Άρδην έχει αλλάξει το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τον γενικό δείκτη να βρίσκεται στη ζώνη των 600 μονάδων, υπό την πίεση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος δέχεται τα πυρά των πωλητών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,65% στις 604,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,38% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.589,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 3,09% στις 410,98 μονάδες.
Το πτωτικό γύρισμα στις ευρωαγορές επηρεάζει και το Χρηματιστήριο, το οποίο ούτως ή άλλως δεν έδειχνε να είχε τις δυνάμεις να σπάσει το πτωτικό σερί, που ήδη μετρά έξι συνεδριάσεις. Το διεθνές κλίμα είναι εύθραυστο, με τις αγορές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ να δείχνουν να έχουν εισέλθει σε ένα πτωτικό σπιράλ από το οποίο δύσκολα θα εξέλθουν.
Και ποιος θα κοιτάξει το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο χωρίς καμία αμφιβολία αποδείχθηκε μακράν το χειρότερο σε επιδόσεις παγκοσμίως το 2018, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr; Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είχαν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως, ενώ μια ελληνική τράπεζα εμφάνισε τη χειρότερη επίδοση.
Άλλωστε, όπως επισήμανε και η Handelsblatt, “τίποτα δεν δείχνει ότι σύντομα η κατάσταση θα βελτιωθεί, διότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις. Το 2019 θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον δραστικό περιορισμό των “κόκκινων δανείων”, ο οποίος θα επιδράσει αρνητικά στα ίδια κεφάλαια. Μέχρι στιγμής πάντως οι συστημικές τράπεζες εμφανίζονται επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Όμως σχεδόν το 80% των ιδίων κεφαλαίων προέρχονται από επιστροφές φόρων λόγω απωλειών.
Σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν καταφέρουν να σταθεροποιηθούν, τότε δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, συνεχίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα. Στη χειρότερη περίπτωση η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια από τους δανειστές. Το γεγονός αυτό καθιστά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κίνδυνο για το σύνολο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφθασε τέλος Σεπτεμβρίου τα 84,7 δισ. Κατά συνέπεια τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αντιστοιχούν στο 46,7% των τραπεζικών πιστώσεων.
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank και ο Σαράντης σημειώνουν απώλειες 4,84% και 4,30%, με την Πειραιώς να είναι στο -3,86%. Πτώση άνω του 2% σημειώνουν οι Ελλάκτωρ, Λάμδα και Εθνική, ενώ άνω του -1% βρίσκονται οι Μυτιληναίος, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Grivalia, Coca Cola και Τιτάν.
Πηγή: capital.gr – Aλεξάνδρα Τόμπρα