Στο Μεξικό ο Μοράλες. Η Ρωσία υπέρ του. Τραμπ απειλεί Βενεζουέλα-Νικαράγουα

1243
μοράλες

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Βολιβία, με τον Έβο Μοράλες να έχει καταφύγει στο Μεξικό, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών να συγκρούονται με τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, τη Ρωσία να τάσσεται στο πλευρό του αριστερού ηγέτη και τον Τραμπ να δηλώνει ότι η ανατροπή του είναι υπόδειγμα για ανάλογες κινήσεις σε Βενεζουέλα και Νικαράγουα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες επιβιβάστηκε σε μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος με προορισμό το Μεξικό, όπου του έχει προσφερθεί πολιτικό άσυλο, γνωστοποίησε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ.

«Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό», ανέφερε μέσω Twitter ο αριστερός πολιτικός, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη μεξικανική κυβέρνηση.

«Με πονά το ότι φεύγω από τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», πρόσθεσε ο Μοράλες.

Ενώ ο Εβο Μοράλες άφηνε πίσω του τη Βολιβία, η πρωτεύουσα Λα Πας προετοιμαζόταν για νύχτα σφοδρών συγκρούσεων, καθώς χιλιάδες υποστηρικτές του πραγματοποιούσαν πορεία προς την πρωτεύουσα, όπου υποστηρικτές των αντιπάλων του και αστυνομικοί έστηναν οδοφράγματα και οπλίζονταν.

Αστυνομικοί της μονάδας που είναι επιφορτισμένη με τη φύλαξη του κοινοβουλίου δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι περιμένουν σοβαρά επεισόδια. Ένας τους προεξόφλησε ότι θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Λα Πας, Χοσέ Μπαρενετσέα, είπε σε δηλώσεις του που αναμεταδόθηκαν από βολιβιανά τηλεοπτικά δίκτυα ότι ζήτησε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Γουίλιαμς Καλιμάν, να «επέμβει ο στρατός».

Ο Καλιμάν ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία εναντίον «βανδάλων».

Στο μεταξύ, πλήθος εξοργισμένων διαδηλωτών, υποστηρικτών του Εβο Μοράλες, ξεκίνησαν πορεία χθες Δευτέρα προς τη Λα Πας από τη γειτονική πόλη Ελ Άλτο, προπύργιο της Αριστεράς.

Ανεμίζοντας γουιπάλα, σημαίες στα χρώματα του συμβόλου αυτόχθονων λαών χωρών της Αμερικής, εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να βαδίζουν προς την πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Γύρω από την κεντρική πλατεία Μουρίγιο και σε άλλα σημεία της Λα Πας, υποστηρικτές πολιτικών παρατάξεων που εναντιώνονται στον Μοράλες έστηναν οδοφράγματα.

Δυτικός διπλωμάτης σημείωσε ότι οι περισσότερες ξένες πρεσβείες έκλεισαν κι έδωσαν οδηγίες στους υπαλλήλους τους να δουλέψουν από τα σπίτια τους. Η κατάσταση, εξήγησε, «είναι πολύ ανησυχητική. Επικρατούσε φόβος και πανικός χθες βράδυ. Νομίζω ότι ο κόσμος είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, φοβισμένος απόψε. Ο κίνδυνος μάλλον δεν κάνει διάκριση. Άνθρωποι μπορεί να βρεθούν μπλεγμένοι σε κάτι».

Κοινοβουλευτικοί που συζητούσαν επί της διαδικασίας για τον διορισμό μεταβατικής κυβέρνησης υπό τη δεύτερη αντιπρόεδρο της Γερουσίας της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες, υπό την αυστηρή φύλαξη της αστυνομίας, χρειάστηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα, είπε ένας εξ αυτών.

Η Τζανίνε Άνιες, η οποία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει υπηρεσιακή πρόεδρος, μετέβη αεροπορικώς στην πρωτεύουσα χθες. Μεταφέρθηκε στο κοινοβούλιο συνοδεία του στρατού.

«Εάν έχω την υποστήριξη εκείνων που συμμετείχαν σε αυτό το κίνημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία (όπως χαρακτήρισε το πραξικόπημα), θα αναλάβω την πρόκληση, θα κάνω μόνο αυτό που είναι απαραίτητο για να διοργανωθούν διαφανείς εκλογές», διαβεβαίωσε η Άνιες.

Πρόσθεσε ότι η Γερουσία κλήθηκε να συνεδριάσει σήμερα Τρίτη και προέτρεψε τα μέλη του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του πρώην προέδρου να συμμετάσχουν στις εργασίες για να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση.

Η παραίτηση του Μοράλες μένει ακόμα να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση της Βολιβίας, την ολομέλεια και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Η ολομέλεια προγραμματίζεται να αρχίσει να συνεδριάζει στις 16:00 [τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας] σήμερα Τρίτη, αλλά δεν είναι σαφές το κατά πόσον θα καταστεί εφικτό αυτό: στη Λα Πας επικρατεί συγκρουσιακή ατμόσφαιρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μοράλες είχε εξαγγείλει εκλογές για τον Δεκέμβριο, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Το πραξικόπημα ανέκοψε αυτή τη διαδικασία.

Ο Μοράλες επανέλαβε χθες τις κατηγορίες πως ο αντίπαλός του στις εκλογές Κάρλος Μέσα και ο ηγέτης οργάνωσης της αντιπολίτευσης που πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις, ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, συνωμότησαν για να τον ανατρέψουν και διαβεβαίωσε ότι «ο κόσμος και οι Βολιβιανοί πατριώτες αποκηρύσσουν αυτό το πραξικόπημα», ωστόσο κάλεσε «τον λαό» να μη θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη.

«Δεν μπορούμε να συγκρουόμαστε με τους αδελφούς μας. Απευθύνω επείγουσα έκκληση να επιλυθούν οι διαφορές με διάλογο και διαβουλεύσεις», τόνισε μέσω Twitter.

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ, όπως και αριστερές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, κατήγγειλαν το πραξικόπημα. «Είναι πραξικόπημα διότι ο στρατός ζήτησε την παραίτηση του προέδρου, κι αυτό παραβιάζει τη συνταγματική τάξη» στη Βολιβία, εξήγησε ο Εμπράρδ.

Αντίθετα, για τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου η Κυριακή ήταν «σπουδαία ημέρα». Στη Βενεζουέλα, οι αντίπαλοι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο επίσης εξέφρασαν ικανοποίηση για την πτώση του Βολιβιανού ηγέτη τον οποίο αποκαλούσαν «δικτάτορα», εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Μαδούρο θα έχει την ίδια τύχη.

Ευρύτερα, η Ρωσία τάχθηκε στο πλευρό του Μοράλες, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είδε στην παραίτησή του «σπουδαία στιγμή για τη δημοκρατία», η οποία έστειλε κατ’ αυτόν «μήνυμα» στα «παράνομα καθεστώτα» στη Βενεζουέλα και στη Νικαράγουα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας