Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για ΑΟΖ:Αυτό ήταν το «αγκάθι» ετών–Γιατί δεν υπέγραφαν

2162
αοζ

Σε συμφωνία ιστορικής σημασίας για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο κατέληξαν Ελλάδα και Ιταλία. Τη συμφωνία σχολιάζει στο Sputnik ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας–Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Όλες οι λεπτομέρειες έχουν συμφωνηθεί εδώ και χρόνια. Δεν είναι κάτι πρόσφατο. Η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας έχει έναν υψηλό συμβολισμό, ως αντίβαρο στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, και τις ενέργειες της Τουρκίας σχολιάζει στο Sputnik ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Η Ελλάδα δείχνει ότι κλείνει τις εκκρεμότητές της και αυτή φαίνεται ότι είναι μια κίνηση για τη σωστή ερμηνεία του διεθνούς δικαίου και όχι σύμφωνα με την ερμηνεία που επιλέγουν οι Τούρκοι» προσθέτει ο καθηγητής.

Ωστόσο υπήρχε πάντοτε ένα «ακανθώδες» ζήτημα.

Οι Ιταλοί δεν υπέγραφαν καθώς τους απασχολεί αρκετά η… κόκκινη γαρίδα στο Ιόνιο.

«Τα αλιευτικά δικαιώματα των Ιταλών ψαράδων μπλόκαραν τη συμφωνία. Οι Ιταλοί δεν ήθελαν μέχρι τώρα να υπογράψουν την οριοθέτηση, καθώς θεωρούσαν ότι με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, δεν θα τους επέτρεπε η Ελλάδα να ψαρεύουν μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια» αναφέρει ο καθηγητής.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν το δέχονταν έως σήμερα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας σημαίνει ότι υπαναχώρησε η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με αυτό.

“Μένει να δούμε ποιες είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες”.

Το μείζον ζήτημα είναι μετά την Ιταλία, η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, αλλά πάνω από όλα με την Αίγυπτο.

Ερωτηθείς αν με την Αλβανία είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο, απαντά:

«Μάλλον οι Αλβανοί έχουν περισσότερη ανάγκη την Ελλάδα παρά την Τουρκία για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι η Τουρκία τρέχει να προλάβει καθώς γνωρίζει ότι η Ελλάδα συζητά με την Αίγυπτο. Γνωρίζει πως δεν αποκλείεται να υπάρξει σύντομα μια πολιτική συμφωνία και για αυτό προσπαθεί να επιταχύνει τις εξελίξεις όσον αφορά τις γεωτρήσεις.

*Πηγή: sputnik.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας