Στους 27 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

1380
νεκροί
Αυτή τη στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 11 άτομα, ενώ σε απλές κλίνες 15 ασθενείς

Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και χθες Πέμπτη, είχαν καταγραφεί σε όλη τη χώρα 27 θάνατοι ατόμων, κυρίως τρίτης ηλικίας.

Αναλυτικά, από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι τις 20/09/2018 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 234 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των
οποίων τα 183 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ,
εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 51 είχαν ήπιες
εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Έχει καταγραφεί, επίσης,
ένα εισαγόμενο περιστατικό (με ιστορικό ταξιδιού και προσβολής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα).

Σε ότι αφορά τους θανάτους, έχουν καταγραφεί 27 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ηλικίας άνω των 69 ετών.

Αυτή τη στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 11 άτομα, ενώ σε απλές κλίνες 15. Δεκαεπτά νοσούντες δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ έχουν λάβει εξιτήριο 164.

Πως μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Μέτρα πρόληψης και προστασίας

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σίτων, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κ.λπ. Επιπρόσθετα, συστήνεται η λήψη μέτρων για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας