Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για ΑΟΖ. Ανεπίτρεπτες οι υποχωρήσεις μας στα αλιευτικά δικαιώματα

2570
συμφωνία

Υπογράφηκε τελικά από τον Νίκο Δένδια και τον Λουίτζι Ντι Μάιο σήμερα συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία οριοθετεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ανάμεσα στις δύο χώρες.

Δυστυχώς, για να πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία, η Ελλάδα προέβη μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις σε μια ανεπίτρεπτη υποχώρηση, παραχωρώντας στην Ιταλία την άσκηση αλιευτικών δικαιωμάτων έως τα 6 ν.μ από τις ελληνικές ακτές και τις ακτές των νησιών του Ιονίου. Υποχώρηση που δεν προβλέπεται με κανέναν τρόπο από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις συμφωνίες στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Να σημειώσουμε ότι στη θαλάσσια έκταση μεταξύ 6 και 12 ν.μ από τις δυτικές ακτές της χώρας μας και τις ακτές των νησιών του Ιονίου περιέχονται ιδιαίτερα πλούσια αλιεύματα και ειδικά οι λεγόμενες κόκκινες γαρίδες, τα οποία θα μονοπωλήσει, σχεδόν, ο τεράστιος και σύγχρονος ιταλικός αλιευτικός στόλος.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ο κίνδυνος οι υποχωρήσεις της Ελλάδας στη συμφωνία με την Ιταλία να προκαλέσουν προηγούμενο και για ανάλογες συμφωνίες για την ΑΟΖ που θα συνάψει η Ελλάδα με άλλες γειτονικές χώρες.

Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί επίσης η μειωμένη επήρεια σε ΑΟΖ που απεδόθη με την  Ελληνο-ιταλική Συμφωνία σε ελληνικά νησιά, όπως τα διαπόντια (70%) και οι Στροφάδες (32%), πράγμα που προκαλεί προηγούμενο  για ανάλογες οριοθετήσεις με μικρά νησιά και συστοιχίες νησιών στο Αιγαίο, στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου κ.λ.π

Κατά τη συνάντηση Νίκου Δένδια και Λουίτζι Ντι Μαΐο συμφωνήθηκε, επίσης, η άρση των περιοριστικών μέτρων που είχε ανακοινώσει η Ελλάδα για την έλευση Ιταλών πολιτών στη χώρα μας. Τα μέτρα θα αρθούν σταδιακά και από το τέλος του μήνα θα αρθεί ο οποιοσδήποτε περιορισμός σε Ιταλούς τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν την χώρα μας, πράγμα που χαιρέτησε ιδιαίτερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας