Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Βήμα» και «Δημοκρατία» , ο ΕΟΔΥ, ανακοινώνει λανθασμένα και ελλιπή στοιχεία για τα κρούσματα.
Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των κρουσμάτων που φτάνει στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είναι πλασματικός, με την Επιτροπή, να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό νοσούντων.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έχει δημιουργηθεί ένα «παράλληλο» σύστημα καταγραφής και ελέγχου των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που δίνονται στην Επιτροπή και που τελικά ανακοινώνονται, να έχουν κενά και να μην είναι τα πραγματικά.
Σύμφωνα με τη «Δημοκρατία» , το συγκεκριμένο «παράλληλο» σύστημα, έχει στηθεί από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ σε συνδυασμό με ιδιωτική εταιρεία, με το συγκεκριμένο σύστημα, να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ, όπως αναφέρει το «Βήμα» , αν ο εντοπισμός του κρούσματος γίνει από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρεί με άλλη λογική και κυρίως με άλλο ρυθμό, καθώς φιλοδοξεί να κατασκευάσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα μητρώου ασθενών.
Σύμφωνα και πάλι με το «Βήμα» , γιατροί που είχαν πρόσβαση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ, ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν, με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ να αποτελούν στην πραγματικότητα μια «πρόχειρη συγκόλληση δύο αρχείων διαφορετικής συλλογής».
Το «αποτέλεσμα» όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Δημοκρατίας είναι «οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας». Αμφότερες οι εφημερίδες, αναφέρουν πως το συγκεκριμένο γεγονός, έχει σημαντικές συνέπειες και εντός της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και παρασκήνιο εντός κυβέρνησης, σημειώνουν ότι ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είναι στενός φίλος και προσωπική επιλογή του Βασίλη Κικίλια για την θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ. Θυμίζουν επίσης ότι η υπόθεση με την μη αξιόπιστη καταγραφή των κρουσμάτων δεν είναι νέα με τους λοιμωξιολόγους και τους επιστήμονες, εκτός αλλά και εντός επιτροπής, να διαμαρτυρονται δημόσια για ελλιπή στοιχεία.
Η απάντηση του ΕΟΔΥ
Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ κάνει λόγο για «ευφάνταστα σενάρια», που «όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στη χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές». Όπως υπογραμμίζει ο ΕΟΔΥ, «συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους, οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο ΕΟΔΥ επανασυστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και δομήθηκε μέσα στη μεγάλη κρίση του κορονοϊού, με νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στη συνείδηση των πολιτών. Η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει άριστη». «Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.