Συνάντηση Putin – Erdogan: ο Τούρκος Πρόεδρος ψάχνει για καταφύγιο στη Ρωσία

1991
σότσι

Θετικό βήμα σε σχέσεις «λυκοφιλίας» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνάντηση Putin – Erdogan.
Η Ρωσία θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτική στη στήριξη στην Τουρκία, ενώ η επίσημη Ελλάδα ούτε τώρα μπορεί να αντιληφθεί τις τεράστιες απώλειές της από την εγκατάλειψη της ειδικής στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Ρωσίας, που προωθούσε ο Παν. Λαφαζάνης.
Η Μόσχα είναι ευχαριστημένη για το γεγονός ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις αποκαθίστανται με ταχείς ρυθμούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος, αφού υπενθύμισε ότι από το 2014, όταν συνεδρίασε το Συμβούλιο Συνεργασίας σε επίπεδο κορυφής, μέχρι σήμερα έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του οποίου συνέβησαν πολλά γεγονότα, επεσήμανε ότι «το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι ρωσοτουρκικές σχέσεις να περάσουν σε επίπεδο αντάξιο των χωρών μας».
Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν με πρωτοβουλία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπιναλί Γιλντιρίμ αντίστοιχα, «ώστε να αποκατασταθεί πλήρως σε όλους τους τομείς η συνεργασία», ενώ τόνισε ότι συνεχίζεται η συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και η υλοποίηση μεγάλων έργων.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και συγκεκριμένα των δύο υπουργείων Άμυνας στη Συρία, λέγοντας ότι υπάρχει «αποτελεσματικός διάλογος που βασίζεται στην εμπιστοσύνη».
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει ότι «οι δύο ηγέτες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους, θα δώσουν τεράστια σημασία στα ζητήματα που σχετίζονται με την Συρία, με την ασφάλεια και με την πορεία των ερευνών που σχετίζονται με την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στην Άγκυρα».
Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης, ότι στο πλαίσιο του συριακού ζητήματος θα συζητηθεί το ζήτημα «της πολιτικής διευθέτησης και της στρατιωτικής συνεργασίας». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ζήτημα αυτό, ο κ. Πεσκόφ είπε χαρακτηριστικά ότι «Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας και πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι Ρώσοι στρατιωτικοί συνεχίζουν το έργο τους που αφορά στην υποστήριξη των συριακών ενόπλων δυνάμεων και αυτό απαιτεί μια πολύ στενή συνεργασία και συντονισμό».

Ερντογάν: Συνεργασία με τη Ρωσία σε ενέργεια και αμυντική βιομηχανία

O πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι τα βασικά στοιχεία της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, είναι οι τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και ο ενεργειακός τομέας. Να σημειωθεί εδώ η πρόοδος που επετεύχθη στο ζήτημα του Turkish Stream, αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα διέρχεται από Τουρκία και τον οποίο ακύρωσε η κυβέρνηση Τσίπρα στο ελληνικό έδαφος, ματαιώνοντας, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, την σχετική επωφελή συμφωνία Λαφαζάνη – Novak.
«Θεωρώ, ότι σήμερα βασικά στοιχεία στη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, έγιναν η αμυντική βιομηχανία, ο ενεργειακός τομέας και άλλοι τομείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η ρωσική επενδυτική εταιρεία Russian Direct Investment Fund και η τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, θα επενδύσουν το ποσό των 200 εκατομμυρίων η καθεμία σε διάφορα έργα στην Ρωσία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Russian Direct Investment Fund Κιρίλ Ντμίτριεφ, «σήμερα υπεγράφη η πρώτη συμφωνία με την τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, η οποία επενδύει σε υποδομές και κατασκευές και μαζί θα επενδύσουμε στις κατασκευές νοσοκομείων στην επικράτεια της Ρωσίας».
Ο ίδιος προσέθεσε ότι η τουρκική εταιρεία θα επενδύσει και σε άλλους τομείς, ενώ νωρίτερα η ρωσική επενδυτική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργηθεί ένα κοινό ρωσο-τουρκικό επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας