Τέλος ο “δικομματισμός” στην Ευρωβουλή

2717
ευρωβουλή

Οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συντηρητική Δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και οι σοσιαλδημοκράτες, δεν διατηρούν πλέον την πλειοψηφία, σε ένα ημικύκλιο που εμφανίζεται σήμερα πιο κατακερματισμένο από ποτέ, σύμφωνα με μια πρώτη προβολή που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με την ισχυρή άνοδο των φιλελευθέρων και των πρασίνων, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, αλλά και της άκρας Δεξιάς, η αναζήτηση απαραίτητων πολιτικών συμβιβασμών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται περίπλοκη κατά τη διάρκεια της προσεχούς νομοθετικής περιόδου.

Σύμφωνα λοιπόν με μια προκαταρκτική εκτίμηση, το ΕΛΚ θα παραμείνει πρώτο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 180 έδρες έναντι 216 στην απερχόμενη συνέλευση και οι σοσιαλδημοκράτες θα παραμείνουν δεύτεροι, με 152 έδρες έναντι 185 το 2014.

Οι δύο πολιτικές οικογένειες που κυριαρχούν στο Κοινοβούλιο σχεδόν πάντα από το 1979 συγκεντρώνουν συνολικά 332 βουλευτές και φέρονται να χάνουν την πλειοψηφία που κατέχουν μαζί, όπως προέβλεπαν έρευνες.

Οι φιλελεύθεροι της ALDE, που παίρνουν τις έδρες ευρωβουλευτών που προέρχονται από το γαλλικό ψηφοδέλτιο Αναγέννηση, το οποίο εκφράζεται από το κόμμα Η Δημοκρατία Εμπρός (LREM) και υποστηρίζεται από τον Εμανουέλ Μακρόν περνούν από τους 69 βουλευτές στους 105. Η ομάδα αυτή, που γίνεται η τρίτη δύναμη στο Κοινοβούλιο, σκοπεύει να παίξει κεντρικό ρόλο στο νέο ημικύκλιο.

Οι πράσινοι, που σημείωσαν καλές επιδόσεις κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία, περνούν από τους 52 βουλευτές στους 67, σύμφωνα με αυτή την προβολή.

Η άκρα Δεξιά, ανασυγκροτούμενη στους κόλπους της πολιτικής ομάδας Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών (ENL) που περιλαμβάνει ιδίως τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν και την ιταλική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι θα περάσει από 36 ευρωβουλευτές στους 57.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας προτίθεται να διευρύνει αυτή την ομάδα στο μέλλον, προσελκύοντας σε αυτήν νέα κόμματα που ανήκουν σήμερα σε άλλες πολιτικές οικογένειες του Κοινοβουλίου.

Η Δεξιά των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (CRE) που περιλαμβάνει κυρίως τους Βρετανούς συντηρητικούς, οι οποίοι αναμένεται να πληρώσουν το τίμημα των καθυστερήσεων για το Brexit, και το πολωνικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), υπέστησαν αισθητή πτώση, περνώντας από τους 77 βουλευτές στους 61.

Η ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) που περιλαμβάνει κυρίως μέλη του ιταλικού κινήματος των Πέντε Αστέρων και τους υποστηρικτές του ηγέτη του κόμματος Brexit, του Βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ, αυξάνεται από 42 σε 54 βουλευτές.

Η αριστερή ομάδα που περιλαμβάνει το γερμανικό Die Linke, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, θα χάσει 10 βουλευτές για να επανέλθει στους 38, σύμφωνα με την προβολή αυτή.

Όλα τα παραπάνω πάντως απομένει να αποδειχτεί πόσο θα επιδράσουν στην εκλογή προσώπων σε θέσεις-κλειδιά της ΕΕ,  με πιο κομβική αυτή της προεδρίας της Κομισιόν.

Οι συσχετισμοί ανά χώρα

 

  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει την πρώτη θέση με ποσοστό 31,6% και εκλέγει 24 ευρωβουλευτές, σύμφωνα με όσα «δείχνουν» τα exit polls. Στη δεύτερη θέση, το Εργατικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 19,10% και εκλέγει 14 ευρωβουλευτές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να βρεθούν στην τρίτη θέση (18,9%) ενώ το κυβερνών Συντηρητικό Κομμα της Τερέζα Μέι υπέστη συντριβή, με ποσοστό 12,4% και 10 έδρες. Τέλος, οι Πράσινοι εκλέγουν 4 ευρωβουλευτές, αποσπώντας ποσοστό 9,8%.
  • Αίσθηση προκάλεσε η ήττα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Γερμανία που συγκέντρωσε 15,5% και η μεγάλη πτώση της Δεξιάς. Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CDU/CSU) της Μέρκελ παραμένουν στη ηγεσία αλλά με μειωμένη υποστήριξη συγκεντρώνοντας το 28% , ενώ μεγάλοι νικητές των ευρωεκλογών φαίνεται να είναι οι Πράσινοι (Gruene) που κατέκτησαν τη δεύτερη θέση με 22%. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο 10,5%, το FDP 5,5% και το Die Linke επίσης 5,5%. Η Γερμανία διαθέτει συνολικά 96 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 28 στο ΕΛΚ, 23 στους Πράσινους, 8 στο ALDE, 5 στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, 16 στο ΕΣΚ, 10 στην Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) και τρεις έδρες σε άλλες πολιτικές ομάδες.
  • Στη Γαλλία νικήτρια αναδείχτηκε η Μαρί Λεπέν στο πολιτικό μπρα ντε φερ με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, με το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» να συγκεντρώνει 24,2% έναντι 22,4% του LREM του Μακρόν.
  • Σην Ιταλία η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι βγήκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, ξεπερνώντας σε ποσοστά το συγκυβερνών Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο μέσα σε ένα χρόνο έχασε περίπου το ένα τρίτο της εκλογικής του βάσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των exit polls. Τα exit polls έδιναν ποσοστά 26% με 31% για τη Λέγκα, έναντι ποσοστού 17% στις εθνικές εκλογές του 2018 και μόλις 6,2% στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014
  • Ανησυχητική είναι η πρωτιά ήταν που κατέγραψε το ακροδεξιό κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν  Fidesz, στην Ουγγαρία. Ο ακροδεξιός πρόεδρος συγκέντρωσε 56%, με τα διεθνή μέσα να σημειώνουν ότι η νίκη Ορμπαν μεταφράζεται ως μια αντι-μεταναστευτική στροφή εντός της Ε.Ε.
  • Νίκη του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας υπό τον Σεμπάστιαν Κουρτς, με ποσοστό 34,5%, σημειώνοντας αύξηση επτά ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης. Στη δεύτερη θέση είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) με 23,5% και τρίτο το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων (FPO) με 17,5%. Οι Πράσινοι φαίνεται να συγκεντρώνουν 13,5% και το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ 8%, ενώ το κόμμα «Τώρα» (Jetzt) 2%. Βάσει των εκτιμήσεων αυτών, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκεντρώνει 7 έδρες, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) 5, οι Πράσινοι 2, η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) μία και η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) 3.
  • Οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία κέρδισαν 18 έδρες –σε σχέση με τις 14 που είχε το 2014, ενώ τέσσερις με πέντε έδρες φαίνεται ότι κατακτά ακροδεξιό Vox, σύμφωνα με το exit poll της εταιρείας Gad3.
  • Στην Ιρλανδία το Fine Gael συγκέντρωσε το 29% των ψήφων, το Fianna Fail, το κόμμα των Πράσινων και οι Ανεξάρτητοι από 15%, ενώ το Sinn Fein 13%. «Οι Πράσινοι της Ιρλανδίας επιστρέφουν στην κυβέρνηση», γράφουν διεθνή μέσα.
  • Στην Κύπρο ο ΔΗΣΥ συγκέντρωσε το 31,8%, το ΑΚΕΛ 26%, το ΔΗΚΟ 11,9%, το ΕΔΕΚ 9,8%, το ΕΛΑΜ 8,8%, το ΔΗΠΑ 4,1% και η Συμμαχία- Οικολόγοι 3,3%. Η Κύπρος διαθέτει έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κατανέμονται εξίσου στο ΕΛΚ, το ΕΣΚ και την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά. Οι έντεκα έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατανέμονται ως εξής: 4 στο ΕΛΚ, 1 στο ALDE, 2 στους Πράσινους και 4 στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.
  • Βάσει των εκτιμήσεων στη Μάλτα το κυβερνών Εργατικό Κόμμα συγκέντρωσε το 55% και το Εθνικιστικό Κόμμα 37%. Οι έξι έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μοιράζονται 4 στο ΕΣΚ και 2 στο ΕΛΚ.
  • Στην Ολλανδία το Εργατικό Κόμμα (PvdA) συγκέντρωσε το 18,1%, το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) 15%, CDA 12,3%, το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία 11%, οι Πράσινοι 10,5%. Η χώρα διαθέτει 26 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βάσει των αποτελεσμάτων το ΕΣΚ συγκεντρώνει 5 έδρες, οι Πράσινοι 3, το ALDE 6, το ΕΛΚ 4, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 5, η Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία 3, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 1 και η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) 1.
  • Το κυβερνών κόμμα GERB του συντηρητικού πρωθυπουργού της ΒουλγαρίαςΜπόικο Μπορίσοφ αναμένεται ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, με ποσοστό 30,5-32,7%, σύμφωνα με τα exit polls δύο ανεξάρτητων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές (23,2-25,4%), ενώ το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) της τουρκικής μειονότητας εκτιμάται ότι θα αποσπάσει ποσοστό 12,8-13,6%.
  • Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Σουηδία, με ποσοστό 25,10% και εκλέγουν πέντε βουλευτές,σύμφωνα με τα exit polls. Στη δεύτερη θέση, το κόμμα των Νέων Μετριοπαθών με ποσοστό 17,6% και 4 έδρες ενώ σε μικρό απόσταση (16,9%) ακολουθούν οι Δημοκράτες της Σουηδίας, με 3 έδρες. Από δύο έδρες κερδίζουν το Κεντρώο Κόμμα, οι Πράσινοι και οι Χριστιανοδημοκράτες ενώ το Κόμμα της Αριστεράς και οι Φιλελεύθεροι θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 1 έδρα.
  • Στη Δανία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίζει επίσης τις εκλογές με ποσοστό 23,3% και εκλέγει 3 ευρωβουλευτές, όσους και το Φιλελεύθερο (Venstre) που αποσπά ποσοστό 20,5%. Από δύο έδρες κερδίζουν το Λαϊκό Κόμμα (13,2%) και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό (12,3%) και από 1, το Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα, η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία και το Συντηρητικό κόμμα που συγκέντρωσαν μονοψήφια ποσοστά.
  • Πρώτο κόμμα στην Πορτογαλία αναδείχτηκε το Σοσιαλιστικό, με ποσοστό 32% και 8 έδρες. Πέντε έδρες κέρδισαν οι Σοσιαλδημοκράτες (22%), 3 το Μπλοκ της Αριστεράς (10,5%), από δύο η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους και το Λαϊκό Κόμμα και μία το κόμμα PAN (Πρόσωπα-Ζώα-Φύση).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας