Τί πρέπει να γίνει για τις εκκρεμείς συντάξεις!

924
Τί πρέπει να γίνει για τις εκκρεμείς

Διαβάστε τη συνέντευξη του Προέδρου τής ΕΝΥΠΕΚΚ καθηγητή κ.Αλέξη Μητρόπουλου για το κοινωνικό ζήτημα των εκκρεμουσών συντάξεων στη σημερινή “Ναυτεμπορική”.

Ιδού το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

1) Πόσο έντονο είναι το πρόβλημα της απονομής συντάξεων (αριθμός αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τις πληροφορίες);

Σύμφωνα με τα στοιχεία τής ΕΝΥΠΕΚΚ, το σύνολο των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν, υπερβαίνουν τις 360.000.

Ειδικότερα αναμένουν την εκκαθάριση:

α) 151.700 αιτήσεις για κύρια σύνταξη, εκ των οποίων 21.000 αφορούν τις λεγόμενες «διεθνείς συντάξεις», που κακώς το Υπουργείο δεν προσμετρά στον αριθμό των εκκρεμουσών,

β) 129.500 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη,

γ) 45.300 αιτήσεις για εφάπαξ και

δ) 32.000 για μερίσματα σε δημοσίους υπαλλήλους-ενστόλους.

Εξάλλου, μέχρι το τέλος τού έτους, αναμένονται τουλάχιστον 60.000 νέες αιτήσεις.

2) Τι έφταιξε και δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη κατάσταση, που ταλαιπωρεί τους συνταξιούχους επί σειρά ετών;

Το πρόβλημα βέβαια υπήρχε και πριν τα Μνημόνια (2010). Με το Π.Δ. 258/1983 (ΦΕΚ Α’ 95) η κυβέρνηση Α.Παπανδρέου επέβαλε στα Ταμεία να εκδίδουν τις συντάξεις εντός δύο μηνών από την κατάθεση της αίτησης. Για αρκετά χρόνια δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Οξύνθηκε όμως και δύσκολα πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί σήμερα, λόγω της συνθετότητας και πολυπλοκότητας των μαθηματικών αλγόριθμων που μας επέβαλαν οι δανειστές, κυρίως οι μαθηματικοί του ΔΝΤ (υπεύθυνος ο Πέτερ Ράτκλιφ).

Οι μνημονιακοί μαθηματικοί τύποι (βάσει των οποίων υπολογίζονται τα τελικά ποσά κυρίων και επικουρικών συντάξεων), σε συνδυασμό με τα ποσοστά αναπλήρωσης που άλλαξαν τέσσερις φορές από την είσοδό μας στα Μνημόνια μέχρι σήμερα, θα δυσκολεύουν την εκκαθάριση των συντάξεων για αρκετό καιρό.

Οι υπάλληλοι, με ευθύνη των κυβερνήσεων, δεν εκπαιδεύτηκαν έγκαιρα και δεόντως. Το είδαμε πρόσφατα άλλωστε και με τις ανάδοχες εταιρίες που δυσκολεύονται, ακόμη και σήμερα, να ολοκληρώσουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων, κυρίως των «παλαιών».

3) Τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία ώστε να αντιμετωπίσει και να λύσει το πρόβλημα;

Να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Να επιμορφώσει τους υπαλλήλους στους νέους μαθηματικούς τύπους υπολογισμού συντάξεων. Να χορηγήσει ισχυρά υλικά και ηθικά κίνητρα στους υπαλλήλους που μέχρι σήμερα φιλότιμα κοπιάζουν, χωρίς να ευθύνονται για το κακό τοπίο στην εκκαθάριση των συντάξεων.

Άλλως, πρέπει να ψηφιστεί άμεσα νόμος για την έντοκη καταβολή των αναδρομικών ποσών των συντάξεων, των οποίων καθυστερεί η εκκαθάριση πάνω από τρεις (3) μήνες.

Πρόσφατη εξάλλου είναι η 1806/2021 απόφαση του Διοικ.Πρωτ.Αθ. που χειρίστηκαν δικαστικά συνεργάτες μας και επιδίκασε έντοκα τα αναδρομικά σύνταξης, αλλά και αποζημίωση σε ασφαλισμένη, που η σύνταξή της καθυστέρησε τέσσερα χρόνια! Την απόφαση αυτή εφήρμοσαν ήδη ΕΦΚΑ και υπουργείο Εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας