρήσουμε μπροστά” , διότι “είδαμε ότι η υπόθεση που υπερασπιζόμαστε δεν αφορά τόσο σημαίες, όσο τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα όλων”. Ο Junqueras στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Μαδρίτη μπλόκαρε την κοινωνική νομοθεσία που υιοθετούσε η Καταλωνία και είχε δρομολογήσει μια πορεία διαμόρφωσης ενός περισσότερο συγκεντρωτικού κράτους, χωρίς να καταβάλει καμία προσπάθεια να “κερδίσει” τους Καταλανούς.
Φαντάζει απολογητικό το κείμενο του αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης, με δεδομένη την αίσθηση ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας υπήρξε ένα “βήμα στο κενό”, χωρίς οι εμπνευστές του να είναι σε θέση να το υποστηρίξουν. Με δεδομένο τον συντριπτικό υπέρ της Μαδρίτης συσχετισμό, η “δημοκρατική αντίσταση” στην οποία καλεί τον πληθυσμό ο Puigdemont είναι αμφίβολο με ποιο σχέδιο, ποια ηγεσία, ποιές αντοχές και ποιο χρονοδιάγραμμα μπορεί να προχωρήσει.
Εξού και η ισπανική κυβέρνηση καλείται να μην αφήσει μεν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των αποφάσεών της αλλά και να φανεί ήρεμη, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες μαζικών συγκρούσεων. Δεν είναι χωρίς σημασία ότι η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη νέου καταλανικού κοινοβουλίου ορίσθηκε για την 21η Δεκεμβρίου: είναι εμφανής η προσπάθεια να περιορισθεί χρονικά η έκτακτη κατάσταση της απευθείας διοίκησης της Καταλονίας από τη Μαδρίτη, αλλά και η εκτίμηση ότι οι αντιστάσεις των αυτονομιστών θα έχουν εντός διμήνου καμφθεί.
Πράγματι, το μεγάλο δίλημμα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα είναι το αν θα λάβουν ή όχι μέρος στις εκλογές αυτές, που βέβαια θα πραγματοποιηθούν υπό το ισπανικό δίκαιο. Ήδη ο Junqueras κάνει λόγο για “δύσκολες αποφάσεις”, που σε ό,τι αφορά τον Puigdemont έχουν να κάνουν, όπως γράφει, με το αν θα επιμείνει ή όχι σε μια “κοινή στρατηγική”. Η αποκοπή της καταλανικής εθνικιστικής κεντροδεξιάς από τους αριστερούς συμμάχους της αποτελεί την “καρδιά” της τακτικής της Μαδρίτης.
Πηγή: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας