Στα ύψη το θερμόμετρο της πρόκλησης: Ο “Πορθητής” ξεκίνησε γεώτρηση

1141
τσαβούσογλου
Το γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ενώ το δεύτερο γεωτρύπανο, που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή – Προκαλώντας, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους «να ξέρουν τα όριά τους», αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης

Το τουρκικό γεωτρύπανο που βρίσκεται δυτικά του Ακάμα έχει ξεκινήσει εργασίες, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της ΤουρκίαςΜεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε πως το γεωτρύπανο Πορθητής ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Στην ίδια συνέντευξη, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Μεσόγειο, λέγοντας ότι, «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό, δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Η δική τους ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς, υποστήριξε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν».

Όπως είπε, μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει «αναγνώριση» και έφερε ως παράδειγμα την Ταϊβάν, για την οποία είπε πως «δεν την αναγνωρίζουν όλοι, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της».

Επέμεινε, δε, ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα» είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι έχουν «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Ποιος είναι ο λόγος γι’ αυτό, διερωτήθηκε και συνέχισε: «Ο λόγος είναι ότι, παρά τις προειδοποιήσεις μας, η ε/κ πλευρά έκανε μονομερώς σεισμικές έρευνες και τώρα ξεκίνησε γεωτρήσεις. Γιατί λέμε μονομερώς; Εδώ έχει δικαιώματα και η ‘τδβκ’ και ο τ/κ λαός. Αυτό το αποδέχεται και ο ρ/κ τομέας, και η ΕΕ το αποδέχεται. Εμείς τους είπαμε ‘να κάνετε αυτά τα βήματα αφού πρώτα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τ/κ’. Λένε ‘μα αν το κάνουμε θα τους έχουμε αναγνωρίσει’. Όχι, σήμερα δεν αναγνωρίζουν όλοι την Ταϊβάν, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο μαζί της και συμφωνίες. Ας είναι μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, ας είναι μέσω της Ε.Ε».

Λένε, συνέχισε, ‘θα το κάνουμε όταν το πουλήσουμε’. «Τους λέμε ‘γιατί δεν το κάνεις τώρα;’. Μας λένε ‘τώρα δεν μπορώ να το κάνω’ και τους λέμε ‘μα αν δεν μπορείς να το κάνεις τώρα δεν θα το κάνεις ούτε όταν το πουλήσεις’. Δεν θα τα διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, εμείς άλλωστε δεν τους εμπιστευόμαστε. Το είδαμε και στις διαπραγματεύσεις. Ακόμη και στα θέματα που συμφωνήσαμε την επόμενη μέρα κάνουν πίσω».

Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τα τελευταία πέντε χρόνια είδε ότι «δεν τηρούν καμιά από την υπόσχεσή τους, καμιά. Κάθε μέρα τις αλλάζουν. Γι αυτό κι εμείς κάναμε το δικό μας βήμα μόνοι μας. Δηλαδή για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας εδώ, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και του ‘τ/κ λαού’ στείλαμε το γεωτρύπανό μας στην περιοχή».

Όπως υποστήριξε περαιτέρω, με την αποστολή του γεωτρύπανου τους, η ε/κ πλευρά πανικοβλήθηκε. «Στην αρχή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις κι εμείς απαντήσαμε. Αλλά πέραν από αυτό ενημερώσαμε όλους. Για παράδειγμα μετά που ενημερώσαμε την Βρετανία αυτή την περιοχή την θεωρούν ως αμφισβητούμενη περιοχή. Αν δούμε τη δήλωση των ΗΠΑ, βλέπουμε ότι είναι ισορροπημένη σε σχέση με την ανακοίνωση της Ε.Ε. Εμείς έχουμε στείλει επιστολή σε όλα τα Υπουργεία Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ΥΠΕΞ των μελών της ΕΕ και την Μογκερίνι αναφέροντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ μέσα στο νομικό πλαίσιο. Επιπλέον και εδώ το Υπουργείο Εξωτερικών μας καλώντας τους Πρέσβεις των χωρών αυτών εδώ (στην Άγκυρα) τους ενημέρωσε με τον ίδιο τρόπο και επηρεάστηκαν πολύ. Επειδή μιλάνε χωρίς να ξέρουν και αμέσως μέσα στην Ε.Ε με την αντίληψη της αλληλεγγύης παίρνουν θέση» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει την Ε.Ε καλώντας την να λύσει το θέμα, διαφορετικά η Τουρκία θα έκανε κίνηση. «Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και όλοι είδαν την αποφασιστικότητά μας» ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν η Ρωσία έχει πάρει θέση σε αυτό το θέμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν είδαν καμιά δήλωση της Ρωσίας, αλλά έχουν ενημερώσει και τους Ρώσους για τη θέση τους. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, οι Ρώσοι λένε τις απόψεις τους σχετικά με το Κυπριακό, υποστηρίζοντας μόνιμη λύση του Κυπριακού και μερικές φορές θέτουν το θέμα της συμμετοχής και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις. Η θέση της Τουρκίας είναι πως τα Ηνωμένα Έθνη και η Ε.Ε είναι παρατηρητές, είπε. «Ωστόσο στο θέμα των γεωτρήσεων δεν είδαμε μια δήλωση ή θέση της Ρωσίας» δήλωσε.

Ερωτηθείς για τα διεθνή εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως έχουν κάνει δηλώσεις επί του θέματος και υπενθύμισαν «τα όρια της ε/κ πλευράς». «Εμείς σε αυτό το θέμα δεν θα κάνουμε καμιά υποχώρηση και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Επομένως ας μην επιχειρήσουν αυτού του είδους τις διόδους, το έχουμε δηλώσει και αυτή είναι η θέση μας. Δεν είναι δυνατόν εμείς να αποδεχτούμε τη σύλληψη πολιτών μας από την ε/κ πλευρά».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι κατά την άποψή μου «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα θα μπουν στη θέση τους».

«Μόλις» συμπλήρωσε, «διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα». Η δική τους ένσταση, συνέχισε, είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς.

«Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν. Δηλαδή θα συμφωνήσει και η ε/κ πλευρά, και η Ελλάδα, και η Ε.Ε και οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Αλλά ασφαλώς λόγω του Συριακού, η παρουσία εκεί της Ρωσίας, η παρουσία των ΗΠΑ και της δύσης εκεί, τα βλέμματα όλων είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν και σοβαρά ερωτήματα για το πόσα είναι τα αποθέματα του φυσικού αερίου και πετρελαίου εκεί. Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα, η μόνη οδός για να φτάσει στην Ευρώπη είναι η Τουρκία» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας