H Κύπρος, μόνη αυτή, διέθετε ένα μεγάλο, αν και αμφιλεγόμενο, προνόμιο: Είχε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας ταυτόχρονα και με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ. Τώρα, με την ακύρωση της σχετικής ρωσοκυπριακής συμφωνίας δέχεται ένα σημαντικό πλήγμα, οι συνέπειες και οι αιτίες του οποίου χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Ν.Ζ
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρώσοι ήταν έτοιμοι και θα βρίσκονταν στην Κύπρο για κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις, σήμερα, 4 Αυγούστου 2020.
Σαν κεραυνός εν αιθρία «έπεσε» χθες το απόγευμα η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που θέτει επι της ουσίας εν αμφίβολω την ύπαρξη συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου – Ρωσίας.
Όσοι είχαν γνώση των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία ήξεραν ότι:
- Σε τεχνοκρατικό επίπεδο (μεταξύ των δυο υπουργείων οικονομικών) η διαπραγμάτευση είχε, λίγο – πολύ, εξαντληθεί.
- Δεν υπήρχε καμία ένδειξη, που να παραπέμπει σε έναρξη διαδικασίας κατάρρευσης της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.
- Η ύστατη προσπάθεια για αποδοχή από τη ρωσική πλευρά πρόσθετων εξαιρέσεων για την Κύπρο θα γινόταν, κυρίως, κατά την εδώ παρουσία του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τον Σεπτέμβριο.
Πέραν τούτων είχε προηγηθεί και τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Πούτιν στο πλαίσιο της οποίας μπορεί μεν να ξεκαθάρισε οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης του ρωσικού αιτήματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε ζήτημα κατάρρευσης της συμφωνίας.
Για την ιστορία η Ρωσική Ομοσπονδία υπέβαλε αίτημα για αύξηση της παρακράτησης φόρου από μερίσματα, που τώρα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10% σε 15%, καθώς και για αύξηση της παρακράτησης φόρου σε έσοδα από τόκους από 0% σε 15%.
Το κυρίαρχο ερώτημα λοιπόν ήταν και είναι «τι πήγε λάθος»;
Η θέση των Ρώσων
Οι Ρώσοι επικαλούνται δυο λόγους για την ενεργοποίηση της διαδικασίας καταγγελίας της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο:
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η Κύπρος παρουσίασε τις προτάσεις της οι οποίες μελετήθηκαν και συμπεραίνεται ότι καθιστούν αναποτελεσματικό το μέτρο καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό του, που είναι η στήριξη της ρωσικής οικονομίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τους στενούς οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών, η ρωσική πλευρά διαμόρφωσε επιλογές για συμβιβαστική λύση στο ζήτημα και πρότεινε κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα, τις οποίες αρνήθηκε η κυπριακή πλευρά.
Άρον – άρον στην Μόσχα
Το Υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας εξέδωσε ανακοίνωση στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και ενημερώνει ότι:
«Αναφορικά με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σήμερα σε σχέση με πρόθεση του Ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών να τερματίσει μονομερώς τη Σύμβαση για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι επί του θέματος έχουν καθοριστεί προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις στις 10 και 11 του παρόντος μήνα με επικεφαλής της Κυπριακής Διαπραγματευτικής ομάδας τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη».
Τα ερωτήματα που τίθενται, ως εκ τούτου, είναι μεταξύ πολλών άλλων τα εξής:
- Αρνήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών την κατ’ ιδίαν διαπραγμάτευση στην Κύπρο αυτή την βδομάδα ή λένε ψέματα οι Ρώσοι;
- Εάν την αρνήθηκε γιατί το έπραξε;
- Εάν την αρνήθηκε γιατί τώρα αναθεώρησε και σπεύδει ταχέως στη Μόσχα με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών για να διαπραγματευθεί;
- Ποιος έλαβε την απόφαση να αρνηθεί την κατ’ ιδίαν διαπραγμάτευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα;
- Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται σε δημοσιεύματα στον Τύπο και όχι στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΟΙΚ; ( βλέπε σχετικό link(link is external))
- Πότε «έχουν καθοριστεί οι προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις στις 10 και 11 του παρόντος μήνα»;
- Εάν οι Ρώσοι ψεύδονται ποια είναι η αλήθεια;
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρώσοι ήταν έτοιμοι και θα βρίσκονταν στην Κύπρο για κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις, σήμερα, 4 Αυγούστου 2020.
Το Υπουργείο Οικονομικών, παρά ταύτα, φέρεται να ήθελε τις διαπραγματεύσεις αυτές να γίνουν στα τέλη Αυγούστου.
Ασχέτως του τι πήγε λάθος με τους Ρώσους είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτή τη φορά και για να διασωθεί η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.
Πρόκειται για μια βαρύνουσας σημασίας συμφωνία, γενικότερα για τις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας.