Τα τεράστια κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ διεκδικεί η Τουρκία επιδεικνύοντας την ναυτική της δύναμη

1583
σύμμαχοι

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως ανακοινώθηκαν  επισήμως από την κυπριακή κυβέρνηση και την  εταιρεία ExxonMobil (αμερικανική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που εδρεύει στο Ίρβινγκ του Τέξας). Από οικονομικής και κυρίως από γεωστρατηγικής απόψεως, είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας η συγκεκριμένη ανακάλυψη, διότι εντάσσει την Κύπρο στους βασικούς πρωταγωνιστές  του ενεργειακού  χάρτη της περιοχής, εξέλιξη,  που εισάγει  νέα δεδομένα και περισσότερες επιλογές στις διεθνείς σχέσεις και επιβάλει, την συνδιαμόρφωση μιας συνεκτικής Στρατηγικής, από τις Κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας. Η ημερομηνία της ανακοίνωσης των θετικών αποτελεσμάτων της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, συμπίπτει χρονικά με την διεξαγωγή της γιγαντιαίας στρατιωτικής άσκησης της  Τουρκίας, με την κωδική ονομασία   «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), που σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ,  είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που έχει γίνει  ποτέ στην Τουρκία!

Σύμφωνα με το  Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό,   η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” διεξάγεται  «ταυτόχρονα σε τρεις θάλασσες», Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο-Μαύρη Θάλασσα.  Η άσκηση ξεκίνησε την  Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου.  Σύμφωνα με  τα τουρκικά ΜΜΕ, θα πραγματοποιηθούν   βολές με πραγματικά πυρά, με την συμμετοχή 102 πολεμικών πλοίων, 76 μαχητικών αεροσκαφών, drones, ελικοπτέρων, ειδικές δυνάμεις και δυνάμεις του λιμενικού και της ακτοφυλακής. Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν και θα δοκιμαστούν, για πρώτη φορά,  οπλικά συστήματα τουρκικής κατασκευής όπως οι πύραυλοι Cirit και Umtas.

Ο τουρκικός στόλος έχει  αποπλεύσει από τις βάσεις στο Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, και τη βάση Γκιολτζούκ, στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Η Τουρκία, μέσω της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», επιδιώκει να κάνει επίδειξη «Ναυτικής ισχύος» και έτσι,  να ασκήσει διπλωματική πίεση στις διεθνείς σχέσεις (εξαναγκαστική διπλωματία),  διαμορφώνοντας καταστάσεις,  προς όφελος των τουρκικών Στρατηγικών συμφερόντων στους τομείς της γεωπολιτικής και της γεωοικονομίας (ενέργεια).  Η περιοχή διεξαγωγής της τουρκικής άσκησης από την Μαύρη θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι ζωτικής σημασίας για τα τουρκικά συμφέροντα, είτε αυτά αφορούν εδαφικές διεκδικήσεις (νησιά αν. Αιγαίου), είτε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα),  είτε την υποθαλάσσια έρευνα και την εκμετάλλευση  του ορυκτού πλούτου (Αν. Μεσόγειο , ΑΟΖ Κύπρου), είτε την ασφάλεια των θαλασσίων οδών μεταφοράς της ενέργειας από την Αν. Μεσόγειο προς την Ευρώπη.  Το μήνυμα προς τους διεθνείς παράγοντες είναι ότι η  Τουρκία, έχει την Ναυτική δύναμη,  ώστε να ασκεί έλεγχο επί  σημαντικών θαλασσίων διόδων –στενών , από τα οποία διέρχονται αγαθά και ενέργεια.  Το σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν, θέλει να πείσει τους ισχυρούς επικυρίαρχους της περιοχής,  ότι οποιαδήποτε εξέλιξη που αφορά την ενέργεια και την γεωπολιτική στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου (Κύπρος, Συρία, Ιράν), θα πρέπει να έχει και τη συμμετοχή και συναίνεση  της Τουρκίας.

Ασφαλώς τα συμφέροντα της αμερικανικής ExxonMobil στην Κυπριακή ΑΟΖ, θα υπερασπιστούν και με στρατιωτικά μέσα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ και φυσικά και η Ελλάδα,  όπως έχει δεσμευτεί η χώρα μας  με τις πολύ ισχυρές συμφωνίες που έχει συνάψει τόσο με τις ΗΠΑ, όσο  και με Ισραήλ, στον στρατιωτικό και αμυντικο-βιομηχανικό τομέα. Επειδή όμως, δεν μπορεί να αγνοηθεί η Τουρκία και η στρατηγική θέση της στην περιοχή, καθώς επίσης και στα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ, είναι πολύ πιθανόν να προκύψει μια αμερικανο-τουρκική συμβιβαστική συμφωνία στον ενεργειακό και πολιτικο-διπλωματικό τομέα, που θα επιφέρει ανατροπές και στις υφισταμένες διακρατικές συμμαχίες στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Αν. Μεσογείου. Στην περίπτωση αυτή, τα εθνικά συμφέροντα, Ελλάδας και Κύπρου, κατά πάσα πιθανότητα,  θα «συρρικνωθούν» έτι περαιτέρω …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας