Τζoν Πόλσον: Η ΕΥΔΑΠ μοναδική πηγή κερδών του (32,1%)

660
Η ΕΥΔΑΠ μοναδική πηγή κερδών

Επενδυτική όαση έχει γίνει η ΕΥΔΑΠ, για τον περιπλανώμενο εδώ και οκτώ χρόνια στην ελληνική «έρημο» των τραπεζικών αποδόσεων, Τζόν Πόλσον…

Ήταν Άνοιξη του 2013, όταν η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έφερε στην Ελλάδα τον μεγάλο και πολυσυζητημένο «παίκτη»,  που έγινε διάσημος «στοιχηματίζοντας» εύστοχα στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς  ενυπόθηκων δανείων . Απ’ όπου και αποκόμισε τεράστια κέρδη.

Όμως, η κεφαλαιακή του διαδρομή στην πατρίδα του Ομήρου (και εμπνευστή της Οδύσσειας) , δεν έμελλε να εξελιχθεί ομαλά.  Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Προφανώς, ο Τζόν Πόλσον, γεννημένος πριν από 66 χρόνια στο Κουίνς της Νέας  Υόρκης,  δεν θα  έτυχε να γνωρίζει  ούτε τους στίχους του Σαββόπουλου: «Άσε τα θαύματα, τη μάσκα πέταξε, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε..»

Ξεκινώντας από την Πειραιώς και ακολουθώντας όλη τη ροή των τριών τελευταίων «γύρων» των κεφαλαιακών αυξήσεων, οι καθαρές τοποθετήσεις Πόλσον ( εξαιρουμένης της μετατροπής ομολόγων αξίας περί τα 40 εκατ. ευρώ και μιας μικρής πώλησης μετοχών) υπολογίζονται στα 420 εκατ. ευρώ. Με τη σημερινή του συμμετοχή στην τράπεζα να ανέρχεται στο 4,61%.

Παράλληλα όμως κατέχει και το 6,48% στην Alpha Bank, όπου στις δύο τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου έχει εισφέρει 330 εκατ. ευρώ. Με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις, οι ζημιές από τις τράπεζες μεταφράζονται σε περίπου 630 εκατ. ευρώ και απώλειες ανέρχονται στο 84% των μέχρι τώρα τοποθετημένων κεφαλαίων…

Πώς «κτίστηκαν» οι αποδόσεις στη ΕΥΔΑΠ

Απέναντι στα πνιγηρά αυτά δεδομένα, η ΕΥΔΑΠ είναι η μοναδική πηγή κέρδους στην εν Ελλάδι επενδυτική πορεία του Τζόν Πόλσον. Το κατεχόμενο χαρτοφυλάκιο του 10% της εταιρείας ( 10.648.800 μετοχές) αγοράστηκε στις 30 Απριλίου του 2014 από την Πειραιώς. Στην οποία και καταβλήθηκε το αντίτιμο των 86,255 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή 8,1 ευρώ ανά μετοχή.
Την ημέρα της συναλλαγής ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου ήταν στις 1.232,12 μονάδες, ήτοι 38,2 πιο πάνω απ’ ότι τώρα. Επίσης, την ημέρα που παραχωρήθηκε το «πακέτο» η τιμή της μετοχής της ΕΥΔΑΠ είχε κλείσει στα 9,30 ευρώ, που σημαίνει ότι ο Πόλσον πήρε τα «χαρτιά» με έκπτωση της τάξεως του 12,9%.

Έκτοτε βέβαια η ελληνική αγορά γνώρισε «σκληρές» καταστάσεις και η καθοδική της πορεία δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Που ωστόσο έδειξε να διαθέτει πιο αμυντικά χαρακτηριστικά, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της αγοράς.

Τώρα η μετοχή της ΕΥΔΑΠ βρίσκεται στα 8 ευρώ, έχοντας ενισχυθεί κατά 25,6% σε χρονικό ορίζοντα δωδεκαμήνου. Με τη μερίδα του λέοντος στην ανατίμηση να την κατακτά στο τελευταίο διάστημα, καθώς από τις 23 Φεβρουαρίου η μετοχή είναι στο +21,2%…

Όλα αυτά στο απόηχο της πολλά υποσχόμενης επιχειρηματικής στρατηγικής που εκπονείται από τον έμπειρο και ορθολογιστή CEO της εταιρείας Χάρη  Σαχίνη.

Με τα τρέχοντα δεδομένα των αποτιμήσεων ο Τζόν Πόλσον έχει ουσιαστικά ισοφαρίσει το κόστος κτήσης. Πλην όμως η μεγάλη διαφορά έχει γίνει στα διανεμόμενα μερίσματα που ανελλιπώς προσφέρει η ΕΥΔΑΠ στους συνολικά 22.200 μετόχους. Όπου φυσικά το κεντρικό σημείο αναφοράς  είναι το Υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχουν από κοινού το 61,33%.

Τα μερίσματα που κάνουν τη μεγάλη διαφορά
Ειδικά σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο Πόλσον, από τη στιγμή της εισόδου του στην ΕΥΔΑΠ έως τώρα, έχει λάβει μερίσματα συνολικού ύψους 2,23 ευρώ ανά μετοχή.

Στα οποία αναμένεται να προστεθούν κι άλλα 0,47 ευρώ ανά μετοχή το προσεχή Ιούνιο, καθώς η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στην επικείμενη γενική συνέλευση χρηματική διανομή 50 εκατ. ευρώ.

Τότε, ο Πόλσον θα έχει φτάσει να πάρει από την ΕΥΔΑΠ μερίσματα 2,70 ευρώ ανά μετοχή ή εν συνόλω για το χαρτοφυλάκιο του 10% που κατέχει 28,75 εκατ. ευρώ.

Λαμβανομένου υπόψη ότι  στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν παρακρατούνται φόροι επί μερισμάτων, με βάση τα ισχύοντα για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης των ξένων επενδυτών, που υπάγονται στις σχετικές διατάξεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες η αθροιστική μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στα 33,75% (2,70 στα 8 ευρώ) που με τη σειρά της παραπέμπει σε μια σταθερή, ετήσια πρόσοδο 4,82%, αφού οι μετοχές διακρατούνται επί 7 χρόνια. Όπως και να’ χει με τις χρηματικές διανομές από την ΕΥΔΑΠ ο Πόλσον θα φτάσει να καλύψει το εν τρίτον του κόστους κτήσης των μετοχών. Με τη συνολική αποτίμηση του χαρτοφυλακίου του να διαμορφώνεται στα 113,940 εκατ. ευρώ ( αξία μετοχών και μερίσματα). Και ως τούτου η μέχρι απόδοσή του από την ΕΥΔΑΠ να είναι στο 32,1%

Μπορεί τα κέρδη αυτά να ελάχιστα μπροστά στις θηριώδεις ζημιές από τις τράπεζες, αλλά δεν παύουν να είναι κέρδη. Και μάλιστα τα μοναδικά από την επενδυτική του Οδύσσεια στην Ελλάδα. Κρίνοντας δε από την πολιτική της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, οι μέτοχοι της εταιρείας αναμένεται να «υδροδοτηθούν» και επί πλέον χρηματικές διανομές, πέραν αυτών των 50 εκατ. ευρώ. Ίσως και εντός του έτους, γεγονός που καθιστά το «χαρτί» ιδιαίτερα ελκυστικό για τους κυνηγούς των μερισματικών αποδόσεων…

Περιουσία 3,5 δισ. και το Hedge Fund που έγινε Family Office

Όσο για τον Τζόν Πόλσον η λίστα των Forbes των κατατάσσει τώρα στη 859η θέση των Billionaires του πλανήτη, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 3,5 δισ. δολάρια.  Την περίοδο 2007-2008 αλλά και μετέπειτα, τα πλέγμα των Hedge Funds που ο ίδιος είχε ιδρύσει από το 1994 αποκόμισαν τεράστια κέρδη.

Το 2011, τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Πόλσον εκτινάχτηκαν στο ιστορικό υψηλό των 38 δισ. δολαρίων. Από κι έπειτα όμως ακολούθησε μια σειρά επιλογών ( όπως το «σορτάρισμα» του ευρώ) που αποδείχθηκαν λανθασμένες. Με συνέπεια να έρθουν οι συνεχείς ζημιές. Πέρσι το καλοκαίρι ο Πόλσον επέστρεψε κεφάλαια στους μετόχους και πλέον κινείται όχι ως Hedge Fund, αλλά ως οικογενειακό γραφείο (Family Office). Έχοντας περί τα 10 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο Τζόν Πόλσον δήλωσε πώς θέλει να αυξήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα  το 2021. Προσθέτοντας ότι «ο πιο άμεσος τρόπος να το κάνουμε είναι μέσω των εισηγμένων επιχειρήσεων , συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών» . Αναφέρθηκε ακόμη στις «υγιείς οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Για την ΕΥΔΑΠ τόνισε ότι  «υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου, καθώς είναι μια εταιρεία που διευθύνεται αποτελεσματικά, αλλά διαπραγματεύεται στο περίπου ένα τρίτο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρείες».

Σε ότι αφορά την τραπεζική έκθεση στην Ελλάδα δεν έχει γνωστό αν η μετεξέλιξη του Hedge Fund του Πόλσον σε Family Office, έχει συντελέσει και στη διαφοροποίηση της αποτύπωσης των απωλειών. Ο ίδιος πάντως φέρεται αποφασισμένος να ρίξει 200 εκατ. ευρώ στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς.

Περίπου τόσες είναι οι υπεραξίες που έχει αποκομίσει από την  αρχή της χρονιάς από την θέση του στην εισηγμένη στη Wall Street  φαρμακευτική εταιρεία Bausch.

Η τιμή της οποίας έχει ανέβει κατά 38,7% πηγαίνοντας από τα 22,19 στα 30,78 δολάρια. Οδηγώντας την αποτίμηση της τοποθέτησης του Πόλσον από τα 573,4 εκατ. στα 795,3 εκατ. δολάρια…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας