Νέα τηλεδιάσκεψη, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα έχουν, σήμερα Τετάρτη, οι εκπρόσωποι του κλάδου της οργανωμένης εστίασης, οι οποίοι θα ζητήσουν επέκταση των μέτρων προστασίας και εξίσωση αυτών με τα μέτρα που αποφασίσθηκαν και “τρέχουν” για τον τουριστικό κλάδο. “Το πρόβλημα είναι ότι από την 1η Ιουλίου ο κλάδος βρίσκεται σε κενό μέτρων στήριξης. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο όμως δεν καλύπτει τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης”, αναφέρει στο Capital.gr ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης Γιάννης Λιάρος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος βρίσκεται επί ξυρού ακμής. “Τον Απρίλιο έως και τις 25 Μαΐου η μείωση μεσοσταθμικά του τζίρου στις επιχειρήσεις του κλάδου άγγιξε το 70%, ενώ ο Ιούνιος κατέγραψε διαφορετικές ταχύτητες. Στις τουριστικές περιοχές, όπως π.χ. στη Σαντορίνη ο τζίρος υπολείπεται κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Μεσοσταθμικά η πτώση κυμαίνεται στο σύνολο της αγοράς στο 20-30% και αυτό γιατί υπάρχουν περιοχές, όπως η παραλιακή ζώνη της Αττικής όπου η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα εστιατόρια ενώ καλύτερη είναι η εικόνα σε όσους παρέχουν take away και delivery”.
Σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή πτώση του τζίρου κατά 20-30% είναι και η πρόβλεψη που έχει γίνει για το σύνολο της φετινής χρονιάς. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε θα μιλάμε για απώλεια σε τζίρο από 1,2 έως 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, πέρυσι οι 82.408 επιχειρήσεις του κλάδου παρήγαγαν τζίρο 6,059 δισ. ευρώ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και ερευνών που έχουν “τρέξει”, σε λουκέτο 1 στα 4 καφέ – εστιατόρια, δηλαδή σε λουκέτο 20.000 καταστήματα, εργαζόμενους του κλάδου στην ανεργία -στον κλάδο υπολογίζεται ότι απασχολούνται περισσότερα από 600.000 άτομα– θα πιέσει προμηθευτές, βιομηχανίες και εισαγωγικές επιχειρήσεις. Ακόμη όμως και όσοι δεν επιλέξουν τη λύση του λουκέτου, παραμένει αδιευκρίνιστο, αν θα επιλέξουν να ανοίξουν τη φετινή χρονιά και δη στις τουριστικές περιοχές, οι οποίες υπολειτουργούν.
Με αυτά τα δεδομένα υπό μάλης, οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης θα ζητήσουν σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών αντίστοιχη αντιμετώπιση και μέτρα προστασίας με αυτά που έχουν ληφθεί για τον κλάδο του τουρισμού. Μεταξύ αυτών θα ζητήσουν να υπάρχει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας μέρους των εργαζομένων, θα θέσουν επί τάπητος το θέμα των ενοικίων, το οποίο αποτελεί μείζον θέμα και βασικό μέρος του κόστους λειτουργίας, ενώ θα ζητήσουν επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ και πέραν της 31ης Οκτωβρίου. Μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίασης και πέραν του Οκτωβρίου θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου να περάσουν αυτή τη μείωση στον καταναλωτή, υποστηρίζει ο κ. Λιάρος.
Η ουσία πάντως είναι ότι η κατάσταση στον κλάδο είναι ιδιαίτερα δύσκολη κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα τα επίσημα στοιχεία, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με τα οποία στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο υποχώρησε στα 884.073.387 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 10,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2019. Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (40%), ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη αύξηση (38,1%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου. Ενώ για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Απρίλιο 2020 μειώθηκε κατά 73,5% στα 30.580.477 ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019 παρατηρήθηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Θεσπρωτίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Κέας-Κύθνου, Σποράδων και Φωκίδας (100%), ενώ αύξηση δεν καταγράφηκε σε καμία Περιφερειακή Ενότητα.
*Αλεξάνδρα Γκίτση