Οικονομία :
Τραπεζικό Σύστημα
Επαναφορά του δικαιώματος της Τράπεζας της Γαλλίας να χρηματοδοτεί το κράτος και τις κοινότητες. Αυτό συνεπάγεται την κατάργηση του άρθρου 123 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ.
Εφαρμογή αποτελεσματικού χωρισμού των επενδυτικών και των αποταμιευτικών δραστηριοτήτων των τραπεζών για την πρόληψη της δημιουργίας χρηματοδοτικών συστημικών κρίσεων και την αποφυγή της ανήθικης πρακτικής της ιδιωτικοποίησης των κερδών και της κοινωνικοποίησης των ζημιών. Αυτό θα βοηθήσει επίσης τον επαναπροσανατολισμό των τραπεζών στην κατεξοχήν δουλειά τους που είναι κυρίως ο δανεισμός μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Αποκατάσταση του ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων κάτι που συνεπάγεται την κατάργηση του άρθρου 63 της Συνθήκης της Ρώμης. Είναι ο μοναδικός τρόπος για τον έλεγχο της μετεγκατάστασης των και για την εξασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας απέναντι στις οικονομικές εξουσίες (οίκοι αξιολόγησης, hedge funds κλπ) .
Εθνικοποιήσεις
Εκδίωξη των επενδυτικών κεφαλαίων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Επανεθνικοποίηση των μεγάλων μέσων παραγωγής που ιδιωτικοποιήθηκαν, των πηγών ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγάλων τραπεζών. Εθνικοποίηση της EDF, Enedis (ηλεκτρική ενέργεια), Orange (παλαιότερα France Télécom, τηλεπικοινωνίες. Απόσυρση των τραπεζών Goldman Sachs και η JP Morgan Chase από την αγορά φυσικού αερίου στη Γαλλία. Εθνικοποίηση όλων των εταιριών αυτοκινητοδρόμων, όλων των εταιρειών στον τομέα της ύδρευσης . Οριστική παύση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ταχυδρομείων
Απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης των στρατηγικών δημόσιων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας και της παιδείας
Συνταγματική κατοχύρωση της δημόσιας ιδιοκτησίας των ταχυδρομείων, των παραγωγών και παρόχων φ. αερίου, ηλεκτρισμού, της παροχής νερού, της κοινωνικής ασφάλισης, των δύο πρώτων εθνικών τηλεοπτικών καναλιών
Γαλλία και ΕΕ
Καταγγελία πολυάριθμων άρθρων των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και συγκεκριμένα των άρθρων 32, 63 και 282 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ. Αυτό το μέτρο είναι σε συνοχή με το πρόγραμμά μας. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις τους, τα προγράμματαόλων των άλλων κομμάτων θα είναι ανίκανα να παλέψουν κατά της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων όπως και της απάτης και της φοροδιαφυγής, εφόσον είναι αντίθετα με την έξοδο από την ΕΕ.
Λήψη μέτρων άμεσης σωτηρίας (δασμολογικού τύπου) σε ένα συγκεκριμένο αριθμό βιομηχανικών κλάδων – κλειδιά. Αυτά τα μέτρα θα δώσουν τη δυνατότητα στη Γαλλία να ελέγξει την παγκοσμιοποίηση και να μην υποφέρει από αυτήν. Η Κίνα, οι ΗΠΑ και πολλές χώρες του κόσμου ήδη χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία για να προστατέψουν τις θέσεις εργασίας και την εθνική τους κυριαρχία.
«Επανατοπικοποίηση» του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού δημόσιων προμηθειών. Απαγόρευση σε όλα τα Υπουργεία, εκτός και εάν δεν γίνεται διαφορετικά, να προμηθεύονται από αλλού εκτός από τη Γαλλία (προσκλήσεις προσφορών των οποίων το ποσοστό των προϊόντων που κατασκευάζεται στη Γαλλία θα είναι ίσο ή ανώτερο του 75% του συνολικού κόστους).
Διαχείριση με δυναμικό τρόπο της εξωτερικής συναλλαγματικής ισοτιμίας του νέου φράγκου. Το Υπ. Οικονομικών και η Τράπεζα της Γαλλίας θα υιοθετήσουν από κοινού μια νομισματική πολιτική που θα θέτει ένα στόχο στην εξωτερική ισοτιμία, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη.
Διαμόρφωση μια νέας εθνικής αγροτικής πολιτικής προστατευτικής που θα τερματίσει την εξαφάνιση των αγροτών και αντιθέτως θα προωθήσει την αύξησή τους.
Έξοδος από το ευρώ και υποτίμηση του φράγκου της τάξης του 10%, κάτι που θα καταστήσει τις γαλλικές εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές, τις εισαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Προβλέπεται μια μείωση της ανεργίας κατά 1 έως 2 εκατομμύρια.
Σε αντίθεση με την κυρίαρχη προπαγάνδα, δεν θα υπάρξει 10% πτώση της αγοραστικής δύναμης, διότι αυτή προϋποθέτει ότι όλα τα καταναλισκόμενα προϊόντα θα είναι εισαγόμενα. Στην πραγματικότητα τα εισαγόμενα είναι 30% των προϊόντων, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση των τιμών θα είναι μάξιμουμ 3%. Σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά η αύξηση θα είναι στην πραγματικότητα μικρότερη.
Γαλλία και ΠΟΕ
Η Γαλλία θα ανακτήσει άμεσα τον πλήρη ρόλο της στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Η Γαλλία δεν θα υπερασπίζεται πλέον τα ζωτικά της συμφέροντα (δασμοί, ποσοστώσεις) μέσα από έναν ευρωπαίο κομισάριο επιφορτισμένο να υπερασπίζεται τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των υπολοίπων 27 κρατών μελών που προωθεί την υπερφιλελεύθερη αντίληψη της οικονομίας, όπως θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας και όπως ορίζουν με τρόπο αμετάκλητο οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Η Γαλλία γινόμενη κυρίαρχη μπορεί πολύ καλύτερα να υπερασπιστεί τα ζωτικά της συμφέροντα στον ΠΟΕ διότι μπορεί να κάνει συμμαχίες ανάλογα με τις ανάγκες της και ανάλογα με το θέμα με άλλες χώρες του πλανήτη, εντός είτε εκτός της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που έχουν ανάλογα συμφέροντα.
Εργασία
Θεωρείται από τις Βρυξέλλες και από τους παράγοντες της ευρωπαϊκής πολιτικής ότι η νομοθετική προστασία των μισθωτών συνιστά ένα φρένο στην πρόσληψη και υπονομεύει την αγορά εργασίας. Θεωρούμε ότι αυτή η ιδέα πρέπει να καταπολεμηθεί, διότι η υπερβολική απελευθέρωση της αγοράς εργασίας οδηγεί σε εργασιακή ανασφάλεια και αμφισβήτηση της υπερηφάνειας των γάλλων και του εθνικού εργατικού δικαίου που πηγάζει από μια μοναδική ιστορική παράδοση.
Το γαλλικό όραμα του δικαιώματος στην εργασία πρέπει συνεπώς να υπερισχύσει πάνω στις ψευδο-υποχρεωτικές οικονομικές επιταγές που εμπνέονται από τις γερμανικές ή αγγλοσαξωνικές κοινωνικές πολιτικές.
Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1.152 € καθαρά σε 1.300 € που θα αντισταθμίζεται από χαμηλότερα ασφάλιστρα, επιτρέποντας αύξηση της ζήτησης.
Εκπαίδευση
Διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας της εθνικής εκπαίδευσης.
Θα δημιουργηθούν ένα Συμβούλιο Εκπαίδευσης και ένα Συμβούλιο των Προγραμμάτων απελευθερωμένα από την επιρροή των οικονομικών παραγόντων τα οποία και θα απαρτίζονται από μέλη που θα προέρχονται από κοινότητες φιλολογικές, επιστημονικές και εκπαιδευτικές.
Ο νόμος πρέπει να απαγορεύει την προώθηση του καταναλωτισμού εντός των ιδρυμάτων τα οποία θα πρέπει να ευνοούν τη χρήση ελεύθερων λογισμικών.
Εξασφάλιση της ειρήνης μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις τάξεις
– Στελεχώνοντας τα ιδρύματα με επαρκές προσωπικό, εκτός από τους εκπαιδευτικούς, σωστά εκπαιδευμένο και υποστηριζόμενο : σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού – ψυχολόγοι, βοηθοί εκπαίδευσης, επιβλέποντες, νοσοκόμες και γιατροί.
– Παραχώρηση έμπειρών εκπαιδευτικών στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας στους οποίους πρέπει να παρέχονται σημαντικά κίνητρα σε μηνιαία βάση.
– Θα πρέπει να αποτιμηθεί το άνοιγμα σε όλες τις κουλτούρες του κόσμου και να μην ευνοείται προνομιακά η εκμάθηση των αγγλικών και η προώθηση της αγλλοσαξωνικής κουλτούρας.
Οι ερειπωμένες εγκαταστάσεις θα ανακαινιστούν σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές.
Προσφορά της πρόσβασης όλων στη μάθηση και ενθάρρυνση της κοινωνικής ανάμιξης.
Εστίαση στις καλές συνθήκες φιλοξενίας των μαθητών με αναπηρία με σεβασμό στο ρεπουμπλικανικό πνεύμα της ισότητας και της αδελφοσύνης.
Πρέπει να σταματήσουμε τη δημιουργία σχολείων – γκέτο και να υποχρεώσουμε τις δημοτικές αρχές να διασπείρουν με ισορροπημένο τρόπο τα κοινωνικά καταλύματα γύρω από τα διαφορετικά δημοτικά σχολεία της κοινότητας.
Πολιτισμός
Προώθηση της κουλτούρας ως ένα μέσο ανοίγματος στον κόσμο.
Άρνηση του ύπουλου στιγματισμού των γάλλων με αραβικές ρίζες ή μουσουλμανική πίστη όπως και κάθε στιγματισμού των Γάλλων ανάλογα με τις κοινωνικές ή εθνικές ρίζες, τις πολιτικές ή θρησκευτικές
Καταγγελία της θεωρίας του «σοκ των πολιτισμών» ως μια ψευδή και επιβλαβή θεωρία και λήψη μέτρων, κυρίως εκπαιδευτικών για την προώθηση ανάμεσα στους λαούς της «ομόνοιας των πολιτισμών»
Η Γαλλία πρέπει να καταγγείλει την «παγκοσμιοποίηση» – η οποία δεν είναι παρά μια «αμερικανοποίηση» – προωθώντας το άνοιγμα σε όλες τις κουλτούρες του κόσμου, στη βάση της ισότητας. Θα πρέπει να υποχρεωθούν οι μεγάλες αλυσίδες της δημόσιας τηλεόρασης και των ραδιοσταθμών (εξ’ ου και η απο-ιδιωτικοποίηση της TF1) να διαδίδουν πληροφορίες και έργα που αντιπροσωπεύουν την οπτική γωνία άλλων πολιτισμών: σινεμά γιαπωνέζικο, κινέζικο, ινδικό, ρωσικό, αιγυπτιακό, τυνησιακό, σενεγαλέζικο, βραζιλιάνικο κλπ.
Μέσα Μαζικής ενημέρωσης
Εγκαθίδρυση της ελευθερίας του τύπου, της τιμής και της αξιοπρέπειας του απέναντι στο κράτος και τις οικονομικές εξουσίες.
Ως οι «Μοντεσκιέ του 21ου αιώνα» να ενεργοποιήσουμε την αρχή του χωρισμού των εξουσιών, αναγνωρίζοντας ως 4η εξουσία : την εξουσία των ΜΜΕ. Η εξουσία των ΜΜΕ θα είναι διαχωρισμένη από τις τρεις άλλες εξουσίες, αλλά επίσης κι από τις οικονομικές και χρηματιστικές ολιγαρχίες.
Διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου για τα ΜΜΕ:
Δημιουργία μιας Δημόσιας Υπηρεσίας Πληροφόρησης και Κουλτούρας. Ανεξάρτητης και εφοδιασμένης με τα μέσα που θα της δώσουν τη δυνατότητα κα εκπληρώνει την ενημερωτική, δημοκρατική και χειραφετητική αποστολή της, η Υπηρεσία αυτή θα είναι επιφορτισμένη από το νόμο με την προώθηση της ποιότητας της δημόσιας αντιπαράθεσης, την εξέλιξη της γενικής κουλτούρας και εκπαίδευσης όλων, προσφέροντας πληροφόρηση και προγράμματα ποιότητας (κουλτούρα, τέχνες, ιστορία, επιστήμες κλπ).
Θέσπιση νόμων και εργαλείων αποσυγκεντροποίησης που επιτρέπουν την καταπολέμηση της λογικής της χρηματιστικοποίησης και εμπορικοποίησης του τομέα των ΜΜΕ.
Απαγόρευση της παρέμβασης φορέων που δραστηριοποιούνται έντονα σε άλλους οικονομικούς τομείς να κατέχουν ΜΜΕ. Απαγόρευση μέσω του Συντάγματος κάθε ελέγχου των ΜΜΕ από συνταξιοδοτικά ταμεία ή πολυεθνικούς ομίλους και συγκροτήματα. Περιορισμός του εύρους των πόρων από διαφημίσεις καθώς και της διάρκειας των διαφημιστικών μηνυμάτων. Μεταρρύθμιση του συστήματος δημόσιας επιδότησης του τύπου έτσι ώστε να βοηθούνται τα ΜΜΕ που συμμετέχουν με τρόπο νόμιμο και ανιδιοτελή στη δημοκρατική ζωή.
Επανεθνικοποίηση της TF1 (τηλεόραση) και TDF (Télédiffusion de France, ραδιοτηλεόραση). Ο έλεγχος και η διάδοση των αλυσίδων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών πρέπει να είναι στα χέρια του γαλλικού λαού και όχι σε ιδιωτικά ή ξένα χέρια.
Διασφάλιση της πολιτικής πολυμορφίας αντιπροσωπευτικής των διαφόρων ρευμάτων γνώμης από τους δημοσιογράφους παρουσιαστές εκπομπών πληροφόρησης. Διασφάλιση της δημοσίευσης με λεπτομέρειες των χρηματοδοτήσεων των ΜΜΕ. Προστασία της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων καταπολεμώντας την προσωρινότητα στο επάγγελμα του δημοσιογράφου. Προώθηση ενός κώδικα δεοντολογίας που να αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική και τη δημοσιογραφία.
Διαπλοκή
Να καταστούν παράνομες όλες οι επιχειρήσεις που κάνουν lobbying και επί της ουσίας χειραγωγούν την πληροφόρηση η διαδίδουν ψεύτικες πληροφορίες με σκοπό να αποκτήσουν τον έλεγχο της δημόσιας εξουσίας και αποφάσεων αντίθετων με την δημοκρατικά εκφρασμένη έκφραση του έθνους. Ιδιαίτερα απαγόρευση της παρουσίας κάθε οργανισμού lobbying στους διαδρόμους της Εθνοσυνέλευσης.
Δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τις δραστηριότητες των ομάδων επιρροής (« clubs de réflexion »). Όλες οι « think tanks » θα πρέπει να παράγουν και να δημοσιοποιούν με τρόπο αναλυτικό, ακριβή και τεκμηριωμένο όλες τις πηγές χρηματοδότησής τους. Αυτά τα αναλυτικά δεδομένα θα πρέπει να παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο και να είναι εμφανή σε κάθε έκδοση που κάνουν.