Τι κομίζει ο Τ. Ερντογάν στην Αθήνα;

1724
σύμμαχοι

Ας προετοιμάζεται η Ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει πιθανή προκλητική και αλαζονική συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα. Δεν είναι εύκολη η απάντηση, γιατί ο Τ. Ερντογάν αυτοπροσκλήθηκε και έρχεται άμεσα στην Αθήνα στο μεσοδιάστημα από 20 Νοεμβρίου μέχρι 10 Δεκεμβρίου. Η Τουρκία με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του συστήματος εξουσίας Ερντογάν, έχει δημιουργήσει «πονοκεφάλους» σε πολλούς συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, τουλάχιστον αμφιλεγόμενη, επιβαρύνει το ήδη ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας. Ο Τ. Ερντογάν, δεν διστάζει να προειδοποιεί την Δυτική Συμμαχία (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.), ότι θα προστατέψει τα τουρκικά συμφέροντα, ακόμη και αν χρειαστεί να έρθει σε ρήξη με τους παραδοσιακούς συμμάχους του.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο στην Συρία και στο Κουρδικό, παρά την προσωρινή εκτόνωση, δεν είναι θετικές για την Τουρκική Κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε., στοχοποιούν τον Τ. Ερντογάν, για την «ψυχρότητα» στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Δυτική Συμμαχία. Και η Τουρκία αντιδρά και αποστασιοποιείται από τις διπλωματικές και στρατιωτικές επιλογές της Δύσης.
Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (19 Οκτωβρίου ), οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν περικοπές στα κεφάλαια που χορηγούνται στην Άγκυρα στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας, με πιο ακραία την Αυστρία, που ζήτησε να τερματιστεί εντελώς η ενταξιακή διαδικασία και να κοπούν οριστικά οι γέφυρες συνεργασίας και επικοινωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ είπε, πως η Τουρκία «κινείται σε λάθος κατεύθυνση» και απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κράτος του δικαίου, αναφερόμενη ευθέως στις εκκαθαρίσεις ευρείας κλίμακας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Σε αυτή την Σύνοδο κορυφής, μόνο η Ελλάδα στήριξε ανοιχτά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας είπε, ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν, ώστε να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα στην Τουρκία, όμως η στρατηγική επιλογή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας πρέπει να διατηρηθεί, τόσο προς όφελος της Ευρώπης, όσο και του τουρκικού λαού.
Επίσης η Τουρκία ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς στην Ουάσιγκτον. Έγινε ευρύτερα γνωστό ότι , η αμερικανική πλευρά είναι προβληματισμένη από την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως με τις στρατιωτικές επιλογές του στον πολυμέτωπο (διπλωματικό, στρατιωτικό, πολιτικό, ενεργειακό) πόλεμο στη Συρία, την προσέγγιση της Τουρκίας με τον Ιράν, που έχει προκαλέσει τη δυσφορία σε ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλά και στις συμφωνίες με την Ρωσία, για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων. Η αμερικανική Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ανησυχούν πολύ, στην προοπτική μιας στρατιωτικής και ενεργειακής συμφωνίας Τουρκίας- Ρωσίας- Ιράν. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον δυσφορεί, όχι μόνο για τις επιλογές της Τουρκίας στην εξωτερική της πολιτική, αλλά και για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Ο Α. Τσίπρας ενημέρωσε τον Μάικ Πενς, ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τον δυτικό προσανατολισμό της Άγκυρας, παράλληλα όμως, κατέθεσε τις ελληνικές ενστάσεις, για την κλιμακούμενη και επικίνδυνη τουρκική παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο. Η αμερικανική προτροπή είναι «να τα βρείτε» (γνωστή η ευμενής «ουδετερότητα» των αμερικανών, υπέρ της Τουρκίας), καθώς είναι πάγια εκτίμηση των αμερικανών ότι, η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι αναγκαία για τη συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και για την αποτελεσματικότητα των συμμαχικών στρατιωτικών επιχειρήσεων (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.). Μάλιστα οι αμερικανοί «υπέδειξαν» στην Ελληνική Κυβέρνηση να διαθέσει 2,4 δισεκ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική απειλή, την ίδια στιγμή, που οι αμερικανοί (η ίδια κατασκευάστρια εταιρεία η Λοκχιντ Μαρτιν) πουλάει στην Τουρκία τα υπερσύχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Στελθ, προς 100 εκατομ. δολάρια το ένα!
Από τις επαφές που είχε ο Α. Τσίπρας στις ΗΠΑ, πρόεκυψε, σύμφωνα με τα εγκυρότερα διεθνή ΜΜΕ, ότι αμερικανική διπλωματία επιθυμεί έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου , που θα περιλαμβάνει και ενδεχομένως θα καλύπτει , έστω μερικώς, το πιθανό γεωστρατηγικό κενό της Τουρκίας. Είναι η πρόταση των αμερικανών να αναβαθμιστούν και να επεκταθούν οι διευκολύνσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αεροναυτική βάση της Σούδας και να παραχωρηθεί και η αεροπορική βάση στο Καστέλι , ώστε να εξισορροπηθεί κάπως την ανισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας. Πιο απλά, οι αμερικανοί πουλάνε «προστασία» στην Ελλάδα, από την Τουρκική απειλή, που εντάσσεται στον ευρύτερο διπλωματικό και οικονομικό (ενέργεια) διεθνή καταμερισμό ισχύος – συμφερόντων, όπως σχεδιάζονται και προωθούνται από τα Στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ, για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Αυτά τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον ελήφθησαν, αξιολογήθηκαν και μάλλον «θορύβησαν» το σύστημα εξουσίας Ερντογάν.
Ειδικότερα τώρα στις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κλιμακούμενη παραβατική συμπεριφορά της τουρκικής πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, αυξάνει επικίνδυνα την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όμως, παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η ελληνική αντίδραση, είναι εξαιρετικά ήπια και στοχεύει σταθερά στην αποκλιμάκωση της κρίσης. Σταθερή επιλογή της ελληνικής διπλωματίας είναι το Αιγαίο, να αποτελέσει γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο κρατών. Ωστόσο, η ήπια αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικής πολιτικής στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, εκλαμβάνεται από την ΑΓΚΥΡΑ, ως αδυναμία της Ελλάδας, να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Όλα τα παραπάνω γεγονότα, συνθέτουν την «τρέχουσα» γεωπολιτική πραγματικότητα, που έχει αρνητικό πρόσημο για την Τουρκία, όταν η αξιολόγηση γίνεται από την αμερικανική διπλωματία. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, πιθανόν να θέλει μέσω της Ελλάδας, να διατηρήσει τις γέφυρες διαλόγου και επικοινωνίας με την Δύση. Μία επιλογή όμως, που δεν έχει λογική συνέπεια και περισσότερο επιβεβαιώνει την αλλοπρόσαλλη τουρκική πολιτική διότι, ενώ η Άγκυρα αναγνωρίζει την θετική στάση της Ελλάδας προς την Τουρκία σε διεθνές επίπεδο, εντούτοις δεν αφίσταται των διεκδικήσεων της, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, που προσβάλλουν ευθέως τη διεθνή νομιμότητα και δημιουργούν προϋποθέσεις αποσταθεροποίησης της περιοχής.
Η αναμενόμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, θα είναι σε κάθε περίπτωση πολύ ενδιαφέρουσα, από πολλές απόψεις, καθώς θα θιγούν διμερή και κυρίως, διεθνή γεωπολιτικά ζητήματα. Φυσικά, δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί ο πραγματικός λόγος της εσπευσμένης επίσκεψης του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα ή ποια θα είναι τα αποτελέσματα, διότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας παραμένει εν πολλοίς ένα πολιτικός ηγέτης απρόβλεπτος και παρορμητικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας