Στρατούλης στη Γαλικία: Τα μνημόνια κατεδάφισαν τις συντάξεις στην Ελλάδα

2134
στρατούλης

Θερμή υποδοχή ψηφίσματος αλληλεγγύης σε Π. Λαφαζάνη και στους άλλους διωκόμενους αγωνιστές

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος Πολιτικής Γραμματείας της “ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ” και πρώην Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, συμμετείχε και μίλησε ως ένας εκ των βασικών ομιλητών στην ευρωπαϊκή  Διάσκεψη, που διοργανώθηκε από την Εναλλακτική Αριστερά Γαλικίας, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτίνας του Lidia Senra στις 28-29 Σεπτεμβρίου 2018, με θέμα “Το μέλλον των συντάξεων. Γαλικία, Ισπανικό κράτος και Ευρώπη” και πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι των Συνεδρίων (Sala Obradoiro) στην πρωτεύουσα της Γαλικίας (αυτόνομης περιοχής της Ισπανίας) Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Ο Δημήτρης Στρατούλης μίλησε για τις «Εμπειρίες για την κοινωνική ασφάλιση σε ευρωπαϊκές χώρες, που εφαρμόστηκαν μνημόνια. Παρουσίασε αναλυτικά, πως με τα 3 μνημόνια «διάσωσης» οι δανειστές της Ελλάδας και οι κυβερνήσεις της από το 2010 μέχρι σήμερα κατεδάφισαν τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση και φτωχοποίησαν τους συνταξιούχους.

Επίσης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες διώξεις στην Ελλάδα του γραμματέα της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Π. Λαφαζάνη και άλλων αγωνιστών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και περιουσιών υπερχρεωμένων στις τράπεζες και το δημόσιο νοικοκυριών και ζήτησε την πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης γι αυτές και την αλληλεγγύη των συμμετεχόντων στην διάσκεψη προς τους διωκόμενους αγωνιστές.

               Στο τέλος της ομιλίας του παρουσίασε σχέδιο ψηφίσματος για αλληλεγγύη στον Π. Λαφαζάνη και τους άλλους διωκόμενους αγωνιστές, το οποίο υποδέχτηκαν οι εκατοντάδες συμμετέχοντες με θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα που κράτησε αρκετά λεπτά.

Το ψήφισμα είναι το εξής:

 

Ψήφισμα

Σχετικά με την ποινικοποίηση της συμμετοχής του Γραμματέα και μελών της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στους  αγώνες κατά των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών στην Ελλάδα.

Καταγγέλλουμε την κλήση από την Αστυνομία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Γραμματέα της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ  και δεκάδων μελών της για την συμμετοχή τους στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και εξώσεων λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Καταδικάζουμε πολιτικά αυτή την αντιδημοκρατική και αυταρχική πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης, σε βάρος του Γραμματέα της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και μελών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, τους εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας και ζητάμε να σταματήσει άμεσα η ποινικοποίηση των αγώνων τους.

Σαντιάγο ντε Κομποστέλα Γαλικία 28-9-2018

 

Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία του Δημήτρη Στρατούλη

 

«Σύντροφοι και συντρόφισσες

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, σας μεταφέρω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία αυτής της σημαντικής διάσκεψής σας.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με την ενημέρωσή σας για ένα γεγονός πρόσφατο και πολύ σημαντικό για μας στην Ελλάδα.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, που γίνονται στην Ελλάδα, ενάντια σε δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς και εξώσεις λαϊκών κατοικιών και μικρών περιουσιών, υπερχρεωμένων στις τράπεζες και το δημόσιο λαϊκών νοικοκυριών.

Με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης ο Γραμματέας της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Παναγιώτης Λαφαζάνης και δεκάδες μέλη και στελέχη μας παραπέμπονται στα ποινικά δικαστήρια, γιατί συμμετέχουν στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και των εξώσεων. Σας καλούμε να καταδικάσετε την ποινικοποίηση των αγώνων μας και την αλληλεγγύη και συμπαράστασή σας και έχω καταθέσει στο προεδρείο και σχετικό ψήφισμα.

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Η ΕΕ και η Ευρωζώνη προωθούν με ιδεολογική εμμονή το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της απορυθμισμένης εργασίας και την αντικατάσταση των δημόσιων αναδιανεμητικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης με κεφαλαιοποιητικά και με την ιδιωτική ασφάλιση.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα μνημόνια, δήθεν διάσωσης αλλά στην ουσία σκληρής λιτότητας, που εφαρμόστηκαν στις χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου, φόρτωσαν τα βάρη στους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

 

Στην Ελλάδα έχει συντελεστεί μία κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή.

 

Με τα 3 μνημόνια της λιτότητας, που εφάρμοσαν στην Ελλάδα, αύξησαν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, μείωσαν τις συντάξεις, αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσαν τη δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και ενίσχυσαν τα ατομικά – κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά της σε βάρος των δημόσιων – αναδιανεμητικών.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις, σε εφαρμογή των τριών μνημονίων με ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, μείωσαν 26 φορές τις κύριες, τις επικουρικές συντάξεις και τις άλλες συνταξιοδοτικές παροχές, συνολικά κατά 50%. Από αυτές τις μειώσεις δεν εξαιρέθηκαν ούτε τα Άτομα με Αναπηρία ούτε οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 300 – 500 ευρώ το μήνα. Οι συνταξιούχοι της χώρας μας έχασαν από αυτές τις μειώσεις συντάξεων περισσότερα από 52 δις ευρώ.

Νέες μειώσεις συντάξεων μέχρι και 25% προβλέπονται από 1 Ιανουαρίου 2019. Οι συνταξιούχοι από τις νέες αυτές μειώσεις θα χάσουν μέχρι το 2022 άλλα 20 δις ευρώ, επιπλέον όσων έχασαν την τελευταία 8ετία. Δηλαδή, οι συντάξεις τους θα μειωθούν από 45 μέχρι 350 ευρώ το μήνα και επομένως θα χάσουν μέχρι και 2 συντάξεις το χρόνο.

Επίσης, όλοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από 1-1-2020 θα χάσουν επιπλέον 650 ευρώ ετησίως, δηλαδή άλλο ένα μισθό ή άλλη μία σύνταξη ετησίως, λόγω μείωσης του αφορολογήτου ορίου κατά 40%.

 

Νέες μειώσεις συντάξεων θα επιβληθούν και μετά το 2022, προκειμένου η χώρα μας να πραγματοποιήσει τα υπέρογκα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα, 2,2% του ΑΕΠ, που έχει συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση με τους δανειστές για πολλά χρόνια, μέχρι το 2060!

 

Με τις πολιτικές λιτότητας των μνημονίων «διάσωσης», εκτός από τα εισοδήματα των συνταξιούχων, μειώθηκαν και τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης κατά δεκάδες δις ευρώ και υπονομεύτηκε η οικονομική βάση και η βιωσιμότητά της.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης των μισθών (28%), της μεγάλης αύξησης της ανεργίας και των ελαστικών μορφών εργασίας – και κυρίως της μερικής απασχόλησης – και της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και από τη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, από 18 δις ευρώ ετησίως σε 12 δις ευρώ και προοπτικά στα 10 δις ευρώ. Επίσης, από τη διαγραφή – κούρεμα (PSI) το 2012 των ομολόγων του δημοσίου που κατείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία ως περιουσιακά τους στοιχεία.

Επομένως τα τρία Μνημόνια της λιτότητας οδήγησαν σε κατεδάφιση τις συντάξεις και τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και σε φτωχοποίηση τους συνταξιούχους.

Εάν από 1-1-2019 εφαρμοστούν και οι νέες μειώσεις συντάξεων, που η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές, οι συνταξιούχοι θα οδηγηθούν σε κοινωνική γενοκτονία.

 

Ανάγκη ευρωπαϊκού συντονισμού αριστερών δυνάμεων και κοινωνικών αγώνων.

 

Κατά τη γνώμη μου, το νεοφιλελεύθερο σύστημα που έχει οικοδομηθεί στην ΕΕ δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί. Πρέπει, με τους αγώνες των αριστερών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων, να ανατραπεί και να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο σχέσεων ισότιμης συνεργασίας ανεξάρτητων και κυρίαρχων χωρών και λαών της Ευρώπης.

Παράλληλα, όμως, θεωρώ σημαντική οποιαδήποτε κοινή πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία κοινωνικών κινημάτων  και δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων, η οποία αμφισβητεί το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Όσο αφορά την κοινωνική ασφάλιση, οι Αριστερές δυνάμεις και τα κοινωνικά κινήματα μπορούμε και πρέπει να αναζητήσουμε κοινούς στόχους, που να αρθούν πάνω από τις διαφορετικότητες που υπάρχουν σε αυτό τον τομέα από χώρα σε χώρα. Τέτοια κοινά πεδία διεκδίκησης θα μπορούσαν να είναι:

  • Κατάργηση της λιτότητας και προώθηση μίας φιλολαϊκής ανάπτυξης, η οποία να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να αναδιανέμει εισοδήματα και δικαιώματα υπέρ των εργαζομένων και συνταξιούχων.
  • Αύξηση της απασχόλησης με κεντρικό μοχλό την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας και με πολιτικές, που θα αυξάνουν την πλήρη και σταθερή εργασία σε βάρος της ελαστικής και θα δημιουργούν πρόσθετη απασχόληση στον κοινωνικό τομέα, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.
  • Κοινωνική και οικονομική ένταξη των μεταναστών με πλήρη ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.
  • Δραστικός περιορισμός της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
  • Αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος με δημόσιες κοινωνικές πολιτικές ενίσχυσης της οικογένειας και των νέων.
  • Στήριξη δημόσιων αναδιανεμητικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, που να βασίζονται στην αλληλεγγύη γενεών, εργαζομένων – ανέργων, εργαζομένων – συνταξιούχων.
  • Επίτευξη, όχι μόνο της κοινωνικής αποτελεσματικότητας (αξιοπρεπείς συντάξεις), αλλά και της οικονομικής βιωσιμότητας των δημοσίων συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης με επαρκή τριμερή χρηματοδότησή της, δηλαδή από τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και από το δημόσιο.

 

Εναλλακτικές προτάσεις για το ελληνικό σύστημα κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Η Κοινωνική Ασφάλιση στην Ελλάδα δεν έχει υψηλές δαπάνες για συντάξεις, όπως ισχυρίζονται ψευδώς η ΕΕ, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Αντίθετα, οι δημόσιες δαπάνες για συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά στα 8 χρόνια των μνημονίων της λιτότητας. Επίσης, μειώθηκαν και τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης, όπως αναφέρθηκα αναλυτικά παραπάνω.

Επομένως, η δημόσια κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα μπορεί να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί, εάν καταργηθούν οι πολιτικές της λιτότητας, ώστε να αυξηθούν τα έσοδά της,  δηλαδή εάν:

  1. Ανακεφαλαιοποιηθεί, δηλαδή αποκατασταθούν με δημόσιους πόρους οι απώλειές της, από τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της από κυβερνήσεις και τράπεζες.
  2. Μειωθεί η ανεργία με την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.
  3. Μειωθεί η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία.
  4. Αυξηθούν οι μισθοί, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που ουσιαστικά έχουν καταργηθεί.
  5. Επαναρρυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις και περιοριστούν δραστικά οι ελαστικές μορφές εργασίας προς όφελος της πλήρους και σταθερής απασχόλησης.
  6. Αυξηθεί η κρατική χρηματοδότησή της κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τις ανάγκες της.
  7. Αξιοποιηθεί με ασφάλεια και αποδοτικότητα και όχι με κερδοσκοπικό ρίσκο η κινητή και ακίνητη περιουσία της.
  8. Γίνει βαθειά διαγραφή του δημοσίου χρέους της χώρας, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι δημόσιοι πόροι για την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, των κοινωνικών πολιτικών και της ανάπτυξης.

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, σε συνδυασμό με ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγικού μετασχηματισμού της, μπορούν να δώσουν την αναγκαία οικονομική ρευστότητα για να χρηματοδοτηθεί μια μεγάλη αύξηση των δημόσιων, κοινωνικών και ιδιωτικών επενδύσεων, να μειωθεί η ανεργία, να στηριχτεί οικονομικά η κοινωνική ασφάλιση.

 

Άμεσες προτεραιότητες μας για την Κοινωνική Ασφάλιση στην Ελλάδα.

 

  • Επαναφορά του δημόσιου – καθολικού – αναδιανεμητικού, αλληλέγγυου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με κατάργηση όλων των νόμων που ψηφίστηκαν στη διάρκεια των 3 μνημονίων λιτότητας, με τους οποίους το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατράπηκε κατά 70% σε κεφαλαιοποιητικό.
  • Να σταματήσουν οι μειώσεις συντάξεων και να γίνει σταδιακή αποκατάσταση τους στο επίπεδο που ήταν πριν το 2010, με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στην Ελλάδα απαιτείται η ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και των πολιτικών δυνάμεων που τις εφαρμόζουν. Αυτή η ανατροπή μπορεί να έρθει με την ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων και τη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, για την οποία η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ εργάζεται με συνέπεια.

Σύντροφοι και συντρόφισσες.

Και πάλι σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους και όλες καλή δύναμη και δυναμικούς και αποτελεσματικούς αγώνες.»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας