Τι θα γίνει με τις 330.000 εκκρεμείς αιτήσεις σύνταξης

2220
επικουρικών

Σε φυλλάδιο που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & εφάπαξ παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ενημερώνουν ότι εκκρεμούν περίπου 330.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης και εφάπαξ παροχών.

Το κακό είναι ότι η πραγματικότητα είναι χειρότερη. Και είναι χειρότερη γιατί υπάρχουν πολλές χιλιάδες εκκρεμότητες (δεν υπάρχει εικόνα για το πόσες ακριβώς) αναδρομικών αποδοχών επικουρικών συντάξεων για τις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις πριν το 2015. Υπάρχουν δηλαδή χιλιάδες περιπτώσεις συνταξιούχων στους οποίους ενώ έχει χορηγηθεί επικουρική σύνταξη δεν τους έχουν χορηγηθεί τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο διάστημα πριν το 2015 και τα οποία θα πρέπει να υπολογισθούν εκ νέου. Οι εργαζόμενοι δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να επεξεργαστούν για δεύτερη φορά χιλιάδες αιτήσεις.

Το success story της κυβέρνησης λέει ότι μέχρι τις 30/6/2018 θα έχουν διεκπεραιωθεί όχι μόνο αυτές αλλά και όλες οι αιτήσεις για σύνταξη ή για εφάπαξ που θα κατατεθούν μέχρι και την 31η Μαρτίου 2018.

Μας λένε δηλαδή ότι χωρίς να υπολογίσουμε τις περιπτώσεις των αναδρομικών και τις αιτήσεις που θα κατατεθούν μέχρι το Μάρτιο του 2018 στις 200 περίπου εργάσιμες ημέρες μέχρι 30/6/2018 (εννέα μήνες με 22 εργάσιμες το μήνα) τα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιώντας το μαγικό ραβδί θα εκδίδουν 1.650 αποφάσεις κάθε μέρα (1.650 Χ 200 = 330.000).

Οι εκκρεμότητες δυστυχώς συνεχώς μεγαλώνουν σπρώχνοντας στην αβεβαιότητα και στη δυστυχία όλο και περισσότερους εν δυνάμει συνταξιούχους. Κι’ αυτό γιατί οι μαθητευόμενοι μάγοι νόμιζαν ότι αλλάζοντας τις ταμπέλες στα ταμεία θα έλυναν τα προβλήματα που δημιούργησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτά γιγαντώθηκαν. Νόμιζαν ότι με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ θα γινόταν πιο εύκολη και γρήγορη η απονομή των συντάξεων. Νόμιζαν ότι επειδή ενοποιήθηκαν οι υπηρεσίες διοίκησης των ταμείων θα περίσσευε προσωπικό και προχώρησαν σε μετατάξεις εκατοντάδων αν όχι παραπάνω υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων μεγαλώνοντας την προ υπάρχουσα έλλειψη προσωπικού. Σ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι υπάρχει προσωπικό των ασφαλιστικών ταμείων που δεν διεκπεραιώνει νέες αιτήσεις μετά το νόμο Κατρούγκαλου είτε γιατί δεν υπάρχουν οδηγίες είτε γιατί δεν έχει προχωρήσει η μηχανοργάνωση για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων. Παράλληλα υπάρχει ακόμη έγγραφη εντολή να μην εκδίδονται αποφάσεις επικουρικής σύνταξης για όσους κατέθεσαν αίτηση μετά την 1/1/2015. Έτσι και ενώ υπάρχουν χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν τις διεκπεραιώνουν όχι γιατί είναι τεμπέληδες όπως θα βιαστούν να πουν κάποιοι αλλά γιατί κάποιες έχουν απαγορευτικό και για άλλες δεν έχουν τις απαραίτητες οδηγίες και το απαραίτητο μηχανογραφικό σύστημα.

Εμείς θεωρούμε ότι απαιτούνται άμεσα κινήσεις σε τέσσερα επίπεδα:

  1. Η ζημιά που έκανε η μέσα σε μία νύχτα κατάργηση όλων των ταμείων και η ένταξή τους σε δύο (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) δεν φαίνεται να έχει πισωγύρισμα. Ας προσπαθήσουν τουλάχιστον να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις οι οποίες είναι ήδη ορατές με το μέγεθος των εκκρεμοτήτων. Αυτό μπορεί να γίνει με την ενίσχυση και την οργανωτική αναβάθμιση όλων των δομών των υπηρεσιών συντάξεων όλων των εντασσόμενων ασφαλιστικών ταμείων. Η όποια ενίσχυση βέβαια δεν μπορεί να γίνει σε βάρος νευραλγικών υπηρεσιών όπως π.χ. οι υπηρεσίες εσόδων.

  2. Να σταματήσουν άμεσα οι μετατάξεις προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων προς άλλους φορείς, να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού το οποίο μειώθηκε δραματικά όλα τα χρόνια των μνημονίων και απ’ όλες τις κυβερνήσεις.

  3. Να αρθεί η οδηγία που λέει να μην εκδίδονται αποφάσεις επικουρικής σύνταξης μετά την 1/1/2015, να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και να προχωρήσει το μηχανογραφικό σύστημα για όλες τις περιπτώσεις που έβαλε στη ζωή μας ο νόμος Κατρούγκαλου. Δεν μπορεί έχουν απαγορευτικό για αιτήσεις σύνταξης από 1/1/2015 ούτε να μας λένε δεκαέξι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου ότι δεν υπάρχουν ερμηνευτικές εγκύκλιοι ή ότι δεν υπάρχει μηχανογραφικό σύστημα.

  4. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει η ψηφιοποίηση του αρχείου των ασφαλιστικών ταμείων. Η ασφαλιστική ιστορία των ασφαλισμένων, με βάση την οποία θα τους χορηγηθεί η σύνταξη, θα πρέπει να καταχωρηθεί σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή και αντί για τη χαοτική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων αποθηκευμένων καρτελών, φακέλων και εγγράφων να βρίσκεται με το πάτημα ενός κουμπιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας