Τα "νέα" από το Βερολίνο δείχνουν παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα

1400
δντ

Η σύνθεση της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν από το περιβάλλον της διπλωματικής ομάδας του Βερολίνου, ενδυναμώνει την εκτίμηση ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα και την εποπτεία του, ενισχύεται αντί να οδηγείται σε απόσυρση.
Βάση της εκτίμησης αυτής είναι το γεγονός ότι η είσοδος του Όλαφ Σολτς, του σοσιαλδημοκράτη δημάρχου του Αμβούργου, ως επικεφαλής στο ΥΠΟΙΚ, έχει κινητοποιήσει τις αντιδράσεις ηγετικών στελεχών του CDU που θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής στη Γερμανία και κατά συνέπεια στην Ευρωζώνη. Ο κ. Σολτς είναι αλήθεια ότι μέσα στις πρώτες δηλώσεις του συμπεριέλαβε αναφορές, οι οποίες εκφράζουν την υποστήριξή του στην πολιτική Σόιμπλε όσον αφορά στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, δηλαδή την εσωτερική οικονομική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε εξ αρχής την αντίθεσή του για την “εξωτερική” οικονομική πολιτική. Όπως υποστήριξε “το θέμα είναι να αντιληφθούμε ότι δεν είναι δική μας δουλειά να υπαγορεύουμε κανόνες σε άλλες χώρες…”.   
Η θέση αυτή εκτιμήθηκε ως τοποθέτηση πρόθεσης απαγκίστρωσης από τη γραμμή Σόιμπλε στην Ευρωζώνη.
Η αντίδραση φαίνεται πως ήταν άμεση με μια κατακόρυφη αύξηση της έντασης στην απαίτηση της συμμετοχής του ΔΝΤ για κάθε απόφαση που θα μπορούσε να οδηγεί σε ελάφρυνση της στάσης απέναντι στην Ελλάδα.
Η γερμανίδα καγκελάριος πάντως έσπευσε να τοποθετηθεί υποστηρίζοντας ότι η πολιτική για τον προϋπολογισμό και την ευρωπαϊκή πολιτική είναι μέρος της συμφωνίας και “ασκούνται από κοινού…”.
Σε κάθε περίπτωση όπως παρατηρούν καλά ενημερωμένες πηγές στις Βρυξέλλες, η νέα σύνθεση της γερμανικής κυβέρνησης έχει αρχίσει να… παράγει αποτελέσματα σε διάφορους τομείς της γερμανικής πολιτικής που “σαφώς θα επηρεάσουν και το ευρωπαϊκό περιβάλλον”. Είναι όμως πρόωρο, όπως σχολίασε κοινοτικός αξιωματούχος στο Capital.gr, ακόμα να έχει κανείς ξεκάθαρη εκτίμηση επ’ αυτού, γιατί η ζώνη του ευρώ έχει ήδη διαμορφωμένες πολιτικές και κατευθύνσεις “που έχουν αποκρυσταλλωθεί με την γερμανική συμμετοχή…
Σε κάθε περίπτωση η παραμονή του ΔΝΤ και οι όροι με τους οποίους αυτή θα μπορούσε να διατηρηθεί έχουν αποφασισθεί στο Eurogroup. Kαι δεν πρόκειται να καθορισθούν τόσο άμεσα από τις εξελίξεις στη σύνθεση της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα επηρεασθούν από αυτές…”.
*Βασική πηγή: Capital.gr, Γιάννης Αγγέλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας