Το Σάββατο αναμένεται η θερμότερη μέρα της εβδομάδας και δεν αποκλείεται να σπάσει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 47,8 βαθμών Κελσίου που κρατά η Αθήνα από τις 10 Ιουλίου 1977 – Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα σημειωθούν θερμοκρασίες πάνω από τις φυσιολογικές στο διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο
«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην Ευρώπη για το άνευ προηγουμένου «κύμα» καύσωνα καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να «σπάσει» τα επόμενα 24ωρα πολλά ρεκόρ, ειδικά στην Ιβηρική χερσόνησο, κάνοντας τους ειδικούς να μιλούν για τον «καύσωνα της χιλιετίας».
Αν και οι παραθεριστές αναμένουν συνήθως θερμοκρασίες γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου αυτή την περίοδο στην Ισπανία και την Πορτογαλία, δεν αποκλείεται το θερμόμετρο να πλησιάσει τους 50 C και πολλοί ειδικοί ήδη μιλούν για τον «καύσωνα της χιλιετίας»!
Το Σάββατο αναμένεται να είναι η θερμότερη μέρα της εβδομάδας και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους δεν αποκλείεται στην Ιβηρική να σπάσει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 47,8 βαθμών Κελσίου που κρατά η Αθήνα από τις 10 Ιουλίου του 1977!
Αν και οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν στα ηπειρωτικά, οι συνθήκες δεν θα είναι πολύ καλύτερες σε παράκτιες περιοχές και θέρετρα όπου συχνάζουν εκατομμύρια ντόπιοι και τουρίστες… Ήδη η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Αemet έχει σημάνει συναγερμό στη μισή χώρα.
Η Μαδρίτη «έλιωνε» χθες στους 40 C, η Σεβίλλη και η Κόρντομπα «ψήνονταν» στους 41o C και σήμερα το θερμόμετρο αναμένεται να εκτιναχθεί στους 44o στην περιοχή Μπανταχόθ, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία.
Οι Αρχές καλούν τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες -ηλικιωμένους και παιδιά- να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, να χρησιμοποιούν αντηλιακά, να προτιμούν τους κλιματιζόμενους κλειστούς χώρους και να πίνουν άφθονα υγρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία δεν πρόκειται να πέσει απόψε κάτω από τους 25 βαθμούς στη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα, ενώ θα συνεχίσει να ανεβαίνει τα επόμενα 24ωρα.
Το σύστημα υψηλής πίεσης που έρχεται από την Αφρική αναμένεται να μετατρέψει σε φούρνο και τη νοτιοδυτική Γαλλία.
Η χώρα «βράζει» εδώ και αρκετό διάστημα και μέχρι το Σαββατοκύριακο που αναμένονται «σαραντάρια» τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν μηνύματα για τα μέσα προστασίας από τη θερμοπληξία και την αφυδάτωση, υπό τον φόβο μιας επανάληψης του φονικού καύσωνα του 2003, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14.800 ανθρώπους.
Γαλλία
Στη Γαλλία, που «ψήνεται» εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι μετεωρολόγοι περιμένουν «σαραντάρια» που θα κρατήσουν ώς και το Σαββατοκύριακο: όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοσταθμοί ξεκίνησαν από χτες, με εντολή της υπουργού Υγείας Ανιές Μπιζέν, να μεταδίδουν υποχρεωτικά σειρά από προειδοποιητικά σποτάκια για τα μέσα προστασίας από την αφυδάτωση και τη θερμοπληξία, καθώς οι αρχές φοβούνται επανάληψη του καύσωνα του 2003, όταν πέθαναν συνολικά πάνω από 14.800 άνθρωποι, κυρίως από τις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες», όπως οι υπερήλικες, οι πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα, οι άστεγοι κ.ά.
Ανάλογη καμπάνια θα γίνει και στους δημοφιλέστερους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Οι κλήσεις προς τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας από πολίτες άνω των 75 ετών διπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες μέρες.
Οι θερμοκρασίες στη νοτιοανατολική Γαλλία κυμάνθηκαν χτες μεταξύ 36 και 39 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France, η οποία διευκρίνισε πως τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η άνοδος των θερμοκρασιών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Ιταλία
Και η Ιταλία όμως ετοιμάζεται για τα χειρότερα, καθώς η γειτονική χώρα περνάει τη στατιστικά πιο ζεστή -ώς τώρα- εβδομάδα του χρόνου, με θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς Κελσίου – ιδίως στην κεντρική και τη βόρεια Ιταλία, αλλά και στη Σαρδηνία. Ο υδράργυρος «λιώνει» σε Γένοβα, Περούτζια και Μπολόνια, ενώ και στη Ρώμη επικρατεί πνιγηρή ατμόσφαιρα λόγω της υγρασίας, αν και η θερμοκρασία δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τους 36 βαθμούς.
Ο καύσωνας θα κρατήσει, λένε, ώς τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ επικρατεί μεγάλη ανησυχία και για επανάληψη των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται ήδη σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.
Μαζικοί θάνατοι ψαριών στη Γερμανία
Στη Γερμανία, το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 39 βαθμούς και η μετεωρολογική υπηρεσία εκτιμά ότι μπορεί να σπάσει το ιστορικό ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου. Η θερμοκρασία του νερού στον Ρήνο και τον Ελβα έχει αυξηθεί τόσο ώστε σημειώνονται μαζικοί θάνατοι ψαριών από ασφυξία σε αρκετές λίμνες: ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από πέντε τόνοι νεκρών ψαριών, ενώ οι αρχές του κρατιδίου του Αμβούργου διέταξαν χτες να διοχετευτεί φρέσκο νερό σε σειρά λιμνών, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά οξυγόνου.
Καύσωνας και σε Πολωνία και Βρετανία
Την περασμένη εβδομάδα οι πολωνικές Αρχές απαγόρευσαν το κολύμπι σε πάνω από 50 παραλίες κατά μήκος των ακτών της χώρας στη Βαλτική, λόγω της ανάπτυξης τοξικών βακτηριδίων στην ασυνήθιστα ζεστή θάλασσα.
Και στη Βρετανία αναμένεται να επιστρέψει ο καύσωνας, μετά την πρόσκαιρη υποχώρηση. Ενώ ο Βορράς αναμένεται να χτυπηθεί από βροχές, ο Βρετανικός νότος «φλερτάρει» με θερμοκραίες που θα αγγίξουν τους 35 βαθμούς.
Ζέστη άνω του φυσιολογικού μέχρι τον Οκτώβριο
Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα σημειωθούν θερμοκρασίες πάνω από τις φυσιολογικές στο διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, δείχνουν οι προγνώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας The Weather Company.
«Οι συνθήκες ζεστού και ξηρού θέρους συνεχίσθηκαν τον Ιούλιο στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας/δυτικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας», δήλωσε ο Τοντ Κρόφορντ, ο επικεφαλής των μετεωρολόγων της υπηρεσίας.
«Περιμένουμε ότι αυτό θα συνεχισθεί τον Αύγουστο, παρόλο που υπάρχουν τώρα μερικές ενδείξεις ότι η χαμηλή πίεση … μπορεί να δώσει τη θέση της σε υψηλότερες πιέσεις κάποια στιγμή τον Αύγουστο, κάτι που θα μειώσει τον κίνδυνο της ακραίας ζέστης τουλάχιστον στο δυτικό άκρο της Ευρώπης».
Η υπηρεσία The Weather Company, η οποία ανήκει στην IBM, παρέχει καιρικές προγνώσεις στους τομείς των εμπορευμάτων και της ενέργειας.
Αύγουστος:
Σκανδιναβία — Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βρετανία — Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη — Θερμότερη από το φυσιολογικό
Νότια ηπειρωτική Ευρώπη — Θερμότερη από το φυσιολογικό, με εξαίρεση την Ιβηρική και το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης
Σεπτέμβριος:
Σκανδιναβία — Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βρετανία — Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη — Θερμότερη από το φυσιολογικό
Νότια ηπειρωτική Ευρώπη — Δροσερότερη από το φυσιολογικό, εκτός από την Ιβηρική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Οκτώβριος:
Σκανδιναβία — Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βρετανία — Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη — Θερμότερη από το φυσιολογικό
Νότια ηπειρωτική Ευρώπη — Δροσερότερη από το κανονικό στα νοτιοανατολικά· θερμότερη από το φυσιολογικό στα νοτιοδυτικά