Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής κρατείται, μέχρι αυτήν την ώρα, ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, ο οποίος συνελήφθη μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να κάνει δεκτή την απαράδεκτη προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου για προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου, η οποία διενεργήθηκε ουσιαστικά με παραγγελία του Erdogan.
Ο Τούρκος στρατιωτικός συνελήφθη από αστυνομικούς στην Υπηρεσία Ασύλου όπου είχε μεταβεί με τον δικηγόρο του, με βάση διοικητική απόφαση για κράτηση του, καθώς η προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου τον επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση, γι’ αυτό θα μεταφερθεί και πάλι στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου θα παραμείνει ως διοικητικά κρατούμενος.
Νωρίτερα την Δευτέρα, η πρόεδρος του Θ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενία Μυλωνοπούλου, η οποία έκανε δεκτό το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου για χορήγηση προσωρινής διαταγής, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.
Παράλληλα, η προσωρινή διαταγή αναφέρει ότι η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται πως η αίτηση ακύρωσης του ασύλου θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο αναμένεται να έχει το ΣτΕ, καθώς ο Τούρκος στρατιωτικός έχει το δικαίωμα άσκησης έφεσης επί της απόφασης που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο.
Άγκυρα: Περιμένουμε το συντομότερο την έκδοση των οκτώ αξιωματικών
Η Τουρκία περιμένει την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οι δηλώσεις Μποτζντάγκ ήρθαν μετά από τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, δείχνοντας ότι πρόθεση της Άγκυρας είναι να μην υποχωρήσει στο αίτημά της για έκδοση των οκτώ αξιωματικών παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία έχει απαγορευθεί κάθε τέτοιο ενδεχόμενο λόγω φόβων ότι δεν θα λάβουν δίκαιη δίκη για τη φερόμενη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα του 2016.
Η δήλωση Μποζντάγκ συνιστά, επίσης, έμμεση απόρριψη της ιδέας του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, περί δίκης των οκτώ στην Ελλάδα.