Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ: Ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων

1592
συνταξιούχων

Η μόνη λύση για το Ασφαλιστικό Σύστημα

Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δεινοπαθεί και οι αλλεπάλληλες «μεταρρυθμίσεις» που σοφίστηκαν κυβερνήσεις και δανειστές-στα χρόνια του Μνημονίου- αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.

Επιδείνωσαν τις συνθήκες ζωής των συνταξιούχων και έφεραν τα ασφαλιστικά Ταμεία ένα βήμα πριν το κραχ.

Η λύση βρίσκεται μπροστά στα μάτια των ιθυνόντων και ακούει στο όνομα ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων, στα πρότυπα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Λύση που αν εφαρμοστεί, θα εξασφαλίσει την ρευστότητα των Ταμείων, θα τα καταστήσει βιώσιμα και παράλληλα θα εξαλείψει την ανάγκη για νέες περικοπές στις συντάξεις.

Ανακεφαλαιοποίηση, που νομιμοποιείται πλήρως σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο από τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που πραγματοποιήθηκαν με το πρόσχημα του PSI, αλλά κυρίως νομιμοποιείται από τις ανάγκες της κοινωνίας για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γίνει με συνευθύνη των δανειστών και οι ανάγκες για να πραγματοποιηθεί με επάρκεια, υπολογίζονται-βάσει μελετών- στα 40-45 δισ.ευρώ.

Το ποσό αυτό αντιστοιχίζεται στις απώλειες των Ασφαλιστικών Ταμείων από το Μνημόνιο, δηλαδή: από την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών, την ανασφάλιστη εργασία, τη γενίκευση της εργασιακής ευελιξίας, τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση των κοινωνικών πόρων.

Οι προτάσεις μας, έχουν τον χαρακτήρα της αρχικής προσέγγισης του μείζονος θέματος της ανακεφαλαιοποίησης και στηρίζονται στους παρακάτω κύριους άξονες και μοχλούς ενεργοποίησης.
1.Ενεργοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων, που είχαν προβλεφθεί στο τρίτο Μνημόνιο και αφορούσαν μελλοντική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Χρήματα που παραμένουν σε «αδράνεια», καθώς άπαντες-πολιτικοί και τραπεζίτες- αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Το εν λόγω αδιάθετο ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, καθώς υπολογίζεται στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
2.Εξεύρεση επιπρόσθετων «πηγών» χρηματοδότησης με:

  • Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας (υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο).
  • Εξοικονόμηση πόρων από ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και οργανισμών του Δημοσίου, καθώς και από την πώληση ακίνητων.
  • Εξεύρεση πόρων από την αξιοποίηση της περιουσίας των ίδιων των Ταμείων, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε τη δημιουργία ενός κρατικού οργανισμού διαχείρισης της περιουσίας (Real Estate), o οποίος θα χρηματοδοτεί απρόσκοπτα τα ασφαλιστικά ταμεία και το ασφαλιστικό σύστημα. Ο εν λόγω κρατικός φορέας Real Estate, θα έχει τη δυνατότητα δανεισμού με την εγγύηση του δημοσίου και την «ευελιξία» να εκδίδει ομόλογα ακινήτων των ασφαλιστικών Ταμείων.
Ομόλογα τα οποία θα εξασφάλιζαν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση (συμμετοχή του ESM στον σχεδιασμό τους), θα διατίθενται στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και θα χρηματοδοτούν έτσι με επάρκεια τις ανάγκες ρευστότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας