Στον αέρα μνημεία και μουσεία, αλλά η υπουργός Πολιτισμού δεν ανησυχεί!

1881
πολιτισμού

Καμία ανησυχία δεν έχει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ένταξη μουσείων και μνημείων σε όσα μεταβιβάζονται στο υπερταμείο. Μεγαλύτερη είναι η αγωνία της υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά να ρίξει τις ευθύνες στην προκάτοχό της, Λυδία Κονιόρδου, παρά να αντιμετωπίσει το θέμα. Μόνο που το 2016, οπότε και ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος που έδινε στο ΕΤΑΔ το σύνολο των ακινήτων του δημοσίου, υπουργός ήταν ο Αριστείδης Μπαλτάς! Ο οποίος, φυσικά, φέρει επίσης ευθύνες.

Μπαλτάς, Κονιόρδου, Στρατής, Βλαζάκη, χειρίστηκαν τις συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν κατέληξαν κάπου. Με αποτέλεσμα στον κατάλογο των παραχωρούμενων ακινήτων, ο οποίος τώρα αποκωδικοποιείται, να βρίσκονται η Κνωσός, τα αρχαιολογικά μουσεία Ηρακλείου, Χανίων, Αργοστολίου, το φρούριο Φιρκάς στα Χανιά, το οικόπεδο ΧΥΜΟΦΙΞ, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης και εκατοντάδες ή χιλιάδες ακόμα μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι. Άγνωστο τι έκανε η εκάστοτε πολιτική ηγεσία στις συσκέψεις με το υπουργείο Οικονομικών.

Γνωρίζουμε όμως με βεβαιότητα ότι στο ΥΠΠΟΑ έγιναν τουλάχιστον μία συνάντηση με τις εκπροσώπους του υπερταμείου (δύο γυναίκες) και τουλάχιστον δύο με υπηρεσιακούς παράγοντες. Εν τέλει, μη υπάρχοντος ολοκληρωμένου αρχαιολογικού κτηματολογίου, το γραφείο υφυπουργού, που χειρίζεται το θέμα, ανέθεσε σε υπάλληλο να κάνει τις ταυτίσεις. Όπως φαίνεται, αυτές θα ολοκληρωθούν κατά τη…. Δευτέρα Παρουσία. Έτσι, δύο τινά υπάρχουν. Ή θα δοθούν τα περισσότερα και θα αναμένουμε τις προσφυγές που σίγουρα θα γίνουν στη Δικαιοσύνη. Ή θα αναμένει το ΥΠΟΙΚ τον κατάλογο του ΥΠΠΟΑ εις το διηνεκές! Με την ένταξη, δηλαδή, συλλήβδην μουσείων, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, η κυβέρνηση επιτυγχάνει εκτός από το να τα θέσει σε κίνδυνο, να έχει δυνατότητα να χρονοτριβεί για την ολοκλήρωση του καταλόγου επ’ άπειρον.

Εν τω μεταξύ, η Μυρσίνη Ζορμπά δεν ανησυχεί. Ως «φασαρία για το τίποτα» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού στο Θέμα 104,6 το σάλο που δημιουργήθηκε. Παραδέχτηκε ότι κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία και είπε πως ίσως υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Τονίζουμε, ωστόσο ότι για να γίνει οποιαδήποτε κίνηση απαιτείται ο κατάλογος,  τον οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει στη διάθεσή της.

Ζήτησε, δε, «να τοποθετηθεί το ΥΠΟΙΚ που μας διαβεβαιώνει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω αυτό». Λοιπόν, της έχουμε νέα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, κινητά και ακίνητα αρχαία, δεν είναι δυνατόν να υπαχθούν σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Για να εξαιρεθούν όμως, απαιτείται νομοθετική ή κανονιστική πράξη από το επισπεύδον υπουργείο. Δεν υπάρχει και πρέπει να υπάρξει. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου απλό. Υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις, που πρέπει να εξεταστούν ad hoc. Τι θα γίνει, φερ’ ειπείν, με το Μουσείο Ακροπόλεως, το οποίο δεν έχει κηρυχθεί διατηρητέο; Θα παραχωρηθεί το κέλυφος, όπως και το κέλυφος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, Χανίων, Αργοστολίου και ένας Θεός ξέρει ακόμα πόσων; Και μετά, το κράτος θα πληρώνει σε όποιον τα «αγοράσει» για 99 χρόνια ενοίκιο; Για κτίρια που το ίδιο έφτιαξε; Και θα είναι δυνατόν τα κτίρια αυτά να μπουν ενέχυρο προς τους δανειστές;

Τι θα γίνει με τα οικόπεδα που ξένες αρχαιολογικές σχολές έχουν αγοράσει για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να κάνουν ανασκαφές; Οι ανασκαφές είναι σε εξέλιξη, οπότε δεν έχουν κηρυχθεί ως αρχαιολογικοί χώροι. Με τους αρχαιολογικούς χώρους υπό κήρυξη; Με τα μνημεία όπως ο Φιρκάς και ο Κούλες; Θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε επ’ άπειρον. Απλώς όμως θα πούμε ότι το υπουργείο στερείται σοβαρότητας και σε αυτή την περίπτωση. Αλλά ούτε κι αυτό είναι άγνωστο.

*Πηγή: Liberal.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας