Συμβούλιο Ασφάλειας ΟΗΕ: Καταδικάζουμε τη χρήση βίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

889
ναγκόρνο

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ καταδίκασαν, με ανακοίνωσή τους την Τρίτη (29/09, τοπική ώρα), τη χρήση βίας στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν .

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με αναφορές για εχθροπραξίες μεγάλης κλίμακας κατά μήκος της γραμμής επαφής στη ζώνη σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Καταδικάζουν, ακόμα, έντονα τη χρήση βίας και εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια ζωών. Tα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας εκφράζουν την υποστήριξή τους στο κάλεσμα για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, αποκλιμάκωση και επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση».

Πώς κλιμακώθηκε η ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή (27/09), ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, συγκεκριμένα, στη γραμμή επαφής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην κλιμάκωση, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη επιδείνωση της κατάστασης και θα κάνει τη σύγκρουση να επεκταθεί.

Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε αυτό που χαρακτηρίζει ως «αντεπίθεση», ενώ οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησαν το Μπακού για πυροβολισμούς εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ.

Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν μόνο στρατιωτικό νόμο και αυτόν μερικώς.

Κίνδυνος για γενικευμένη σύρραξη και αποσταθεροποίηση του νότιου Καυκάσου

Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν σε έναν διάλογο, που διευκολύνεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χωρίς προϋποθέσεις.

Η παρέμβαση έρχεται τη στιγμή που οι μάχες είναι οι πλέον πολύνεκρες από το 2016 με αναλυτές να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη και αποσταθεροποίηση του νότιου Καυκάσου.

Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην έκκληση που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στα δύο μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να ξαναρχίσουν δίχως καθυστέρηση εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις.

Τα κράτη μέλη εξέφρασαν τη λύπη τους για την απώλεια άμαχου πληθυσμού και την ανησυχία τους για τις τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για «στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας» κατά μήκος της αποκαλούμενης γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κείμενο που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της λεγόμενης Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δηλαδή, των ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας