Ταμείο Ανάκαμψης Ε.Ε: Χρήματα μόνο με “μνημόνια”. Χωρίς συμφωνία στις 17-18/7

1166
ταμείο

Μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ κάτω από το 1,1 τρισ. ευρώ, στα 1,074 τρισ. προτείνει ο Michel

Κορυφώνονται οι διεργασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, παρουσίασε τη συμβιβαστική του πρόταση στην προσπάθειά να βρεθεί η χρυσή τομή για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Michel πρότεινε τη μείωση του 7ετούς προϋπολογισμού στα 1,074 τρισ. Ευρώ

Υπό αυτό πρίσμα, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν το «μασάζ» στον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte, ο οποίος είναι ο άτυπος επικεφαλής των χωρών που εκφράζουν αντιρρήσεις για το Ταμείο και ζητούν μικρότερο προϋπολογισμό και την επιβολή όρων για να ξεκλειδώσει η πρόσβαση των χωρών που έχουν υποστεί πλήγμα από την πανδημία, στα κεφάλαια του Ταμείου.

Εν τω μεταξύ, «πονοκέφαλο» προκαλεί στους Ευρωπαίους αξιωματούχος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban, ο οποίος απείλησε με βέτο.

Η επιβολή όρων πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς με σχεδόν πανομοιότυπες δηλώσεις η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μark Rutte κατέστησαν σαφές ότι οι επιχορηγήσεις από το προβλεπόμενο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα πρέπει να συνδέονται με μεταρρυθμίσεις.

Οικονομική βοήθεια που δεν συνδέεται με μεταρρυθμίσεις και δεν στοχεύει στο μέλλον δεν βοηθά, τόνισε η κ. Μerkel πριν την έναρξη των συνομιλιών με τον κ. Rutte χθες το βράδυ στο Βερολίνο, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Εκφράζοντας τη στήριξή του για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ο Ολλανδός πρωθυπουργός επiσήμανε ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η ενίσχυση των κρατών-μελών της ΕΕ, έτσι ώστε όταν προκύψει μια νέα κρίση «να μην είναι αναγκαία η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου.»

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ είναι αυτής της άποψης.

Βέβαια, για το ζητούμενο της χθεσινοβραδινής συνάντησης Merkel και Rutte τήρησαν σιγή, δηλαδή, πόσο στενά θα παρακολουθείται η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και από ποιόν;

Κράτη-μέλη του Νότου αλλά και η Γαλλία απορρίπτουν έναν έλεγχο όπως τον είχε υποστεί η Ελλάδα με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung η γερμανική προεδρία προτείνει την εξής διαδικασία προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές: Χώρες που ζητούν επιχορήγηση θα καταθέτουν στην Κομισιόν τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια.

Από τη στιγμή που αρχίζουν να τα εφαρμόζουν η Κομισιόν αιτείται την εκταμίευση των χρημάτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει με ειδική πλειοψηφία.

Μέχρι στιγμής η Ολλανδία φαίνεται να επιμένει σε ομόφωνες αποφάσεις.

Οι μέχρι στιγμής συνομιλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης που διεξάγει η γερμανική προεδρία προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα είναι «δύσκολες», παραδέχθηκε σήμερα σε ενημέρωση δημοσιογράφων εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσε, τη Δευτέρα θα επισκεφτεί την κ. Merkel ο Iταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte και την Τρίτη ο Iσπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez.

Το στοίχημα για την Angela Merkel είναι να βρει μια λύση ως την ερχόμενη Παρασκευή που ξεκινά η διήμερη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ κάτω από το 1,1 τρισ. ευρώ προτείνει ο Michel

 Τη μείωση του επόμενου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από τα 1,1 τρισ. ευρώ, στα 1,074 τρισ. προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, στην προσπάθειά να βρεθεί η χρυσή τομή για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Michel κατέθεσε την πρότασή του ενόψει των συνομιλιών της επόμενης εβδομάδας (17/18 Ιουλίου), μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.
«Είχα διαπραγματεύσεις με όλους τους ηγέτες της ΕΕ» δήλωσε σήμερα (10/7/2020) και συμπλήρωσε ότι «κυκλοφορεί συμβιβαστική πρόταση σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης».

Όπως επεσήμανε η πρόταση της Κομισιόν για το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισ. ευρώ, ενώ θα διεξαχθούν νέες επαφές με Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία με πραγματικούς όρους στη βάση του 2020 και του εφάπαξ ποσού.

«Στον επόμενο προϋπολογισμό θα διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων» τόνισε ο ίδιος, προτείνοντας τη μείωση του επόμενου προϋπολογισμού του μπλοκ στο 1,074 τρισ. ευρώ.

Ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ, προβλεπόταν έως τώρα να ανέλθει στο 1,1 τρισ. ευρώ με την προσθήκη του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Οι αποκαλούμενες «φειδωλές χώρες» ζητούν μικρότερο προϋπολογισμό και οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στους επιπλέον πόρους.

Η πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό, είναι γνωστή στην ορολογία των Βρυξελλών ως το «κουτί της διαπραγμάτευσης», ένα σύνθετο σύνολο αριθμών που αφορούν δαπάνες σε τομείς από τη στήριξη της γεωργίας έως την περιφερειακή ανάπτυξη και την έρευνα.

Αυτή θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις των ηγετών της ΕΕ στη συνάντησή τους στις 17-18 Ιουλίου, την πρώτη δια ζώσης Σύνοδο μετά τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Ευρώπη τον Μάρτιο κατά του κορονοϊού.

Aπειλές Orban για βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης – Τα 750 δισ. ευρώ πρέπει να διανεμηθούν δίκαια και με ευελιξία

βέτο στην απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, απειλεί η Ουγγαρία.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, δήλωσε σήμερα (10/7/2020) ότι δεν θα δεχτεί να συνοδεύεται το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ από προϋποθέσεις σχετικά με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, και η Βουδαπέστη θα ασκήσει βέτο ως έσχατη λύση αν συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

O Orban, ο οποίος έχει συγκεντρώσει πρωτοφανείς εξουσίες στα χέρια του και έχει συγκρουστεί πολλές φορές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εκδηλώνει ανησυχίες για την απομάκρυνσή του από τις δημοκρατικές αξίες.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν και να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στο θέμα του πολυετούς προϋπολογισμού της Ένωσης και του Ταμείου Ανάκαμψης που θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να σταθούν ξανά στα πόδια τους μετά την κρίση της πανδημίας.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι θα χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο μόνο ως λύση έσχατης ανάγκης, καθώς η απόφαση για τα ζητήματα που θα συζητηθούν πρέπει να είναι ομόφωνη.

Τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να διανεμηθούν «δίκαια και με ευελιξία», είπε, τονίζοντας πως «μόνο ένα πράγμα πρέπει να αποφύγουμε: να ανακατέψουμε την πολιτική. Αυτός είναι ο σημαντικότερος όρος της Ουγγαρίας».

Donohoe: Προτεραιότητα η απάντηση στον κορωνοϊό

Το Ταμείο Ανάκαμψης θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα του, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe.

«Κορυφαία προτεραιότητα για το Eurogroup θα είναι η απάντηση στον κορονοϊό» επεσήμανε σε δηλώσεις του στον απόηχο της εκλογής του ως διάδοχος του Mario Centeno.

Το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν έχει αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία αρνούνται να συμφωνήσουν καθώς θέλουν τα κεφάλαια να διατεθούν υπό τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων.

Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας):  Στόχος μας είναι να διατεθούν με γοργούς ρυθμούς τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Την αισιοδοξία για την εξεύρεση συμβιβασμού όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμβιβασμό» δήλωσε o Scholz,αν και επεσήμανε ότι οι συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαρκέσουν περισσότερο από το συνηθισμένο.

Η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν γρήγορα, υπογράμμισε.

«Ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντά μας θα είναι να συμφωνήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα φιλόδοξο και ολοκληρωμένο πακέτο οικονομικής ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», δήλωσε ο Scholz για την Προεδρία της ΕΕ στη Γερμανία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι οι χρηματοοικονομικοί πόροι από το πακέτο ανάκαμψης θα είναι διαθέσιμοι γρήγορα», τόνισε, σε δηλώσεις του πριν από τη σύνοδο ECOFIN των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μασάζ» των Ευρωπαίων στον Rutte

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, είναι ο άτυπος επικεφαλής των «4».
Στο πλαίσιο αυτό, ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών σπεύδουν να τον συναντήσουν σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις του ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 17 Ιουλίου.

Ο Rutte έχει ήδη συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ενώ ακολούθησε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.

Τη σκυτάλη θα λάβουν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίοι θα μεταβούν στη Χάγη την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο η υιοθέτηση όρων θεωρείται μονόδρομος, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις και να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ο Rutte και το λιτό κουαρτέτο του – που αποτελείται από την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Δανία – επιθυμούν την τροποποίηση της πρότασης των Βρυξελλών, έτσι ώστε μόνο μέσω δανείων τελικά να επιστραφούν τα κεφάλαια στις οικονομίες που πλήττονται από την κρίση.

Επίσης, η Ολλανδία απαιτεί από τις χώρες να πραγματοποιήσουν εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στα συστήματα εργασίας και συνταξιοδότησης για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.

Η στάση αυτή προκάλεσε αντίδραση από τη νότια Ευρώπη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα ότι οι αυστηροί όροι είναι «πολιτικά απαράδεκτοι» και μοιάζουν με την «τρόικα».

«Οι Ολλανδοί δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να έχουν ένα όμορφο πρόσωπο σε αυτές τις συνομιλίες. Έρχονται στις Βρυξέλλες για να υπερασπιστούν το εθνικό τους συμφέρον», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στους Financial Times πρόσφατα. «Ερεθίζουν πολλούς επειδή η αντίθεσή τους μπορεί να θεωρηθεί αλαζονεία».

Κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεών του, ο κ. Rutte παρουσίασε μια λύση στους ευρωπαίους ηγέτες: η τιμή για μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη είναι μεγαλύτερη συμμετοχή στις εθνικές υποθέσεις από την υπόλοιπη ΕΕ.

Μάλιστα, πρόσφατα διέρρευσε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου του με τον Rutte στη Χάγη στα τέλη Ιουνίου, ο Macron εξεπλάγη από τον τρόπο που ο ολλανδός ηγέτης τον ρώτησε σχετικά με τα σχέδιά του να συνεχίσει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις στη Γαλλία.

Rutte: Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να συνοδευτεί και από μεταρρυθμίσεις

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να συνοδευτεί και από μεταρρυθμίσεις για τα κράτη – μέλη, ξεκαθάρισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte.
Σε χθεσινές (9/7) του δηλώσεις, ανέφερε επίσης ότι η χώρα του «θα τα πάει καλά μόνο αν όλη η Ευρώπη τα πάει καλά».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να προσεχτεί πάρα πολύ η χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου.

Mizuho: Οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης… αλλά όχι άμεσα

«Δεν προβλέπουμε μια γρήγορη συμφωνία, αλλά η συναίνεση θα έλθει», αναφέρει η Mizuho για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Mizuho, η ΕΕ δεν κινείται με γρήγορα βήματα, γι’ αυτό και οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στις διαρροές, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν.

«Αντ ‘αυτού, εμμένουμε στην προσδοκία μας για μια αργή αλλά εποικοδομητική στάση προς μια συναίνεση σχετικά με την γαλλο-γερμανική πρόταση», ανέφεραν οι αναλυτές της Mizuho.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας